Brak wspomagania.Megane Classic

26 Lut 2012, 22:03

Witam witam
Problem jest następujący.
Musiałam oddać auto do naprawy, ponieważ cały układ wydechowy był do wymiany.
Zapłaciłam za to 640zł, w warsztacie mi powiedzieli, że pierwszy raz się spotykają z takim samochodem (podobno bardzo skomplikowany). Ale układ zrobiony elegancko.
Natomiast, gdy auto odbierałam i odjeżdżałam to po pierwsze wsteczny wcale nie chciał wejść, wręcz zrobiłam to na siłe. A po drugie co ważniejsze kierownica stawiała straszny opór! Postanowiłąm wrócić na warsztat. Z wielkim problemem Panowie podnieśli mi auto. Co się okazało. Że wsteczny nie wchodzi, bo śruba od układu wydechowego była przykręcona w drugą stronę i zahaczała o drążek wstecznego ( czy jak to tam się zowie). Usterka naprawiona. Niestety z kierownicą nic nie zrobili. Pan dolał płynu tylko co niestety nic nie pomogło. Teraz jak przejechałam większy odcinek to okazuje się również, że kierownica także skrzypi przy skręcaniu. Nie wiem czy może być to w jaki kolwiek związane z wymianą ukłądu wydechowego, a nie chce robić awantury :D Także proszę o pomoc, bo być może jest to wynikiem eksploatacji.
Z góry dziękuję.

P.s. A dwa tygodnie wcześniej ukradli mi pod blokiem w nocy paliwko, wyrwali klapke od wlewu, ale że paliwa było za mało to zrobili dziure w baku. Także jakby ktoś miał albo znał kogoś kto ma klapkę od wlewu do Renaul Megane Classic 99r (kolor bez znaczenia) proszę o kontakt.
elisza
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 08 10 2008
Auto: Rnault Megane CLassic 1.6

27 Lut 2012, 17:44

Za coś takiego, mechanikom należy się ,bez urazy---po dupskach!--- :D Jeśli wspomaganie działało przed oddaniem do warsztatu,a natychmiast przestało,to coś to jest co najmniej podejrzane.Hydrauliczne układy wspomagania nim siądą dają o sobie znać wcześniej.Najprawdopodobniej pompa układu wspomagania nie działa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Lut 2012, 17:01

Hejka.
Pojechałam po prostu na inny warsztat.
Okazało się, że to nie pompa ani pasek. Niestety też mechanik nie powiedział mi co się dokładnie zadziało. Podejrzewam, że była to jakaś drobnostka a zainkasował 120zł. Zanim zostawiłam auto wspominał coś o krzyżaku bądź zagiętej rurce. Powiedział mi tylko tyle, że musiał troche poszperać... :P Zresztą najważniejsze, że wszystko działa i jestem szczęśliwym człowiekiem.
I muszę ich jeszcze pochwalić, bo (po wymianie stacyjki i rozrusznika na innym jeszcze warsztacie auto musiałam odpalać z dwóch kluczyków, w sensie takim, że jeden miałam od immobilaisera a drugi normalnie od odpalania, pan za zrobienie jednego chciał 100zł, już nie miałam pieniedzy po zapłacie za rozrusznik 540[po regeneracji];) panowie zrobili mi jeden kluczyk!
Teraz jest wszystko jak należy, muszę tylko doprowadzić auto do porządku, bo jest w nim straszny syf i wilgoć.
Dzięki za odpowiedź. :) :roll:
elisza
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 08 10 2008
Auto: Rnault Megane CLassic 1.6

28 Lut 2012, 18:10

Zagięta rurka jak nic,coś podobnego miałem przy sprzęgle(gumowy przewód biegnący od pompy sprzęgłowej do siłownika),zagięli rurkę jak nic,partacze!Niestety, zapłaciłaś nie tyle za robociznę,co za wiedzę,a ta jest Cenna! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Mar 2012, 14:41

Racja,dlatego w takich sprawach warto szukać odpowiedzi na forum ponieważ w większości przypadków ją uzyskasz. Teraz już wiesz co i jak ze wspomaganiem,a w razie dodatkowych pytań służe pomocą.
Dabtuner
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...