Skrzyżowanie z wyspą i zagadka, jak prawidłowo wjechać/wyjechać (LINK)

02 Mar 2020, 15:36

Przyglądałem się temu skrzyżowaniu i teoretycznie jadąc Opolską i chcąc skręcić w lewo w ul. Szynowice powinno się skręcić w drugi wjazd za wysepką ale z racji braku jakiego jakiegokolwiek oznakowania na tym skrzyżowaniu uważam że jak skręcisz w pierwszy to również będzie poprawnie. Jeżeli by nie można było tego zrobić informowałby nas o tym znak zakazu informujący że ten odcinek jest jednokierunkowy. Tak samo powinno być to oznakowane przy drugim wjeździe tylko w drugą stronę.

Pasy na jezdni nic nam nie mówią.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2020, 08:53

Rokiko napisał(a):z racji braku jakiego jakiegokolwiek oznakowania na tym skrzyżowaniu uważam że jak skręcisz w pierwszy to również będzie poprawnie.

Tylko wtedy ta dowolność może spowodować problem w momencie, gdy na ulicę Szynowice w tym samym czasie będą wjeżdżać samochody z ulicy Opolskiej z kierunku południowego oraz północnego. Osoba z południowego kierunku wybierze pierwszy zjazd od swojej strony, a z jej perspektywy, osoba z północnego kierunku wybierze zjazd drugi i wtedy spotkają się na rozwidleniu.

Pytając o to byłem ciekaw czy jest jakiś przepis określający zasady poruszania się po takim nieoznakowanym skrzyżowaniu. Mogę więc stwierdzić że takowego przepisu nie ma?
qebor
Nowicjusz

03 Mar 2020, 10:23

Wg mnie powinno wyglądać to tak - jadąc Opolską od sklepu "Zielony Zakątek " i chcąc skręcić w lewo, wybieramy drugi zjazd. Jadąc od przeciwnej strony, czyli od ulicy Składowa, wybieramy pierwszy zjazd. Jadąc ulicą Szynowice i chcąc skręcić w prawo lub lewo wybieramy pierwszy zjazd, który jest przy Opolskiej patrząc od sklepu "Zielony Zakątek".
Na ulicy Szynowice brakuje znaku C9, to raz, a dwa na ulicy Szynowice brakuje linii ciągłej prowadzącej do tego trójkąta.
Jak jest skrzyzowanie z takim trójkątnym zieleńcem, to zawsze jest C9 i linia ciągła.
Myślę, że warto zgłosić brak oznakowania do MZUiM lub po prostu na policję. Ostatnimi czasy policja zajmuje się nieprawidłowym oznakowaniem lub brakiem oznakowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2020, 10:40

MotoAlbercik napisał(a):Wg mnie powinno wyglądać to tak - jadąc Opolską od sklepu "Zielony Zakątek " i chcąc skręcić w lewo, wybieramy drugi zjazd. Jadąc od przeciwnej strony, czyli od ulicy Składowa, wybieramy pierwszy zjazd.

Rozumiem że mowa tutaj o dwóch różnych perspektywach a nie jednej? Jeśli tak to właśnie myślę tak samo.

Teraz pytanie, skoro sytuacja nie jest jasna to czy można w tym miejscu dostać mandat za jazdę pod prąd czy skoro nie ma odpowiedniego oznakowania można się kłócić? Nie wiem na ile znasz przepisy, i czy można założyć, że skoro takowego nie znasz, to go nie ma.
qebor
Nowicjusz

05 Mar 2020, 22:11

qebor napisał(a):Rozumiem że mowa tutaj o dwóch różnych perspektywach a nie jednej? Jeśli tak to właśnie myślę tak samo.

Napisałem jak należałoby skręcać jadąc z jednej jak i z drugiej strony.
qebor napisał(a):Nie wiem na ile znasz przepisy, i czy można założyć, że skoro takowego nie znasz, to go nie ma.

No tutaj jest przepis, że nieznajomość prawa, nie zwalnia cię od jego przestrzegania.
qebor napisał(a):Teraz pytanie, skoro sytuacja nie jest jasna to czy można w tym miejscu dostać mandat za jazdę pod prąd czy skoro nie ma odpowiedniego oznakowania można się kłócić?

Hmmm, tutaj sprawa jest ciężka. Nie maam pojęcia, czy jest jakiś przepis, który by regulował coś takiego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...