Brak mocy w TDI, czy to wina przepływomierza?

04 Cze 2012, 20:23

Od pewnego czasu mój Seat nie ma mocy, powyżej 2-2,5tys/obr silnik prosi żeby zmienić mu bieg... Silnik odpala bez problemów. Co może być przyczyną? Przepływomierz? Jak sprawdzić czy to jego wina?
Seat Toledo I 1.9TDI 110KM 1998r.
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Cze 2012, 21:26

Być może przepływomierz, nie zaszkodzi wymiana filtrów : paliwa i powietrza, ostatnio miałem przypadek podobny, dosłownie tydzień temu, auto powyżej 2.5 tyś obr/min jechało bardzo ubogo. Wymiana filtrów załatwiła sprawę - powietrzny zapchany a paliwowy brudny.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

08 Cze 2012, 17:44

paliwa był wymieniony 2 tygodnie temu a powietrza tydzien temu bardzo dokladnie wyczyscilem
Marcin0116
Początkujący

08 Cze 2012, 22:06

Pod komputerem pokazuje coś, jakieś błędy? Podpinałeś go w ogóle? Napisz może co w ogóle zrobiłeś celem zdiagnozowania usterki?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Cze 2012, 14:05

pod komputer nie był podpinany, nie wiem gdzie moglbym to zrobic, ile to kosztuje, jak to wyglada...
ostatnio gdy na tym "zamule" go przegazowalem(szału nie bylo ale jakies 140km/h mi sie udalo uzyskac) to nastepnego dnia mu oddalo, jaki bieg bym nie wrzucil on reagowal na gaz jak nalezy lecz teraz problem jest ten sam
Marcin0116
Początkujący

13 Cze 2012, 22:30

Sprawdzałeś ten filtr powietrza jak objawy się pojawiły? Pod Vaga podpiąć to jakieś kolosalne koszta nie są a każdy warsztat powinien go mieć. Myślę, że jeśli nawet założyć drogą wersję to 100 zł max.
Zobacz co pokaże, skasuj błędy i sprawdź zmiany.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nie jedz, nie pij, nie pisz podczas prowadzenia auta
    Wielu kierowców zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo niebezpieczne jest korzystanie z telefonu komórkowego podczas prowadzenia auta. Czy jednak wiedzą, że niemal równie groźne podczas jazdy jest jedzenie ...

24 Cze 2012, 08:54

Podłączyłem go pod komputer(koszt 50zł), do wymiany jest przepływomierz i dwa przewody bo są nieszczelne dodatkowo trzeba przeczyścić turbinkę
Marcin0116
Początkujący

24 Cze 2012, 10:29

Przełóż swój przepływomierz do innego sprawnego silnika, tylko wtedy będziesz miał 100 % pewność czy jest uszkodzony.
W turbinie można wyczyścić kierownice i sprawdzić tzw. gruszkę.
andrzej_124
Stały forumowicz

29 Cze 2012, 17:33

podpinałem dzisiaj 2 przepływomierze, różnicy brak... gdzie szukać przyczyny?
proszę o jakieś porady bo jestem już skołowany. komputer wykazał błąd przepływomierza a po jego wymienia nie ma poprawy, czy kable może być wadliwy? ktoś mi coś mówił o jakiś zaworkach.
Marcin0116
Początkujący

29 Cze 2012, 17:56

filtr powietrza się wymienia nie czyści :mrgreen:
błąd przepływomierza może pokazywać w momencie jak nie dostanie dostatecznej ilości powietrza, a zapchany filtr ma na to dość duży wpływ
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Cze 2012, 08:17

Ostatnio ożywiłem znajomemu zupełnie zmulonego TDI-ka(T-4 na zwykłej pompie),mechanicy twierdzili,że silnik padaka,calutki zlany olejem od góry, dlatego nikomu nie chciało się za niego zabierać,turbiny w ogóle nie było słychać,palił jak smok,wystarczyło tylko, bym zlikwidował niewidoczną dziurę (pęknięcia)w przewodzie gumowym na samej górze silnika(powietrze) i auto zmieniło oblicze,5 minut roboty,klej Distal,teraz silnik ma o 30% więcej mocy i pali o 2-3 litrów mniej.Zawsze zaczynam od sprawdzenia szczelności dolotu,za dużo lub za mało powietrza(zapchany filtr) i skutek wiadomy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)