Brava czy Punto

06 Lut 2012, 07:57

Witam się ze wszystkimi.
Mam taki oto problem- poszukuję auta do 6 tys. z rocznika 2000. Interesują mnie dwa modele Fiata: Brava lub Punto. Niestety im więcej czytam tym mniej już wiem. Proszę was zatem o opinie co wg was lepiej się sprawdzi pod względem ekonomii i awaryjności.
Szczerze jestem zwolennikiem Bravy ale martwią mnie doniesienia odnośnie zawieszenia i skrzyni biegów - będę więc wdzięczny za wasze opinie na ten temat. Z drugiej strony jednak w rodzinie jest już takie auto i śmiga codziennie długie trasy bez większych zastrzeżeń.
A może sugerujecie całkowitą zmianę modelu? Najsensowniej wygląda Suzuki Swift z tego okresu - ale za nic mi nie podchodzi ch...a...
Pozdrawiam
bbagins
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1984

06 Lut 2012, 08:14

z takich małych bez awaryjnych to polecam suzuki ignis.
[link do oferty na Allegro wygasł]
krzesi00
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2004

06 Lut 2012, 11:00

1.Jeżeli możesz nadszarpnąć budżet to polecam to: [link do oferty na Allegro wygasł] 1000x lepsze niż to co zamierzasz kupić(obyś nie popełnił tego błędu)
2. Co bardziej preferujesz Dizla czy Benzyne?
3. Jaki przedział kuców Cię interesuje?
4. Polecam jeszcze coś owego [link do oferty na Allegro wygasł] tylko że liczba kuców i silnik trochę za słaby :/ chyba ze to Twój 1 wózek ;)
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III

06 Lut 2012, 11:08

Bravo,jak najbardziej ok,samochód godny polecenia ;)
S3AT mozesz uzasadnić dlaczego niema brac punto czy bravo???
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

06 Lut 2012, 11:40

Jak to czemu bo to Fiat :mrgreen: a na poważnie to te auta są niczego sobie,części tanie,silniki znoszą dobrze ewentualny gaz.
Ibiza II po lifcie za te pieniądze to będzie szrot.
Ja za te pieniądze polecam Xsare.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lut 2012, 17:01

A ja bede bronił Fiata,teraz to co napisze pisze tutaj już któryś raz z koleji no ale jak trzeba.
Ojciec od 2001r miał Brave 1.2 (kupiona jak nowa w salonie,sprzedał w zeszłym roku),serwisowana u jednego znajomego mechanika,przejechał nią ponad 240tys.km i zero poważnej awarii,nie bał sie nią nigdy jechać (czy to do miasta czy gdzieś dalej) i że stanie gdzieś na drodze.
Sprzedał z żalem jak sam mówił no ale trafiła sie okazja kupna innego auta tak więc sprzedał.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Lut 2012, 18:25

Dzięki za odpowiedz. Preferuje benzynę, ewentualnie gaz. O Xarze słyszałem pochlebne opinie ale obawiam się ceny części - przyjmuję że rocznik 2000 będzie domagał się uwagi rzadziej lub częściej. Koncern VW mnie nie interesuje... jakoś mnie nie kręci, chociaż nie ujmuję im zacności
Ma to być moje drugie auto - okres początkowych stłuczek mam za sobą chyba :) I hope...
bbagins
Nowicjusz

06 Lut 2012, 18:50

Ja również polecam Ci Bravę/Bravo. Są u mnie w rodzinie dwie Bravki (1.2 i 1.6). Obie jeżdżą codziennie bez żadnych problemów ;) Jeśli benzyna to trzymaj się właśnie tych dwóch silników, szerokim łukiem natomiast omijaj silnik 1.4 12V. A w razie czego części są w miarę tanie, także problemu nie ma :)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

06 Lut 2012, 19:29

No przychylam się przychylam... Martwi mnie tylko zawieszenie bo z tym problemy podobno
bbagins
Nowicjusz

06 Lut 2012, 20:37

Podobno :P Wiadomo, w każdym samochodzie po jakimś czasie trzeba co nieco wymienić w zawieszeniu. Jak faktycznie będziesz miał zawiechę do wymiany, to wymienisz amory, wahacze, końcówki drążków i masz spokój na dłuższy czas. A ceny są na przyzwoitym poziomie ;)
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lut 2012, 20:43

Podoba mi się Twoje podejście... Chyba za dużo się naczytałem specjalistów od litery "eF".
bbagins
Nowicjusz

06 Lut 2012, 20:53

Różne są opinie o samochodach na "F". Osobiście mam Forda i tez nie narzekam ;) Wszystko zależy co się trafi, a druga sprawa to każdy chwali to co ma :P Generalnie, jak ktoś wierzy w stereotypy to jego srpawa ;) Taka prawda. Mam do czynienia z Bravką na co dzień i mówię jak to wygląda u mnie w rodzinie ;) Jak dla mnie autko warte uwagi, w miarę wygodne, dynamiczne, przynajmniej 1.6 16V. Części tanie, nigdy nie zawiodły obie Bravki i jest OK :)
W niedalekiej przyszłości będę zmieniał Forda, możliwe, że też na Bravkę jakoś z końca produkcji, ale raczej pójdę półkę wyżej (czyt. Lancia Lybra 2.0b albo 2.4 JTD) ;)
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lut 2012, 21:36

sąsiad ma bravke jak odpala to jak czołg chodzi haha(kupił prawdopodobnie jakiegoś sztrucla) , swojego czasu mi sie podobało to auto ale stylistyka wewnętrzna okropna :) także jestem anty F ^_O
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lut 2012, 21:52

Jak odpala jak czołg to to raczej benzyna nie jest :P A co do stylistyki wewnątrz auta, jak to mówią o gustach się nie dyskutuje ... mi się wnętrze Bravy podoba, wiadomo włoska finezja :D samochód z 95' (samochód roku 96')a stylistyką dorównuje dzisiejszym autom, może trochę przesadzam, ale jak dla mnie dużo ładniejsze, niż szarobure, nijakie z tamtych lat volkswagenowskie kokpity :P Takie moje zdanie.
Ostatnio edytowany przez Quba, 06 Lut 2012, 21:55, edytowano w sumie 1 raz
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Lut 2012, 21:54

Ja naprawdę bym się nie pchał w fiata, empatia bije ode mnie do tego auta :D, co 2 na ulicy to fiat może dlatego :D
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika