Brak oznakowania na skrzyżowaniu.

26 Lut 2020, 13:00

Dzień dobry wszystkim.

Mam taki dylemat. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest skrzyżowanie drogi gruntowej (jest to droga publiczna, w przyszłości ma być tam kostka) z drogą jednokierunkową. Droga jednokierunkowa jest od niedawana i ma być do chwili zakończenia remontu pobliskiego skrzyżowania. Wyjeżdżając z tej drogi gruntowej nie ma żadnego znaku zakazu skrętu w lewo (pod prąd), w ogóle nie ma żadnego znaku. Zaznaczam że są to drogi bardzo mało uczęszczane. Mam taki dylemat czy jak mnie złapią i nie ma znaku że skręcam pod prąd czy grożą mi jakiś konsekwencje czy mogę się wyłgać brakiem oznakowania. Jak bym w tym miejscu nie mieszkał a tylko przejeżdżał byłbym zupełnie nieświadomy że jadę pod prąd. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale jest to praktycznie centrum miasta. W załączniku skrzyżowanie.

Pozdrawiam
robokop78
Obserwowany

01 Mar 2020, 15:18

robokop78 napisał(a):Mam taki dylemat czy jak mnie złapią i nie ma znaku że skręcam pod prąd czy grożą mi jakiś konsekwencje czy mogę się wyłgać brakiem oznakowania. Jak bym w tym miejscu nie mieszkał a tylko przejeżdżał byłbym zupełnie nieświadomy że jadę pod prąd.
Skoro tam mieszkasz to wiesz że to droga jednokierunkowa i jak Cię złapią nie będziesz miał tłumaczenia. Ja byś był przyjezdny to pewnie by przymknęli na to oko bo wtedy mógłbyś nie wiedzieć jak nie ma znaku zakazu skrętu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Mar 2020, 16:48

Cichy77 napisał(a):Skoro tam mieszkasz to wiesz że to droga jednokierunkowa i jak Cię złapią nie będziesz miał tłumaczenia.

No nie do końca, aczkolwiek troszkę racji jest. Mogę tam mieszkać nawet 100 lat. Nie ma znaku zakazu skrętu w lewo, to skręcam w lewo. Za co mandat? Na jakiej podstawie? Że tam mieszkam 100 lat? Nie ma niestety takiego przepisu. W każdej chwili ktoś mógł zmienić organizację ruchu.
Ale jest druga strona tego - skręcając w lewo i jadąc pod prąd możesz spowodować wypadek. Wtedy sprawa trafi do sądu i tu już mogą być świadkowie, którzy zeznają, że mieszkasz tam te 100 lat i dobrze wiesz, że ta droga jest jednokierunkowa. Trudno więc przewidzieć, jak do tego podejdzie sąd. Bo tu już nie będzie mowa tylko o PRD, ale o KK czy KW.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2020, 17:07

robokop78 napisał(a):Mam taki dylemat czy jak mnie złapią i nie ma znaku że skręcam pod prąd czy grożą mi jakiś konsekwencje czy mogę się wyłgać brakiem oznakowania.

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć teoretycznie, trzeba to przerobić w praktyce :mrgreen:
Jeżeli złapie cię przypadkiem przejeżdżający patrol, to jest szansa się z tego wyłgać. Ale jak zasadzą się specjalnie, to raczej nie ma takiej szansy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Mar 2020, 17:57

Dokładnie to chodzi mi o to czy tam powinien być znak, czy musi być znak jak się wyjeżdża z takiego skrzyżowania(droga publiczna, gruntowa). Bardzo utrudnia mi to przejazd a jadę zaledwie z 50m tą drogą i tam się raczej więcej jak 30km/h nie jeździ. Ponadto wiem że jadę pod prąd i jak coś jedzie to zjeżdżam na pobocze.
robokop78
Obserwowany

02 Mar 2020, 21:21

Powinien być znak. Warto powiadomić o tym albo policję albo ZUiM.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...