Brak wspomagania kierownicy na niskich obrotach

17 Mar 2016, 00:13

Witam.
Samochód to cruze z 2012r, silnik 1.8, 60tys. przebiegu
Dzisiaj zostałem zablokowany na parkingu i aby wyjechać musiałem się sporo nakręcić kierownicą (kilka razy do oporu w jedną i drugą stronę).
Podczas tych manewrów ni z tąd, ni z owąd nagle bardzo osłabło wspomaganie kierownicy

Na obrotach jałowych silnika strasznie ciężko chodzi kierownica (dużo mniejsza siła wspomagania) i przy próbie skrętu kół w miejscu słychać dziwne i ciche buczenie z silnika (prawdopodobnie słychać buczenie pompy- dźwięk jest dokładnie taki sam, jak przy pełnym skręcie kół do oporu- wtedy też od nowości w samochodzie zawsze delikatnie buczało w silniku, ale mechanicy mówili że przy skręcie kół do oporu to normalne)

Po minimalnym podwyższeniu obrotów (o 300-400obr/min) wszystko wraca do normy, jest normalna siła wspomagania- dlatego problem znika podczas jazdy a pojawia się jedynie np. przy parkowaniu czy wyjeżdżaniu z garażu.

Czy ktoś z was spotkał się już z podobnym problemem?
Co mogło się zepsuć?
W jaki sposób mógłbym sam zdiagnozować co jest nie tak?

Zapomniałem dodać- ilość płynu w zbiorniczku jest OK

Pozdrawiam
Mientek
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 05 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.8 145km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

17 Mar 2016, 09:01

Prawdopodobnie pada pompa wspomagania. Jednak przed podjęciem decyzji o jej wymianie warto zastanowić się, ile lat ma płyn w spomaganiu i jak on wygląda. Przyjęte jest, że powinno się go wymienić co około 60 tyś km. Mało prawdopodobne, ale przyczyna może być też zapowietrzenie układu. Pytanie tylko dlaczego?
Jednak ja bym się skłaniał na regenerację pompy, ponieważ jak wyje, to raczej ona niedomaga.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2016, 20:02

1. Sprawdź w jakim stanie jest pasek wielorowkowy napędzający pompę - może ma już luzy
2. Jeżeli pasek jest OK, to tak jak pisał kolega powyżej warto zmienić płyn wspomagania, o ile nie ma się absolutnej pewności że jest niestary. Wymiana bedzie tania i niekłopotliwa.
3. Trzeba popatrzeć czy nigdzie płyn nie ucieka, czy wszystkie połączenia są suche
4. Jeżeli to nic nie da to można zakupić rewitalizant do układów wspomagania pewnej czteroliterowej marki na X i zaaplikować to do czystego nowego płynu - bardzo dobra rzecz, która powinna sprawę załatwić.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

22 Mar 2016, 07:44

Co do płynu wspomagania to domyślam się,że od nowości nie był wymieniany,czyli na dobrą sprawę ma już 4 lata,czas zmienić i zobaczysz czy wtedy usterka ustąpi,jeżeli nie to moim zdaniem pada pompa,raczej mało prawdopodobne aby układ był zapowietrzony.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

25 Paź 2017, 08:20

faktycznie to może płyn. o jego wymianie tez należy pamiętać. no i ja nigdy "byle czego" nie wlewam. przyzwyczaiłem się do ( reklama )już tylko jego stosuje
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 25 Paź 2017, 13:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
maniakauto
Nowicjusz

Auto: Ford Mustang

31 Paź 2017, 14:25

jaki ten płyn stosujesz? ja mam jakiś polecony przez mojego mechaniki i wydaje mi sie ze jest na prawde fajny
antos333
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 1997
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...
    Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...