Brak przypływu danych przy sczytywaniu błędów silnika

03 Kwi 2019, 17:13

Witam. Mam Ibizę 1.4 w benzynie rocznik 2006. Zakupiłem na Allegro ten interfejs diagnostyczny:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Podłączam do gniazda diagnostycznego, wykonuję test LEDs i ogólny i wszystko jest OK, otrzymuje komunikat:
Port status: OK,
Interface: Found!,
Type: Serial Pass-Throug,
Opto/Iso: No,
Ross-TechDesign: No.
Ale jak wchodzę i chcę sczytać błędy to dostaję komunikat:Can'tSynch: Baud Rate! i nic nie sczytuje.. Gdzie tkwi błąd? Dodam, że chcę się połączyć za pomocą programu VAG-COM.
Proszę o sugestie. Pozdrawiam.
seitedo
Nowicjusz

03 Kwi 2019, 18:14

seitedo napisał(a): dostaję komunikat:Can'tSynch: Baud Rate!
Sprawdź ustawienia w programie i ewentualnie zmodyfikuj na takie:
- start baud: 9600
- blk int: 25
- char Int: 0
Przy ustawieniu takich parametrów nie powinno być problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Kwi 2019, 18:46

Przy prubach połączenia zrobiłem fotkę z sekcji ustawień. Było słonecznie, więc nie za dobrej jakości, ale w sekcji ProtocolOptions widnieją wartości:
Start Baud - 0
Blk Int: 55
KW2 Delay: 30
Char Int: 1
TST Addr: -1
KP2 Time 25
Czy o te ustawienia chodzi? Fotka poniżej.
Pozdrawiam.
seitedo
Nowicjusz

03 Kwi 2019, 21:07

Tak, spróbuj je zmienić i sprawdź czy będzie działało poprawnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Kwi 2019, 13:12

Pomogło, łączy się.. Ale mam teraz pytania: przy jednym z błędów dostałem komunikat: 00301 - Shareware Version.To Decode all DTCs 008 - Please Register/ Activate. Rozumiem, że odnosi się to do programu Vag-com? Kolejne pytanie to przy próbie połączenia w innym programie takim jak VCDS i sdprog przy teście połączenia dostaję komunikat Port OK, interfejsu nie odnaleziono. Myslałem, że ten kabel będzie do każdego programu. Czy do tych 2 ostatnich mam kupić inny? Jak wogółe stwierdzić na jakiej szynie jest łącze diagnostyczne? Pozdrawaim.
seitedo
Nowicjusz