Fiat 500 dolce vita czy KIA RIO

15 Mar 2021, 12:35

Na wstępie napisze ze jestem kobieta, moja wiedza techniczna jest rzeczywiście słaba i mam zgryz. Nie wiem na które auto się zdecydować:
Obecnie mam w leasingu KIA RIO 2016 z przebiegiem 60 tys km. Auto ma kamerę cofania jednak nie prowadzi mi się go bardzo dobrze- nie widzę przodu maski, nie wchodzi mi wsteczny, takie detale.
zastanawiam się nad zakupem fiata 500 Dolce Vita 2021- model hybrydowy - nowy z salonu. Byłam na jeździe próbnej i wszystko Ok. Wada jest brak tej kamery cofania, są czujniki parkowania.
Czy ktoś może mi coś doradzić?
Jeżdżę w 90% po mieście.
Lepiej kupić nowe auto, które wychodzi drożej, czy może zostawić to które mam z przebiegiem i pewnymi problemami technicznymi.
Bardzo proszę o jakieś rzeczowe porady :) tak naprawdę cena nie ma aż takiego znaczenia, chodzi o to co lepiej wybrać, jak sądzicie.
Fiat 500 był zawsze moim marzeniem No ale nie chce się kierować wyglądem auta.
KaroLika
Obserwowany

15 Mar 2021, 14:33

To Twoja kasa i Twój wybór. Swoją drogą nie mam pojęcia po co komu "widzenie przodu maski", takie coś to chyba widzę tylko jak wsiadam w dostawczaka, nawet nie zwracam na to uwagi. Tym bardziej wydaje się to niepotrzebne w przypadku tak małych aut, które na każdym miejscu parkingowym się zmieszczą zostawiając metr zapasu z przodu.
Przesiadka z rio do 500 to tak naprawdę krok w tył. Zostają kwestie subiektywne
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2021, 17:15

Zostaw to co masz i napraw
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Mar 2021, 17:55

sisinho17 napisał(a):Zostaw to co masz i napraw

Wątpię by to Rio było popsute, po prostu naszej koleżance wsteczny wchodzi słabo, a nie, że go w ogóle nie może wrzucić.
Wygoda jest najważniejsza, jeżeli 500 jeździ Ci się lepiej, to nie ma co na siłę trzymać się kijanki. Nie po to wydaje się w sumie sporą kasę na nowe auto, by się z nim męczyć. Kamera cofania to wygoda, ale można chyba dołożyć taką kamerkę, jeśli nie w salonie, to prywatnie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

15 Mar 2021, 18:01

Dziękuje Wam za odpowiedzi.
KaroLika
Obserwowany

15 Mar 2021, 18:38

Yeti racja ale już nie chciałem tego roztrząsać ;). Invi dobrze napisał fiat to będzie krok w tył ale każdy wydaje pieniądze jak chce.
sisinho17
Aktywny

Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu?
    Zainwestowanie w tuning samochodu może mieć wiele korzyści i może być ciekawym doświadczeniem dla miłośników motoryzacji. Poniżej przedstawiam kilka argumentów, dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu: ...
    Model AA – pierwszy samochód Toyoty powstał 85 lat temu
    Toyota AA, pierwszy model w historii największej japońskiej marki, jest starsza od samej firmy. Dokładnie o rok starsza. Kiichirō Toyoda uruchomił linię produkcyjną swojego pierwszego samochodu dokładnie w kwietniu 1936 roku. ...