Brak mocy oraz opadniety pedał sprzęgła LR Freelander

10 Maj 2011, 00:32

Witam wszystkich, Posiadam Freelandera z 2001 roku 2.0 TD4 silinki Common Rail, ostatnio zrobilem trase 300 km i po przejechaniu około 200km nagle Freelander stracil moc, a moja predkosc max to 120. Doklapalem sie jakos do celu i dalem autko odpoczac jakies 6h. W drodze powrotnej ucieszony juz ze wszystko jest tak jak powinno byc a moje autko mialo jakas niestrawnosc zwiazana z wysoce jakosciowej substancji paliwowej jaka zaatankowalem na stacji z logiem jakies perliczki, moj sen prysł i znowu ten sam objaw. Ostatnio rowniez zauwazylem iz pedał sprzegła tak jakby troszke opadł, lecz biegi wchodza bez zarzutu, nie wiem czy to moja podswiadomosc czy tez naprawde cos sie dzieje z tym pedałem ( nie chodzi mi o obrazliwa forme homoseksualistów) Dziekuje za jaka kolwiek odpowiedz i pozdrawiam.
Arecki
arecki555
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie
  • 24 Maj 2011, 21:13

twoje podejrzenia co do paliwa moga byc trafne wyjezdzij to lub spusc i nalej markowego paliwa i spradzisz wtedy podejrzenia a co do pedalu sprawdz ilosc plynu hamulcowego
    Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
    kamilszczak00
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

24 Maj 2011, 21:47

Jak będziesz to robił to nie zapomnij o wymianie filtra paliwa :mrgreen: . Co do sprzęgła to masz oryginalnego z kierownicą z lewej strony czy po przekładce na "chrześcijańską" stronę, bo jeżeli po przekładce to sprawdź czy mocowanie pedału sprzęgła jest dobrze wspawane.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

29 Maj 2011, 14:27

arecki555 napisał(a):Ostatnio rowniez zauwazylem iz pedał sprzegła tak jakby troszke opadł, lecz biegi wchodza bez zarzutu

możliwe że masz zapowietrzony układ wyłączania sprzegła,
    przy silniku TD4 wysprzeglik jest przy łozysku oporowym , jest wyprowadzony odpowietrznik, ale ostrożnie
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Top Safety Pick+ 2013 dla Mitsubishi ASX 2013
      Północnoamerykański oddział MMC – firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) z prawdziwą satysfakcją poinformowała, że najpopularniejszy model w ofercie firmy – kompaktowy crossover Mitsubishi ASX 2013 ...