Brak numeru PESEL w umowie k/s

29 Gru 2020, 08:49

Wczoraj kupiłem samochód od prywatnego właściciela. Spisaliśmy umowę kupna-sprzedaży, przekazałem zapłatę i odjechałem autem do domu. Zastanawiam się jednak, czy mogę mieć jakiekolwiek problemy przy rejestracji samochodu z tego powodu, że w umowie wpisane są tylko nazwiska, imiona, adresy i numery dowodów osobistych dwójki współwłaścicieli, ale nie ma numerów PESEL. Tak samo moje dane, jako kupującego - tylko nazwisko, adres oraz seria i numer dowodu osobistego. Proszę o poradę, czy z taką umową mogę spokojnie udać się do urzędu skarbowego zapłacić podatek 2% a następnie do wydziału komunikacji w celu zarejestrowania pojazdu, czy też od razu prosić sprzedających np. o sporządzenie aneksu do umowy, w którym podamy pesele stron umowy?
Dodam, że oczywiście mam wszystkie dokumenty, takie jak dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, w których są nazwiska i numery PESEL sprzedających.
Staszek2
Nowicjusz

29 Gru 2020, 09:52

Myśle że nie będzie żadnego problemu chociaż urzędu rządzą się swoimi prawami więc może być różnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...