Brak opłaty skarbowej na umowie

02 Lut 2009, 16:01

Witam mam pytanie wyccytalem na forum ze jak umowa na auto jest do tys.zl to nieplaci sie oplaty skarbowej ok.a czy sie podbija taka umowe bo upilem auto i niema pieczatek na umowie(oczywiscie z trzeciej reki).Dziekuje za odp.i pozrawiam
maly25798
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków

03 Lut 2009, 22:16

Teraz nie podbija się umów w urzędzie.

Opłata skarbowa dotyczy samochodów o WARTOŚCI RYNKOWEJ powyżej 1000 zł czyli jeżeli kupiłeś auto, które normalnie kosztuje 10 000 zł za 990 zł to płacisz 2% od 10 000 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Lut 2009, 13:39

Witam
Mam podobny problem tylko że wartość auta nie przekraczała na umowie 1000 zł pojechałem do U.S i jakaś młoda babka sprawdziła w książce i wyczytała że wartość rynkowa wynosi 1350 zł po czym powiedziała żebym jechał rejestrować samochod i nie wnosił żadnych opłat.
Teraz mam pyt. : czy musze składać w u.s pcc jeżeli wartość jest niższa niż 1000 ?? czy moge iść odrazu rejestrować bez żadnych dokumentów z u.s
Piter24DG
Nowicjusz

16 Lut 2009, 14:49

WK już od dość dawna nie potrzebuje żadnych dokumentów, czy pieczątek z US. Jak mi kiedyś powiedziano: to sprawa między mną, a fiskusem i ich to już nie interesuje. Jedź, rejestruj i nie oglądaj się na urząd. Wartość rynkowa, to wartość średnia. Nikt nigdy nie będzie do tego dochodził, WK nie zgłasza takich transakcji do US.
Maciek_S
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

16 Lut 2009, 15:34

Ok czyli auto moge spokojnie rejestrować i nie musze opłacać podatku Teraz mam jeszcze pytanie czy musze w takim razie wogóle zglaszac w u.s. że zakupiłem te auto ??
Piter24DG
Nowicjusz

16 Lut 2009, 22:38

Nie musisz. Jakiś czas temu było tak, że nawet umowa zwolniona z podatku od czynności cywilno-prawnych musiała mieć pieczątkę z US zaświadczającą o tym zwolnieniu (ta pieczątka kosztowała opłatę skarbową 5zł), teraz nie ma już nic.
Maciek_S
Nowicjusz

17 Lut 2009, 22:22

dziekuje za odpowiedzi
maly25798
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków

03 Sty 2010, 21:32

a jezeli kupilem sobie autko z 93 r takiego malego peugeota i na umowie mam 900 zl ale nie podoba mi sie naprzyklad i chce go dalej sprzedac ale nie rejestrowac na siebie. To jak mam napisac umowe i czy ktos sie kiedys nie doczepi ze nie oplacilem oplaty skarbowej
MECZU
Nowicjusz

04 Sty 2010, 00:36

Transakcje cywilno prawne do kwoty 1000zl są zwolnione z w/w podatku. Nie musisz nic płacić, nie musisz mieć również poświadczenia z US. Nie musisz także przerejestrowywać na siebie pojazdu - sprzedajesz na podstawie umowy KS, która jest poświadczeniem własności.
Gdybyś poszedł do US, to mogliby uznać, że auto jest więcej warte i naliczyć Ci podatek. Jeżeli jednak tam nie pójdziesz, to nikt sie do Ciebie nie przyczepi, nikt nie będzie sprawdzał, czy Twój stary Peugeot jest więcej warty :). Gdyby to było sprawne auto z np. 2000r. i na umowie wpisałbyś 900zł, to wtedy ewidentnie wyglądałoby to na przekręt, choć przy tych kwotach i tak wątpię, żeby ktoś kiedyś zawracał sobie głowę z jakimś dochodzeniem prawdy.
Sprzedasz za 900zł, nabywca pójdzie, zarejestruje i tyle. Gdyby nabywca sprzedał dalej i na umowie napisał 2000zł, kolejny poszedłby z tym do US, to istniałaby możliwość, ze Cie wezwą i każą zapłacić parę groszy podatku, choć takie sytuacje raczej się nie zdarzają, US ma poważniejsze sprawy na głowie od Twojego 20zł :).
Maciek_S
Nowicjusz

25 Lis 2010, 21:36

Witam

A jeśli samochód kupiłem za 1000 zł?

Bo wszędzie znajduje ze do 1000 zł bez opłat.

Muszę płacić podatek?
reklamakolno
Nowicjusz

Miejscowość: Kolno

26 Lis 2010, 00:24

reklamakolno napisał(a):Witam

A jeśli samochód kupiłem za 1000 zł?

Bo wszędzie znajduje ze do 1000 zł bez opłat.

Muszę płacić podatek?
Nie płacisz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014