Nowy Fiat Doblo z silnikiem 1.4 95km benzyna ???

01 Mar 2012, 21:20

Witam,mam zamiar kupić Fiata Doblo z silnikiem benzynowym 1.4 95km. Chciałbym założyć gaz lecz nie jestem pewny jak będzie się sprawował ??? Proszę o pomoc !
furti9
Nowicjusz

02 Mar 2012, 09:44

LPG będzie działać bez problemu , zaś same w sobie doblo nie będzie działać , wynika to z masy audi a6 czy bmw 5 i silnika o pojemnosci 1.4 bez turbiny. oraz jego 120NM przy 4500RPM oraz spalanie 11l max w miescie PB oraz 13l lpg

jesli ma to być doblo niech będzie to 1.3 multijet - do miasta starczy w trasie od bidy również

jesli ma to być PB + lpg = caddy 1.6 8v MPI lub roomster 1.4 16v lub 1.6 16v

ten pierwszy to silnik który ciągnie od 3000 do 7000 mowa o 8v i świetnie robi w LPG

natomiast doblo 1.4 odpada bo jego przebieg krzywej mocy i momentu powodują że na pierwszych 3 biegach kręcisz go do 5000rpm a na 4 i 5 podtrzymujesz prędkosc :)

przyspieszenie od 0-100 jest na poziomie malucha , a raczej niewiele lepiej ale człowiek czuje się podobnie , jedynie kultura pracy jest inna... osobiście chodzę na jazdy testowe i kupującemu również to polecam , iść z kolegą i sobie pojezdzić ... można również porozmawiać ze sprzedawcą , jedyna uwaga to omijaj silniki TSI , autami z nimi nie jezdzij , bo kupisz :) bo taka fabia 1.2 105 koni TSI to na miasto wariat jest... a pali niewiele , lecz gazu nie założysz
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

02 Mar 2012, 13:38

aha to bede musiał sie zastanowic na doblo 1.6 multijet oraz nissanem nv200 z benzyna 1.6 109km.
furti9
Nowicjusz

02 Mar 2012, 14:27

juz 1.3 multijet dobrze jezdzi . rewelacji może nie ma ale jest już przyjemnie.

odnośnie silnika 1.6 - nie jest dużo silniejszy i pali tyle samo z grubsza , warto chyba rozważyć oferty sprzedawców

generalnie musisz wybrać benzyna/diesel czyli miasto/trasa

bo generalnie nissan NV również jest wysoko obrotową szlifierką jak na samochód dostawczy :)

poprostu ważne jest to co będziesz woził , na forum znajdziesz wielu ludzi z wiedzą na temat obecnych ofert , możesz również założyć temat w stylu " van do XXXtyś zł" i ludzie zaczną się zgłaszać , pod warunkiem że opiszesz do czego go potrzebujesz
x50sr
Początkujący

03 Mar 2012, 14:01

Nissan nv 200 z silnikiem 1.6 benzyna wydaje mi sie lepszy tylko nie można założyć poprzez salon gazu fiat ma podobno lepsze warunki jezdne lepiej sie prowadzi teraz mam diesla i po podwyżkach ropy lepiej opłaca przerzucić mi sie na benzynę ale z tego co widzę nie ma za dużego wyboru i znowu bede musiał kupic diesla
furti9
Nowicjusz

04 Mar 2012, 09:19

zawsze będzie Ci się bardziej opłacać mieć to czego nie masz :) znam to niestety auta nawet te pseudo dostawcze jeśli nie diesla to mocną benzynę muszę mieć lub mała turbo benzyne niestety auto z silnikiem benzynowym w chwili zakupu jest znacznie tańsze
x50sr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

04 Mar 2012, 15:38

A jeśli chodzi o silnik 1.3 Multijet a 1.6 Multijet w Fiacie Doblo
furti9
Nowicjusz