Kupno Auta sprowadzonego...

18 Lis 2010, 14:31

Witam...Zacznę od tego ze chciałbym kupić samochód od Pana który sprowadził auto...

A więc sytuacja wygląda tak, Pan sprowadził auto za Granicy ( nie opłacił go ani nic) i tutaj mam pytanie, czy mogę jechać do niego i kupić to auto wrocic nim do domu i opłacić go?

1.Czy musi to zrobić osoba która sprowadziła samochód?
2.Czy normalnie mogę z nim podpisać umowę kupno-sprzedaz?
3. Co nalezy zrobić zeby wszystko było zrobione prawidłowo?

Proszę o szybką odp:)
ViscaBarca
Nowicjusz

Miejscowość: Kietrz

18 Lis 2010, 17:22

nie musi on Tego robic . napisze pewnie umowe na ćiebie odrazu i tego goscia od którego kupil to auto . tylko zeby ta np, niemiecka umowa byla orginalna nie żadne ksero. A chodzi o to ze jak on nie widnieje na papierach to nie placi podatku jako handlarz. Musi Ci jeszcze dac brif-dowód rejestracyjny, ogólnie wszystkie papiery. a pozniej przegląd zerowy trzeba zrobic , tłumaczenia , akcyza , skarbówka, opłata recyklingowa i mozna rejestrowac pojazd . Ja tak robilem ze kupowałem od polaka i to ja byłem odrazu na umowie i przechodzilo mi zawsze.
Stepien244
Nowicjusz

Miejscowość: holandia

18 Lis 2010, 18:31

ViscaBarca napisał(a):3. Co nalezy zrobić zeby wszystko było zrobione prawidłowo?

Jezeli chcesz zeby było wszystko ok to podpisujesz umowę z sprzedajacym.Owszem moze Ci on proponować takie rozwiązanie jak to napisane jest wyzej ale w przypadku jakiegoś problemu gdzie bedziesz szukał sprzedajacego... :?: :?: W przypadku jezeli sprzedającym bedzie ten"handlarz"i jego nazwisko będzie umieszczone w umowie k-s to on musi zapłacić akcyzę lub Ty ale na jego nazwisko.Akcyzę płaci zawsze ten co sprowadził samochód z zagranicy... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lis 2010, 19:32

Rozmawiałem z nim i on chce zrobic zebym ja byl 1 wlascicielem auta w Polsce, czyli pomijamy go w umowie... Sprawy papierkowe bedzie załatwial mi znajomy znajomego ktory sie tym zajmuje i mowi ze 1500zl trzeba doliczyc;] czyli Kupuje auto za 5tys podpisuje umowe z helmutem(niemcem) przywoze go do siebie i ten znajomy robi wszystko za 1500zl i ja tylko musze go zarejestrowac;p
ViscaBarca
Nowicjusz

18 Lis 2010, 20:38

ViscaBarca napisał(a):Rozmawiałem z nim i on chce zrobic zebym ja byl 1 wlascicielem auta w Polsce,

Czyli wiadomo o co chodzi.Powiem szczerze-jak ponad 6 lat temu tez tak kupiłem...i jeżdze do dzisiaj... :mrgreen:
ViscaBarca napisał(a): i ja tylko musze go zarejestrowac;p

Oczywiście ze tak i wtedy juz wszelkie opłaty:UC,Recykling,US itp piszesz na siebie... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Lis 2010, 20:59

A jak spr dobrze auto? zeby wiecie nie kupic badziewia?

Ja chce jechać na stacje diagnostyczna zeby spr, sprzedajacy sie na to zgodził:)
ViscaBarca
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...
    Nowy hybrydowy crossover Toyota C-HR
    Toyota zademonstrowała produkcyjną wersję hybrydowego crossovera C-HR na targach w Genewie w marcu tego roku. Świat poznał wygląd auta z zewnątrz i pierwsze szczegóły specyfikacji, jednak producent nie pokazał jeszcze ...

18 Lis 2010, 21:04

ViscaBarca napisał(a):Ja chce jechać na stacje diagnostyczna zeby spr,

Bardzo dobrze kumasz.Ja tez mam od czasu do czasu takich klientów.Podpowiem Ci ze jak będzie wszystko ok i zdecydujesz się go kupić to powiedz diagnoście niech Ci od razu wystawi dokumenty do WK/wypisze przegląd tech.-rozumiesz... :?: :?: /

[ Dodano: 18 Listopad 2010, 21:05 ]
Ps.Powiedz diagnoście ze Ty to chcesz kupić i niech Ci dokładnie sprawdzi... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Lis 2010, 06:49

A to moze mi wydac taki papierek jesli jeszcze nie zalatwilem innych spraw?
ViscaBarca
Nowicjusz

19 Lis 2010, 19:48

ViscaBarca napisał(a):A to moze mi wydac taki papierek jesli jeszcze nie zalatwilem innych spraw?

Oczywiście ze tak.Zaświadczenie wydawane jest na pojazd a nie imiennie na własciciela...

[ Dodano: 19 Listopad 2010, 19:51 ]
Ps.Jezeli będziesz mial wystawione zaświadczenie np.z datą 20.11.2010r to oczywiście umowa k-s musi miec datę wczesniejszą... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Lis 2010, 20:44

A moze byc np umowa k-s na np 20.11.2010 i zaswiadczenie na 20.11.2010?

A jak to wyglada z Oc? Bo np koles ma wykupione na mesiac, wiec moge tym autem przyjechac do domu ? czy tylko on moze nim jezdzic?
ViscaBarca
Nowicjusz

19 Lis 2010, 21:37

ViscaBarca napisał(a):A moze byc np umowa k-s na np 20.11.2010 i zaswiadczenie na 20.11.2010?

To moze być trochę ryzykowne.Jak ktos będzie dociekliwy-spostrzegawczy i zobaczy zakup dokonany w Niemczech a OBT wykonane w ten sam dzień np.przy róznicy 800km to co wtedy powiesz,jak to wytlumaczysz... :?: :?:
ViscaBarca napisał(a):wiec moge tym autem przyjechac do domu

Oczywiscie ze tak.OC dotyczy w tym przypadku samochodu a nie człowieka...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Lis 2010, 20:44

Podepnę się do tematu:
1.Jeżeli auto jest na czerwonych tablicach zjazdowym to z tego co wiem będzie adnotacja w briefie o zmianie właściciela - a nim nie będzie osoba która przyszła zapłacić cło...?
2.A co zrobi jak w urzędzie celnym pani zapyta się go jak to auto przekroczyło granicę? jak powie że na tablicach zjazdowych to wracamy do pkt 1.
3. Jedyna możliwość wpisanie, że auto przyjechało lawetą, ale wtedy trzeba podać numery lawety i właściciela.

Mam rację czy się mylę? Też kupiłem od handlarza "na Niemca" ale to było 3 lata temu więc może się coś zmieniło w tym temacie. Wtedy "mądra"pani przede mną w kolejce zgłaszała pojazd do oclenia który miał tablice zjazdowe a wpisała, że przyjechał na lawecie itd. oczywiście została odprawiona z kwitkiem bo nie potrafiła tego wyjaśnić, a wystarczyło powiedzieć, że auto w trakcie powrotu uległo awarii i musiało wrócić na lawecie albo coś innego.. Chyba, że to tylko na Podkarpaciu takie problemy robią urzędnicy... pozdrawiam
przemo603
Nowicjusz

Miejscowość: Jedlicze