Brak ważnego OC - problem podczas ubezpieczenia

15 Maj 2010, 13:30

Witam. Temat rzeka, jednak nie znalazłem na forum tematu który by opisywał mój problem.

Więc tak: Kupiłem w sierpniu samochód, pojeździłem nim jakiś miesiąc po czym zatrzymano mi dowód rejestracyjny za różne usterki. Auto stało tak do maja kiedy to postanowiłem w końcu doprowadzić go do porządku, i odzyskać dowód oraz przerejestrować, ubezpieczyć auto na siebie. Niestety nie dopilnowałem ubezpieczenia, które skończyło mi się 15 kwietnia. Podczas rejestracji nie było problemu(o dziwo) ale gdy poszedłem do ubezpieczalni byłem w ciężkim szoku jak się okazało, iż polisa wystawiona była na właściciela który auto zbył w 2004 roku, a jego ubezpieczenie było tylko przedłużane na kolejnych właścicieli(ja jestem 4 właścicielem od czasu ostatniej rejestracji auta). Mój problem polega na tym iż mimo przedłużenia na kolejny rok ubezpieczenia (hestia zrobiła to z automatu) nie mogę przepisać umowy na siebie ponieważ sprawa nie jest taka oczywista jak by się wydawało, a nie mogę wypowiedzieć umowy ubezpieczenia z racji przedłużenia ubezpieczenia. Składka ubezpieczeniowa również nie jest godna pozazdroszczenia (ubezpieczam i rejestruję na siebie, mam 22 lata i krótki staż prawa jazdy) bo wynosi mnie ponad 2000zł.

Moje pytanie brzmi: Czy istnieje jakiś sposób, przepis aby jednak zmienić ubezpieczyciela, bądź chociaż zmniejszyć "wyrok"
miki88
Nowicjusz

Miejscowość: Kłodzko

16 Maj 2010, 11:31

Przed 15 kwietnia mogłeś wypowiedzieć OC (najpóźniej na 1 dzień przed końcem ochrony OC), nie zrobiłeś tego więc z urzędu OC przedłużyło się na kolejne 12 miesięcy.

Proponuję próbę porozumienia z ubezpieczycielem i rozłożenia OC na raty. A najpóźniej 14 kwietnia 2011 roku rozwiązać umowę.
Możesz też przepisać część auta na współwłaściciela z pełnymi zniżkami OC (np. ojca), wtedy nie będzie aż 2000 zł, tylko 40% tej kwoty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Maj 2010, 11:42

A dlaczego nie możesz przepisać ubezpieczenia na siebie? Przecież po przerejestrowaniu samochodu na siebie ubezpieczalnia powinna zrobić aneks do umowy OC na którym bedą twje dane oraz nowe dane samochodu.
No chyba, że jeszcze nie przerejestrowałeś samochodu na siebie. Aczkolwiek nawet wówczas ubezpieczalnia powinna zrobić aneks do umowy na podstawie umowy kupna-sprzedaży. Przecież zmienił sie właściciel samochodu, więc muszą się zmienić dane właściciela na polisie.
Oprócz tego, ubezpieczalnia musi obliczyć różnicę w składkach między tobą a poprzednim właścicielem.
Dishman - jest tak jak piszesz, ale napisałeś to troszkę niedokładnie. Chodzi o to, że jak kolega przepisze ubezpieczenie na ojca, to niekoniecznie będzie miał 40% zniżek. Może mieć tylko 20% albo nawet 60%. Wszystko zależy od tego jakie zniżki ma ojciec. A konkretnie to nie ojciec, tylko współwłaściciel samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2010, 22:19

MotoAlbercik napisał(a):Dishman - jest tak jak piszesz, ale napisałeś to troszkę niedokładnie. Chodzi o to, że jak kolega przepisze ubezpieczenie na ojca, to niekoniecznie będzie miał 40% zniżek. Może mieć tylko 20% albo nawet 60%. Wszystko zależy od tego jakie zniżki ma ojciec. A konkretnie to nie ojciec, tylko współwłaściciel samochodu.

mhhmmmmm... wiem, bo napisałem to
Dishman napisał(a):Możesz też przepisać część auta na współwłaściciela z pełnymi zniżkami OC

Pełne zniżki - 60%
Czyli jak weźmie kogoś takiego to zapłaci 40% z 2000 zł :cool:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

@Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line
    Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...
    Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
    Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...