Brak przypływu danych przy sczytywaniu błędów silnika

03 Kwi 2019, 16:13

Witam. Mam Ibizę 1.4 w benzynie rocznik 2006. Zakupiłem na Allegro ten interfejs diagnostyczny:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Podłączam do gniazda diagnostycznego, wykonuję test LEDs i ogólny i wszystko jest OK, otrzymuje komunikat:
Port status: OK,
Interface: Found!,
Type: Serial Pass-Throug,
Opto/Iso: No,
Ross-TechDesign: No.
Ale jak wchodzę i chcę sczytać błędy to dostaję komunikat:Can'tSynch: Baud Rate! i nic nie sczytuje.. Gdzie tkwi błąd? Dodam, że chcę się połączyć za pomocą programu VAG-COM.
Proszę o sugestie. Pozdrawiam.
seitedo
Nowicjusz

03 Kwi 2019, 17:14

seitedo napisał(a): dostaję komunikat:Can'tSynch: Baud Rate!
Sprawdź ustawienia w programie i ewentualnie zmodyfikuj na takie:
- start baud: 9600
- blk int: 25
- char Int: 0
Przy ustawieniu takich parametrów nie powinno być problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Kwi 2019, 17:46

Przy prubach połączenia zrobiłem fotkę z sekcji ustawień. Było słonecznie, więc nie za dobrej jakości, ale w sekcji ProtocolOptions widnieją wartości:
Start Baud - 0
Blk Int: 55
KW2 Delay: 30
Char Int: 1
TST Addr: -1
KP2 Time 25
Czy o te ustawienia chodzi? Fotka poniżej.
Pozdrawiam.
seitedo
Nowicjusz

03 Kwi 2019, 20:07

Tak, spróbuj je zmienić i sprawdź czy będzie działało poprawnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Kwi 2019, 12:12

Pomogło, łączy się.. Ale mam teraz pytania: przy jednym z błędów dostałem komunikat: 00301 - Shareware Version.To Decode all DTCs 008 - Please Register/ Activate. Rozumiem, że odnosi się to do programu Vag-com? Kolejne pytanie to przy próbie połączenia w innym programie takim jak VCDS i sdprog przy teście połączenia dostaję komunikat Port OK, interfejsu nie odnaleziono. Myslałem, że ten kabel będzie do każdego programu. Czy do tych 2 ostatnich mam kupić inny? Jak wogółe stwierdzić na jakiej szynie jest łącze diagnostyczne? Pozdrawaim.
seitedo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...