Brak prawa jazdy - jak to jest

25 Sie 2012, 11:01

Hej

w maju 2012 kupilem sobie na firme nowa astre, prawka nie mam, gdyz czasowo nie wyrabiam, prowadze kilka firm, i nie mam po prostu czasu. Terminy to z 2-3 miesiące. Teraz sie zapisalem, i dopieo w listopadzie bede zdawał...

Idzie teraz jesien, a bez auta po przeprowadzce za miasto nie ma mowy dojezdzac do firmy, a zdalnie nie moge pracowac, jak to jest z ta jazda bez prawka?

Czy nadal tylko 500 pln, odbieram od policji mandacik i jade dalej? Czy jakies powazniejsze konsekwencje? Z tego co sie orientuje ewentualnie moga mi egazamin na prawko zastopowac, no ale jak nie powiem, ze zdaje za 3 miesiace, to raczej sami na to nie wpadna.

Minusy sa na pewno, ze oc mnie nie obowiazuje, ale jezdze bezpiecznie, byle dojechac do pracy, bez zadnej spiny.

ostatnio bylem na egzaminie i miałem nie fart. Od przeszlo czerwca jezdze bez prawka, zawsze
mabo
Obserwowany

Auto: Opel Astra IV

25 Sie 2012, 16:30

Brak słów!
Prawo w tym kraju wymaga posiadania uprawnień do prowadzenia auta.
A odnośnie tych co bezpiecznie jeżdżą, to bardzo wielu ich znajdziesz na cmentarzach.
GryfX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Sie 2012, 19:24

wymagac, wymaga.

ale jazda bez prawka, jest traktowana jako zwykle wykroczenie - 500 pln mandat, i jedziesz dalej, i tak w kolko. Dziwi mnie, ze nawet na lawete auta nie biora :)
mabo
Obserwowany

Auto: Opel Astra IV

25 Sie 2012, 20:27

mabo napisał(a): na lawete auta nie biora

A kto Ci takich bzdur naopowiadał ?? Nigdzie dalej nie pojedziesz, albo natychmiast ktoś zabiera to auto, albo holowanie ..
Jak sobie to wyobrażasz ?? Na oczach policjantów odjeżdżasz autem bez uprawnień ?? No jaja sobie robisz ...
Po następnym złapaniu - sąd może orzec zakaz prowadzenia poj mech i wtedy masz porobione - wyluzuj chłopie, zrób prawko a na razie możesz rowerem do roboty jeździć ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Wrz 2012, 11:19

mabo napisał(a):Dziwi mnie, ze nawet na lawete auta nie biora

Wg. przepisów powinni brać na lawetę, ewentualnie, jeżeli jeżeli jesteś w stanie zapewnić kierowcę z prawem jazdy, to on dalej kieruje.

500 zł dostajesz i za pierwszym razem na tym się kończy. Za kolejnym, jak się policjant dopatrzy, to możesz mieć sądowy zakaz robienia prawa jazdy.

Dużo gorzej jest w przypadku jakieś kolizji, albo wypadku. Jak sam słusznie zauważyłeś nie obowiązuje Cię OC. Koszty pokrywasz z własnej kieszeni i mały problem jeżeli będziesz musiał zapłacić tylko za uszkodzony pojazd. Tymczasem ktoś może doznać uszczerbku na zdrowiu i miej świadomość tego, że będzie od Ciebie żądał wypłaty renty do końca życia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Wrz 2012, 12:47

Tak jak silvo44 pisze, jedynie rower Cię ratuje. W razie wypadku masz pozamiatane.
czaka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1995