Brak reakcji po przekręceniu kluczyka [AudiA4B6]

03 Gru 2013, 14:56

Witam, mam audi A4b6 1.9tdi z końca 2003r. Dzisiaj przed wyjazdem wypadł mi kluczyk na podłogę, zaraz po tym poszedłem do samochodu, przekręciłem kluczyk, wyskoczyła kontrolka czerwona z trójkątem (najwyraźniej płyn hamulcowy) oraz 3 sygnały. Żadnej reakcji ze strony silnika nie było. Chciałem sprawdzić drugi kluczyk ale wystąpił ten sam problem. Wieczorem doleje płynu hamulcowego, bo jest go za mało, ale dziwi mnie, że silnik mimo to nie ruszył.

Edit. Dolałem płyn, i zauważylem, że nie nie pokazuje mi czasu ani przebiegu, chciałem włączyć radio też żadnej reakcji, to podłączyłem prostownik pod akumulator i po chwili sie pojawiły, przekręciłem kluczyk to już odezwal się silnik ;] Jakimś cudem rozładowal się akumulator, ale nie wiem jak.
xvkowalxv
Obserwowany

Auto: Audi A4 B6

08 Gru 2013, 08:20

Miałem kiedyś podobny problem. Przez jedną noc rozładował się całkowicie akumulator. Problemem okazało się radyjko (nie było to oryginalne Audi) w którym został na noc panel na którym wyświetlała się tylko godzina :(
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

08 Gru 2013, 12:40

Coś pobiera za dużo prądu z aku przy wyłączonym silniku. Jak się znasz na elektryce, to możesz pomierzyć ten prąd i poszukać co powoduje rozładowanie aku. A jak nie bardzo, to trzeba oddać auto do elektryka, kóry ma obeznaną elektrykę tego modelu Audi. O co chodzi - jeden bezpiecznik może być odpowiedzialny za np. przekaźnik, który zasila kilka urządzeń, które będzie trzeba poodłaczać. A to już trzeba znać schemat, żeby nic w elektrycie nie popsuć.
Warto też sprawdzić gęstość elektrolitu ( można we własnym zakresie - areometr kosztuje parę złotych ) i kondycję aku, ale to już u elektryka lub tam, gdzie sprzedają akumulatory, bo może to być poprostu wina samego aku, który już się napracował.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000