Sprzęgło do wymiany ? Brava 95r.

29 Maj 2011, 11:30

Witam was.

Mam pytanie odnośnie sprzęgła.. Tak myślę że to to.

Posiadam fiat brava 1.6 , 95r.
Moje sprzęgło bardzo twardo chodzi, od pewnego czasu zaczęły się poważne problemy.
Chodzi o zmianę biegów, zdarza się że stojąc na luzie na światłach nie mogę wbić żadnego biegu, pomoga tylko kilka krotne wpysprzęglenie, po czym muszę bardzo mocno używać lewarka do zmiany biegów aby wrzucić bieg ( tak ciężko chodzi jak by go coś blokowało ).
Dodatkowo wsteczny ciężko chodzi, gdy go wrzucam słychać dźwięk ' hrrr'.
Wczoraj wgl. nie mogłem cofnąć , ponieważ gdy wrzuciłem wsteczny ( nie wszedł do końca ) strasznie hrabotało 'hrrrrrrr' non stop, kiedy był na wstecznym.
Pomogło wyłączenie silnika, wrzucenie wstecznego, włączenie silnika i cofnięcie.
Dodatkowo wczoraj jadąc i zmieniająć bieg na drugi, wciskam mocno sprzęgło , wrzucam 2jke, a tu strasznie głośny dźwięk, jakbym nie używał sprzęgła do zmiany.

Żeby zmienić bieg muszę wcisnąć sprzęgło do końca.

Wypowie się ktoś? Nie wiem czy to wina sprzęgła czy może czegoś innego.

A i może to pomoże w celu rozwiązania problemu, co to może być.

Na niskich obrotach strasznie żabkuje samochód także.

Jeżeli ktoś wie co to może być, proszę o pomoc.

** Mam także pytanie.
Patrzyłem na ceny sprzęgieł - kopletnych . Cena 210zł - sprzęgło LUK.

Jednak na aukcji piszę że sprzęgła pasują do fiat brava od rocznike 02.1996r. a ja posiadam 09.1995r. Czy to w niczym nie przeszkadza?
seromontis55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 29 Maj 2011, 12:06

To nie tarcza, moze masz uklad po prostu zapowietrzony, lub pompa sprzegla pada.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

29 Maj 2011, 13:28

Czimi napisał(a):To nie tarcza, moze masz uklad po prostu zapowietrzony, lub pompa sprzegla pada.

Tam jest sprzęgło na linkę, nie ma hydrauliki!
    Najprawdopodobniej kończy się docisk lub łożysko oporowe. Niekiedy dźwignia od linki się wygina lub nadpęka, albo się zapiekła, ale wówczas również ciężko by wracała więc mogło by się ślizgać lub łapać skokami. Tak czy siak raczej będzie skrzynia do wyjęcia.
    Co do nowego to najlepiej zdemontować stare na wzór bo Fiat miła rożne zmiany a skatalogowane są bardzo ogólnie i po co masz później odmieniać skoro może nie pasować.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

29 Maj 2011, 15:22

tak jak pisze poprzednik,
    choć ja bym określił; skończyło sie wysprzeglanie - zjazd do warsztatu
    bo szkoda skrzyni biegów :evil:
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2011, 16:01

Dzięki panowie za odpowiedzi.

Czyli jeżdżąc na takim sprzęgle mogę też skrzynie uszkodzić tak?

To najlepiej podjechać do mechanika i niech wyjmie sprzęgło i powie mi jakie jak coś mam kupić? Wolałbym sprzęgło LUK - ponieważ podobno bardzo dobre.
    seromontis55
    Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Maj 2011, 21:23

seromontis55 napisał(a):Żeby zmienić bieg muszę wcisnąć sprzęgło do końca

TAK sprzegło trzeba wciskac do dna żeby rozłączyć "napewno" naped silnika -
    spróbuj jeszcze podkrecić na lince sprzegła przy łapie - jeśli nastąpiłaby całkowita poprawa to mógłbyś tak jezdzić -
    dopóki bedzie bezproblemowe i lekkie właczanie biegów - nic na siłe

właczanie biegów na siłe czy bez sprzegła -to zazębianie kół zębatych kręcących sie z róznymi predkościami :mrgreen: zanim synchroniztory tych biegów troche wyrównają predkości

ja bym wolał sprzegło innego producenta np. Valeo :wink:
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z pióropuszem. Kolejny nietypowy projekt
      Brytyjski oddział Lexusa zorganizował nietypowy konkurs. W ramach akcji Lexus Design your own Tattooed Car każdy mógł zaprojektować własną grafikę, która miała szansę trafić na nadwozie crossovera UX. Wygrał ...