Nowy Fiat Doblo z silnikiem 1.4 95km benzyna ???

01 Mar 2012, 22:20

Witam,mam zamiar kupić Fiata Doblo z silnikiem benzynowym 1.4 95km. Chciałbym założyć gaz lecz nie jestem pewny jak będzie się sprawował ??? Proszę o pomoc !
furti9
Nowicjusz

02 Mar 2012, 10:44

LPG będzie działać bez problemu , zaś same w sobie doblo nie będzie działać , wynika to z masy audi a6 czy bmw 5 i silnika o pojemnosci 1.4 bez turbiny. oraz jego 120NM przy 4500RPM oraz spalanie 11l max w miescie PB oraz 13l lpg

jesli ma to być doblo niech będzie to 1.3 multijet - do miasta starczy w trasie od bidy również

jesli ma to być PB + lpg = caddy 1.6 8v MPI lub roomster 1.4 16v lub 1.6 16v

ten pierwszy to silnik który ciągnie od 3000 do 7000 mowa o 8v i świetnie robi w LPG

natomiast doblo 1.4 odpada bo jego przebieg krzywej mocy i momentu powodują że na pierwszych 3 biegach kręcisz go do 5000rpm a na 4 i 5 podtrzymujesz prędkosc :)

przyspieszenie od 0-100 jest na poziomie malucha , a raczej niewiele lepiej ale człowiek czuje się podobnie , jedynie kultura pracy jest inna... osobiście chodzę na jazdy testowe i kupującemu również to polecam , iść z kolegą i sobie pojezdzić ... można również porozmawiać ze sprzedawcą , jedyna uwaga to omijaj silniki TSI , autami z nimi nie jezdzij , bo kupisz :) bo taka fabia 1.2 105 koni TSI to na miasto wariat jest... a pali niewiele , lecz gazu nie założysz
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

02 Mar 2012, 14:38

aha to bede musiał sie zastanowic na doblo 1.6 multijet oraz nissanem nv200 z benzyna 1.6 109km.
furti9
Nowicjusz

02 Mar 2012, 15:27

juz 1.3 multijet dobrze jezdzi . rewelacji może nie ma ale jest już przyjemnie.

odnośnie silnika 1.6 - nie jest dużo silniejszy i pali tyle samo z grubsza , warto chyba rozważyć oferty sprzedawców

generalnie musisz wybrać benzyna/diesel czyli miasto/trasa

bo generalnie nissan NV również jest wysoko obrotową szlifierką jak na samochód dostawczy :)

poprostu ważne jest to co będziesz woził , na forum znajdziesz wielu ludzi z wiedzą na temat obecnych ofert , możesz również założyć temat w stylu " van do XXXtyś zł" i ludzie zaczną się zgłaszać , pod warunkiem że opiszesz do czego go potrzebujesz
x50sr
Początkujący

03 Mar 2012, 15:01

Nissan nv 200 z silnikiem 1.6 benzyna wydaje mi sie lepszy tylko nie można założyć poprzez salon gazu fiat ma podobno lepsze warunki jezdne lepiej sie prowadzi teraz mam diesla i po podwyżkach ropy lepiej opłaca przerzucić mi sie na benzynę ale z tego co widzę nie ma za dużego wyboru i znowu bede musiał kupic diesla
furti9
Nowicjusz

04 Mar 2012, 10:19

zawsze będzie Ci się bardziej opłacać mieć to czego nie masz :) znam to niestety auta nawet te pseudo dostawcze jeśli nie diesla to mocną benzynę muszę mieć lub mała turbo benzyne niestety auto z silnikiem benzynowym w chwili zakupu jest znacznie tańsze
x50sr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...

04 Mar 2012, 16:38

A jeśli chodzi o silnik 1.3 Multijet a 1.6 Multijet w Fiacie Doblo
furti9
Nowicjusz