Brak numeru PESEL w umowie k/s

29 Gru 2020, 09:49

Wczoraj kupiłem samochód od prywatnego właściciela. Spisaliśmy umowę kupna-sprzedaży, przekazałem zapłatę i odjechałem autem do domu. Zastanawiam się jednak, czy mogę mieć jakiekolwiek problemy przy rejestracji samochodu z tego powodu, że w umowie wpisane są tylko nazwiska, imiona, adresy i numery dowodów osobistych dwójki współwłaścicieli, ale nie ma numerów PESEL. Tak samo moje dane, jako kupującego - tylko nazwisko, adres oraz seria i numer dowodu osobistego. Proszę o poradę, czy z taką umową mogę spokojnie udać się do urzędu skarbowego zapłacić podatek 2% a następnie do wydziału komunikacji w celu zarejestrowania pojazdu, czy też od razu prosić sprzedających np. o sporządzenie aneksu do umowy, w którym podamy pesele stron umowy?
Dodam, że oczywiście mam wszystkie dokumenty, takie jak dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, w których są nazwiska i numery PESEL sprzedających.
Staszek2
Nowicjusz

29 Gru 2020, 10:52

Myśle że nie będzie żadnego problemu chociaż urzędu rządzą się swoimi prawami więc może być różnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nowy SEAT Leon zaprojektowany całkowicie od podstaw
    Nowy SEAT Leon to silna i emocjonalna osobowość oraz najpiękniejszy sposób by doświadczyć funkcjonalności płynącej z samochodu. Nowy Leon to zaprojektowany całkowicie od podstaw i pełen nowoczesnej technologii samochód ...