Brak prawka-jaka kara?

27 Paź 2013, 14:58

Witam ! :)
W piątek zdałem egzamin praktyczny na prawo jazdy kat. B. Od tego czasu zrobiłem już kilkadziesiąt km samochodem, bez plastiku, ponieważ aby go odebrać muszę czekać jeszcze około 2 tygodnie. Chciałbym się dowiedzieć, ile wynosi kara za brak posiadania dokumentu?
Jedni mówią, że to tylko brak plastiku (więc 50/100zł), inni że to tak jakbym nie miał prawa jazdy (500zł), a jeszcze inni, że mogą cofnąć mi nawet prawo jazdy lub je zawiesić.
Proszę o odpowiedź, gdyż chcę poznać konsekwencje jazdy bez plastiku, pozdrawiam :)
volbar
Nowicjusz

Auto: BMW 318i e46
Silnik: 1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Paź 2013, 10:22

Najlepsze rozwiązanie - wytrzymać..
Inne - jesli już będziesz w policyjnej bazie, że masz PJ to 50 pln, jesli nie - 500 i dalej z buta..
Dużo zależy od podejścia policjanta..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

30 Paź 2013, 21:56

Co jeśli jestem w bazie danych, a jednak jeszcze nie wyrobili plastiku? To z ubezpieczeniem to prawda? :)
volbar
Nowicjusz

Auto: BMW 318i e46
Silnik: 1.9
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Paź 2013, 22:23

Dwa tygodnie do odebrania plastiku to tak dużo ? Świat się nie zwali jak poczekasz. Jak Ci tak spieszno to pojeżdzij ale rowerem . Pogoda sprzyja . :ok:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

31 Paź 2013, 11:05

volbar napisał(a):To z ubezpieczeniem to prawda?

ale co z ubezpieczeniem ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

02 Lis 2013, 12:55

Generalnie 5 stów i dalej z buta. Są jeszcze inne rzeczy, natomiast samo zatrzymanie tak się zakończy. Być może jak już dokument został wyrobiony i wysłany albo czeka na odbiór to będzie to potraktowane tylko jako brak dokumentu przy sobie, natomiast te dwa czy trzy tygodnie... Świat się przez ten czas nie zawali, a konsekwencje różnych nieprzewidzianych zdarzeń bez prawa jazdy mogą mieć bardzo poważne konsekwencje.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mazda MX-5 ze skrzynią automatyczną
    Po wersji Spring i Summer Edition do polskiej gamy Mazdy MX-5 dołącza model ze skrzynią automatyczną. Mazda MX-5 z dwulitrowym silnikiem MZR jest teraz dostępna również z sześciobiegową skrzynią automatyczną. Posiada ...

10 Lis 2013, 17:11

volbar napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć, ile wynosi kara za brak posiadania dokumentu?
Jedni mówią, że to tylko brak plastiku (więc 50/100zł), inni że to tak jakbym nie miał prawa jazdy (500zł), a jeszcze inni, że mogą cofnąć mi nawet prawo jazdy lub je zawiesić.

Ciężko powiedzieć, bo to faktycznie zależy od tego, czy będziesz już w bazie danych kierowców i tylko kwestia poczekania na plastik, czy jeszcze Cię w tej bazie nie będzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika