Brava 1.4 12V - Spalone elementy na płytce zegarów

29 Gru 2012, 17:43

Witam wszystkich,

Mam Fiata Bravę 1,4 12V z 1998 roku. Na płytce zegarów (wersja z obrotomierzami) spaliły mi się dwa elementy - prawdopodobnie rezystory lub kondensatory. Niestety nie mogę teraz odczytać na nich żadnych oznaczeń.

Czy ktoś mógłby mi pomóc je rozszyfrować?
Najchętniej zdjęciem lub namiarami na jakiś schemat z opisem tych elementów.

Dziękuję za wszelką pomoc.

Zdjęcie
Zdjęcie
kasia29g
Obserwowany

Auto: Fiat Brava

30 Gru 2012, 01:47

Musiałbyś zrobić wyraźne zdjęcie tych elementów - z tego co widać to chyba rezystory i trzeba odczytać ich kod kolorów. Chyba, że wg tej stronki sam odczytasz sobie ten kod ( jeżeli to są faktycznie rezystory ) i kupisz i wymienisz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2012, 12:16

To pewnie są rezystory od żarówek podświetlających tablicę, bo one się przestały w ogóle świecić.

Tylko, że te elementy są całkowicie spalone i nie można ani koloru ani żadnych oznaczeń odczytać, więc ta strona za bardzo mi nie pomoże.

Tutaj daję w większej rozdzielczości zdjęcie:
Zdjęcie
kasia29g
Obserwowany

Auto: Fiat Brava

30 Gru 2012, 15:40

Jak te elementy są spalone to niestety nic ci nie pomogę :( Jedynym wyjściem jest albo pojechać na jakiś złom i poprosić o pokazanie takiego zestawu wskaźników i odpisanie sobie tego elementu albo jakby ktoś, kto ma takie auto u siebie sprawdził i ci napisał.
No i oczywiście jest też serwis Fiata, ale .... najlepszą opcją to chyba zawitać na jakiś autozłom i uśmiechnąć się do pana, który tam będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2012, 22:07

Ja polecam aukcje na allegro. Tam ludzie sprzedają dużo zegarów. Któryś z nich na pewno pomoże i porobi zdjęcia lub chociaż poda parametry elementów. Powodzenia.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

30 Gru 2012, 23:06

jeszcze pozostaje pytanie dlaczego spaliły się te elementy SMD i czy sytuacja się powtórzy ?
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE Riviera - seria limitowana
    Seria limitowana Riviera została opracowania na bazie wersji Intens wzbogaconej o ekran dotykowy EASY LINK 9,3”, funkcję Easy Park Assist oraz kamerę cofania. ZOE Riviera jest natychmiast rozpoznawalne po nowym kolorze ...