Bravo 1.9/2.0 JTD - mocny kompakt z dieslem?

05 Sty 2021, 18:29

Przymierzam się do zakupu fiata bravo 1.9(150km)/2.0 jtd, najlepiej w wersji sport, czy 17/18k wystarczy do zakupu dobrego egzemplarza? Poza tym myślałem jeszcze o astrze h gtc 1.9 150km. Co będzie lepsze przy takim budżecie?

Ew przyjmę propozycję innego mocnego kompakta z dieslem. Chociaż wątpię, że jest coś lepszego. :D
ggg11
Początkujący

08 Sty 2021, 17:11

ggg11 napisał(a):fiata bravo 1.9(150km)/2.0 jtd
To praktycznie takie same silniki bo ten drugi zyskał większą pojemność za sprawą zwiększenia średnicy cylindra z 82 do 83 mm. Dodatkowo przy tych silnikach montowany był DPF i EGR przez co ta wersja może być bardziej problematyczna przy większych przebiegach. Jak bym na Twoim miejscu celował w 1.9 JTD 120KM czyli wersję 8V. Te mocniejsze 16V uchodzą za bardziej awaryjne.

ggg11 napisał(a):Poza tym myślałem jeszcze o astrze h gtc 1.9 150km
To lżejsze auto od poprzednika i ten silnik z taką mocą na pewno lepiej sobie z nim radzi. Sam silnik również jest jedną z lepszych jednostek diesla które do tego w połączeniu z manualna skrzynią biegów potrafią mało palić szczególnie w trasie. Tych samochodów z silnikiem 1.9 jest dosyć mało i większy wybór będziesz miał u poprzednika.

ggg11 napisał(a):przyjmę propozycję innego mocnego kompakta z dieslem. Chociaż wątpię, że jest coś lepszego
Wszystko zależy jak na to patrzysz i jak mocno liczą się koszty użytkowania takiego auta :mrgreen:

Jak chcesz mocnego diesla z dobrym silnikiem to może Alfa Romeo Brera 2.4 JTD? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sty 2021, 19:20

Rokiko napisał(a): Jak bym na Twoim miejscu celował w 1.9 JTD 120KM czyli wersję 8V. Te mocniejsze 16V uchodzą za bardziej awaryjne.

Rokiko napisał(a):. Sam silnik również jest jedną z lepszych jednostek diesla

To jak w końcu? Ten sam silnik w bravo jest "bardziej awaryjny" a w astrze jednym z lepszych diesli?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Sty 2021, 23:02

Zakupiłem fiata bravo 1.9 8v 120km(bez dpf), bo faktycznie wersja 150km sprawia więcej problemów i na dzień dobry wypada wymienić kolektor ssący, żeby nie ryzykować z klapami, a wersje 2.0 ciężko dostać, przynajmniej w mojej okolicy.

Proszę jeszcze o opinie, bo to mój 1 diesel, słyszę jakiś dziwny dźwięk na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym lub gdy wcisnę sprzęgło i silnik schodzi z obrotów.. Jakby jakieś rolki, jednak wszystko zostało sprawdzone przy pasku klinowym.. Czy po prostu taka jest charakterystyka pracy?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ggg11
Początkujący

30 Sty 2021, 20:42

Również zastanawiam się nad Fiatem Bravo w dieslu. Czy wersja 1.9 Multijet 120 km sprawdzi się na autostrady, bo z tego co się orientuje to jest tam tylko skrzynia 5 biegowa. Czy lepiej na dłuższe trasy 1.9 150 km albo poszukać nowszych 1.6/2.0?
Czy to prawda że 2.0 jest bardziej oszczędny niż 1.9 150km?
trech
Nowicjusz

21 Mar 2021, 18:55

trech napisał(a):Również zastanawiam się nad Fiatem Bravo w dieslu. Czy wersja 1.9 Multijet 120 km sprawdzi się na autostrady, bo z tego co się orientuje to jest tam tylko skrzynia 5 biegowa. Czy lepiej na dłuższe trasy 1.9 150 km albo poszukać nowszych 1.6/2.0?
Czy to prawda że 2.0 jest bardziej oszczędny niż 1.9 150km?

140km/h na 5 biegu to ok 2,8k obrotów więc sam zdecyduj czy dużo czy mało. Ja na co dzień wolę dłuższą 5 niż krótką 6.
1.9 i 2.0 spalają podobne ilości.
ggg11
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...
    Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...