Kara za brak OC a sprzedaż pojazdu - problem.

28 Sie 2012, 13:34

Witam.
Na samym początku uprzedzę, że problem nie dotyczy samochodu tylko motoroweru (skuter) ale wydaje mi się, że w kwestii mojego problemu wielkiej różnicy to nie robi.

Otóż tak. Od 1.5 miesiąca temu kupiłem używany skuter (zarejestrowany, bez OC). Tak się składa, że nie przerejestrowałem go jeszcze i oczywiście nie posiada on też OC. Co gorsza - zostałem wczoraj zatrzymany przez policje (rutynowa kontrola) i wyszło szydło z worka. Mandacik za brak dokumentów 50pln i informacja do ubezpieczeniowej kasy gwarancyjnej. Z tego co mi wiadomo maksymalna kara jaka mi przysługuje to 500pln i moje pytanie brzmi - czy mogę teraz sprzedać ten skuter? Czy ta kara pieniężna jest nałożona na mnie jako kierowce i właściciela czy zostanie ona po sprzedaży nałożona na potencjalnego kupca? Pytam dlatego, ponieważ niezbyt często na tym skuterze jeździłem, a ze względu na ten problem chcę go sprzedać i opłacić tą karę. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
zlyzuw
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Sie 2012, 11:56

Jeśli będzie spisana umowa kupna-sprzedaży to nowy właściciel nie będzie miał problemów.
Z ubezpieczeniem na motorower to lekko "przeholowałeś" nie płacąc go szczerze mówiąc, bo chodzi o ok. 50zł/rok tak jak w moim przypadku w PZU, a kary za brak ubezpieczenia komunikacyjnego OC od tego roku zauważalnie wzrosły, teraz uwzględniane jest minimalne wynagrodzenie w kraju przy wysokości kary.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

01 Wrz 2012, 10:07

zlyzuw napisał(a):Czy ta kara pieniężna jest nałożona na mnie jako kierowce i właściciela czy zostanie ona po sprzedaży nałożona na potencjalnego kupca?

:mrgreen:
Kara jest dla Ciebie, bo to Ty nie ubezpieczyłeś pojazdu. Skuter nie jest tutaj winny :wink:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Wrz 2012, 16:35

Dzięki za odpowiedź.
zlyzuw
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...