Brak świateł

06 Kwi 2010, 13:40

Witam! W moim punto I uciekły światła (obydwa na raz) mijania i drogowe(choć tymi mrugnąć mogę jak dzwignię przesunę do siebie)! Bezpieczniki i żarówki są OK. Czytałem trochę już i może to przekaźnik ale pewności nie mam.Nie wiem dokładnie który to i czy widać na oko,że jest uszkodzony. Sprawdzałem je wszystkie tzn wyjąłem i oglądałem ,ale prócz białego-maziowatego nalotu na pinach nic nie stwierdziłem.
Proszę o radę jak i za ilę zł usunę tą usterkę.

Ps.Trochę wcześniej tzn kilka miesięcy ogrzewanie tylnej szyby też padło, czy to też może być przekaźnik?
punkt
Nowicjusz

Miejscowość: z miasta
  • 06 Kwi 2010, 15:39

Skoro masz biały nalot na pinach, to go wyczyść. A może Ci się zepsuł przełącznik? Spróbuj rozebrać, weź jakiś kabelek, i nim pozamykaj obwód, i zobacz czy wtedy będzie ok? Może to to...
    michal2409
    Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

07 Kwi 2010, 12:02

Jeśli to mechaniczny przekaźnik to czasami wystarczy go lekko uderzyć i może się obudzi
    SylwekGT
    Nowicjusz

Miejscowość: Iwonicz

08 Kwi 2010, 13:47

Nalot wyczyściłem i nic nie pomogło! :sad: W zamykanie obwodu nie będę się bawił bo i tak nie wiem co i jak. Byłem dziś u elektryka popytać postawił głównie na przełącznik,ale biały nalot na pinach przekazników też go zainteresował. Jutro podjadę autkiem to wszystko sprawdzi i okaże się co go "boli"! :mrgreen:
    punkt
    Nowicjusz

08 Kwi 2010, 15:07

Brak świateł

wg tego schematu to uszkodzeniu mogła ulec stacyjka, przełacznik świateł lub złącze we wtyczce.
    Nie ma tu przekaźników od świateł.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

09 Kwi 2010, 10:43

andrzej_124 napisał(a):wg tego schematu to uszkodzeniu mogła ulec stacyjka, przełacznik świateł lub złącze we wtyczce.
    Nie ma tu przekaźników od świateł.

Nie znam się za bardzo na elektryce więc może i nie ma! :mrgreen:
    Dziś elektryk sprawdził i oznajmił mi że definitywnie przełącznik świateł do wymiany!!! :neutral:
    Czyli znów "trochę" $ pójdzie na auto ! :cry:
    Dziękuję za wszystkie rady :smile:
    punkt
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Lamborghini Miura P400 Roadster
      Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...

09 Kwi 2010, 10:51

Taką usterkę można naprawić bez wymiany przełącznika.
    Najlepiej od razu zamontuj przekaźniki do świateł, tani koszt a przełącznik już się
    nie spali.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

09 Kwi 2010, 16:51

Ten elektryk nie jest moim znajomym więc pewnie ma gdzieś ile wydam $, ważne że on wymieni i się nie narobi a zarobi! :evil:
    Najgorsze,że już chciałem go sprzedać i teraz nie wiem czy warto to wymieniać (wizyty u fachowców + części) czy sprzedać taniej jakiemuś mechanikowi-handlarzowi?
    punkt
    Nowicjusz

09 Kwi 2010, 17:40

Moim zdaniem lepiej wymienić, czy nawet samemu naprawić, bo to jest bardziej uszkodzenie mechaniczne niż elektroniczne. A handlarzom nie opłaca się sprzedawać, bo mało dostaniesz, a samochód i tak nie jest pierwszej młodości.
    michal2409
    Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

13 Kwi 2010, 18:57

andrzej_124 napisał(a):Taką usterkę można naprawić bez wymiany przełącznika.
    Najlepiej od razu zamontuj przekaźniki do świateł, tani koszt a przełącznik już się
    nie spali.

To jak można to naprawić bez wymiany przełącznika zespolonego?
    punkt
    Nowicjusz