Brak napedu na przodzie nissan patrol y 60

15 Sie 2013, 12:21

Witam,może ktoś mi podpowie w czym problem,znam się trochę na mechanice aut, jednak w przypadku terenówki mam problem odnośnie przedniego napędu.Napęd na tył jest.

Wał napędowy przedniego mostu obraca się i półosie też.Natomiast sprzęgła wyglądają na dobre,czy może być to spowodowane nie właściwym olejem.

pozdrawiam
:shock:
rolnik
Nowicjusz

Auto: brak6

15 Sie 2013, 16:57

skoro polosie sie kreca to znaczy ze naped jest. Olej tez ma bardzo duze znaczenie ale to tylko na czesci z gorszym olejem gorzej bedzie pracowal zrob zdjecie przedniego mostu i wstaw tu
kamilszczak01

15 Sie 2013, 17:25

Dziękuję, że odpowiedziałeś,chętnie wyśle zdjęcie, ale dopiero po niedzieli, gdyż auto stoi na działce .Czy wówczas jak wrzucę fotkę, mogę liczyć na pomoc.Dyfer wygląda na nie uszkodzony,natomiast jedno sprzęgiełko było tak jakby w błocie z rozsypanym łożyskiem kulkowym.Łożysko wymieniłem ,ale nie wiem czy uzupełniłem stan oleju bo nie wiem jaki.Nadmienię,iż kupiłem auto od gościa,który brał udział w rajdach i chyba wszystkiego nie powiedział przy zakupie.

pozdrawienia z Olkusza
rolnik
Nowicjusz

16 Sie 2013, 21:06

możesz liczyć na pomoc jeżeli zamieścisz zdjęcia muszę zobaczyc jak wygląda bo byly rozne mosty ale musisz zrobić zdjęcie nie tylko mechanizmu ale także calego. A powiedz jeszcze jak to z tym napędem ze półośki niby się kręcą a nie jedzie? jak Ty to sprawdziłeś?
kamilszczak01

17 Sie 2013, 19:39

No właśnie - dobrze postawione pytanie - w jaki sposób sprawdziłeś, że napęd na tył jest, a na przód nie ma? Przedni wał będzie się obracał, bo napędza go albo most albo reduktor. Jak będzie uszkodzony most, to wał będzie się kręcił, bo będzie go napędzał reduktor. A jak będzie uszkodzony reduktor, to wał też będzie się krtęcił, bo napędzał go będzie z kolei most. Inną rzeczą jest też to, że napęd na przód możesz mieć, ale tylko na jedno koło.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sie 2013, 20:47

podziękowania za odpowiedzi,nie mam zdjęcia tego mostu,zapomniałem je zrobić,gdyż walczyłem z nim przez dwa dni i nie miałem laptopa ze sobą.Wrzucę je napewno następnym razem.Mieszkam gdzie indziej a naprawiam tylko w wekendy na wsi.Podniosłem jedno tylnie koło,wykręciłem sprzęgiełka automatyczne,włączyłem napędy.Przedniego wału nie da się zatrzymać organizmem,półośki krecą się ale można je zatrzymać ręką,nie stawiają oporu.Zauważyłem że jedno sprzęgiełko było napewno wymieniane przed moim zakupem,a oleju jest napewno za mało.Nie wiem niestety jaki to ma być olej.

Szacunek
rolnik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bezpieczni rowerzyści
    Rower staje się coraz bardziej popularnym środkiem transportu, a rowerowe wycieczki ulubioną formą spędzania wolnego czasu. Nie brakuje również ludzi, którzy na rowerze realizują swoją sportową pasję. Tymczasem ...

19 Sie 2013, 21:20

w sumie to do każdego modelu olej jest inny, ale jeżeli nalejesz normalnego oleju do mostów z napędem na 4 kola to tez będzie dobrze, najpierw sprawdź wajchę od reduktora bo może nie wrzuca calkiem biegu???
kamilszczak01

20 Sie 2013, 20:11

dzięki za podpowiedzi.W sobotę biorę przecinak i młotek i obadam sytuację z napędami.Wtedy zrobię zdjęcia i wówczas się odezwę.Miłego wekendu.

szacunek
rolnik
Nowicjusz

20 Sie 2013, 20:40

to podaj rocznik i silnik to sam znajde jaki most u Ciebie jest i zdiagnozuje co nieco
kamilszczak01

22 Sie 2013, 19:14

Ponownie witam,moje autko ze stodoły to jest Daihatsu Rocky 2,8 d.na ramie i zawieszeniu wraz z napędami z Nissana Patrola.Rocznik budy a podwozia nie jest taki sam, bo go nie znam.Poprzedni właściciel pozbierał trochę części i poskładał auto. W dokumentach jest 1988 rok.
autko fajne ale napędy nie .
Dzisiaj wiem że jedno ze sprzegiełęk jest niesprawne,jednak martwi mnie to że połośki się obracają i można je przytrzymać ręką.Poszukam oznaczeń i porobię jutro zdjęcia, więc wrzucę na portal.Dziękuję że Chcesz mi pomóc.

pozdrawiam
rolnik
Nowicjusz