Renault Kangoo II 1,5 dCi - spadek mocy...

07 Mar 2010, 22:23

Witam
mam problem z autem...mianowicie chodzi o duży spadek mocy...chodzi o Renault Kangoo II 1,5 dCi 84 KM 2004r.
Normalnie jak docisnąłem gaz to autko ładnie przyspieszało...może nie jak auto sportowe, ale nie mogłem narzekać...a teraz aby rozpędzić się do 90 km/h potrzebowałem 1,5 km ;/
Okoliczności - zimny silnik, zapaliła się kontrolka elektroniki/świec żarowych, no i jak już wspominałem straszny spadek mocy. Teraz moc przy 2,7 tys obrotów jest porównywalna z m mocą przy 1,5-1,7 tys obrotów z wcześniej...
Dodam, że kontrolka gaśnie gdy jest wrzucony "luz"...tak wiem nie powinno się jeździć na luzie i nie jeżdżę poprostu zaobserwowałem to przy zmianie biegów ;] Dodatkowo wcześniej pojawiał się ten sam problem...mechanik nic nie wykrył...problem zniknął sam...

Dodam jeszcze, że znalazłem coś takiego w internecie odnośnie tego samego autka:

Po przejechaniu 7tys. zapalałą się kontrolka i auto traciło moc(groziło to kolizją) - jakaś chińska wtyczka nie łączyła. Po 30tys. na przeglądzie dowiedziałem się, że mam wyciek na uszczelniaczu pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. Serwis nie potrafił usunąć przy dwóch próbach.

Nie wiem czy to jest ta sama awaria...
Ma ktoś pomysł o co chodzi?
BrayanMT
Nowicjusz

Miejscowość: Opolskie
  • 08 Mar 2010, 19:40

Hej
    A ja myślę,że spowodowane to jest zaworem EGR który jak gdyby odpowiada za recykling spalin.Ponoć zawór ten nalezy wyczyścic z nagaru lub wymienić(ale troche kosztuje)lub zaślepić go całkowicie.Mam samuraia z silnikiem renault 1.9D :wink:

[ Dodano: Pon Mar 08, 2010 19:45 ]
    Dodam tylko,że objawy miałem i nieraz jeszcze miewam identyczne, z tym tylko że takiego spadu nie zaobserwowałem.W czasie jazdy po włączeniu sie kontrolki świec żarowych odczuwam lekki opór podobny do jazdy pod wiatr ale po kilku sekundach znika, lampka pali sie a auto normalnie przyśpiesza.
    Troche poczytałem w necie, popytałem fachowców i chcę zaślepić ten zawór.Po za aspektem ekologicznym ponoc nie ma wpływau na silnik. :wink:
    samurai2002
    Początkujący

Miejscowość: Lubuskie

13 Kwi 2010, 16:03

Jeśli mruga kontrolka check engine to prawdopodobne że jeden cylinder nie pracuje powodem może być uszkodzona cewka. Znam to z własnego doświadczenia. Jeśli "trzepie" silnikiem dosyć bardzo to może to być to. Mój samochód miał spory spadek mocy i miał problem z osiągnięciem prędkości 100km/h oraz z wjazdem na większe wzniesienie
    Two6Player
    Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
      Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...
      Autobusy specjalne
      Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...