Zakup nowego Forda w grudniu i rejestracja w styczniu?

29 Gru 2020, 14:52

Witam forumowiczów mam pytanie odnośnie zakupu nowego auta które miałem odebrać w grudniu tego roku niestety sytuacja dostawą auta się przeciągnęła będzie do odbioru w połowie stycznia przyszłego roku. Natomiast dealer wystawił mi fakturę i nalega żeby zarejestrować auto w tym roku. Dla mnie osobiście lepszym rozwiązaniem było by zarejestrowanie początkiem przyszłego roku ponieważ w dowodzie widniała by data 2021 pierwszej rejestracji. I co tu zrobić może ktoś poradzi?
Wiki1013
Obserwowany

30 Gru 2020, 13:45

Fakturę masz grudniową więc spokojnie możesz zarejestrować auto w styczniu. Mając na uwadze przepisy to nowy właściciel pojazdu ma 30 dni na złożenie wniosku o jego rejestrację. Czas na wykonanie tego obowiązku jest liczony od chwili zakupu nowego lub używanego auta w Polsce.

Ja bym również wolał zarejestrować auto już w Nowym Roku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Gru 2020, 14:03

Cześć mi w salonie powiedzieli że 30 dni na rejestrację to dotyczy samochodów używanych i tak jak pisałem nalegają że bym zrobił to w tym roku bo w przyszłym nie będą mieli rabatów na to auto i będą musieli sprzedać ze stratą translator
Wiki1013
Obserwowany

30 Gru 2020, 22:32

Wiki1013 napisał(a):Cześć mi w salonie powiedzieli że 30 dni na rejestrację to dotyczy samochodów używanych

Z tego co ja wiem, to ustawa PoRD nie określa pojazdu nowego, używanego, tylko pisze ogólnie, że nowy właściciel ma obowiązek zarejestrować pojazd w ciągu 30 dni od jego nabycia. Ale trzeba by to dokładnie sprawdzić w PoRD.
Wiki1013 napisał(a):nalegają że bym zrobił to w tym roku bo w przyszłym nie będą mieli rabatów na to auto i będą musieli sprzedać ze stratą translator

Może się nie znam, ale zawsze było tak, że po nowym roku, samochody wyprodukowane wcześniej były sprzedawane taniej, ponieważ było o rok do tyłu...Nie raz można było słyszeć reklamy dilerów, że wyprzedaż samochodów z poprzedniego rocznika, że rabaty itd...
Nie wiem, o co chodzi z tą stratą?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Gru 2020, 13:36

A tu pewnie chodź o nowa emisję spalin od nowego roku, sprawdź to dokładnie bo jak wejdą nowe przepisy to może okazać się że auta nie będziesz mógł zarejestrować
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Gru 2020, 14:08

Kao napisał(a):A tu pewnie chodź o nowa emisję spalin od nowego roku, sprawdź to dokładnie bo jak wejdą nowe przepisy to może okazać się że auta nie będziesz mógł zarejestrować

Ano tak...Było o tym niedawno, że miliony nowych samochodów na złom pójdzie, bo od stycznia wchodzi nowa emisja spalin. Salony teraz pewnie wyprzedają się na potęgę. Ciekawe jakie to rabaty naliczyli :)
Tak z ciekawości - jakie to autko, model, wersja i ile ci zaśpiewali?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...

31 Gru 2020, 17:36

Też mi się wydaje, że to o te nowe normy chodzi. Jeżeli nie sprzedadzą do końca roku, to sami będą musieli zarejestrować auto na siebie, a Ty będziesz drugim właścicielem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2020, 18:21

Ale dealer już wystawił fakturę więc on już ma problem z głowy tyle że naciska aby zdarzyć żeby potem nabywca nie został boso na lodzie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Sty 2021, 11:14

Kao napisał(a):Ale dealer już wystawił fakturę

No tak. Tylko że dostawa auta się przeciągnęła, czyli klient nie dostał auta w wyznaczonym terminie. Umowa nie ważna, a fakturę zawsze można z tego powodu skorygować...
Poczekajmy jednak na odpowiedź autora, bo już mamy nowy rok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika