Bravo czy clio, disel czy benzyna? pomocy!!!

10 Lut 2009, 21:09

kupuję pierwszy samochód, potrzebuję go do dojeżdżania do pracy i czasami w dłuższe trasy, mam 10 tys więc finansowo też jestem ograniczona, zastanawiałam się na d fiatem bravo bo podobno mało pali i z częściami nie ma problemów, poza tym jest wizualnie ładny, ale pomyślałam też o renault clio, ale o francuzach rożne rzeczy słyszałam... proszę o fachową pomoc!!
viki
Nowicjusz

10 Lut 2009, 21:35

Renault Clio II jeśli kupisz będziesz zadowolona,malutko to pali,ladnie przyspiesza i gwarantuje zadziwiajacy komfort jazdy!!!Fiat? Nie jest zły ale latwiej bedzie o Clio z małym przebiegiem w tej cenie.Jesli kupisz Clio z przebiegiem ok 80 kkm to zapewniam przez przynajmniej 50kkm nie bedziesz musiala praktycznie nic robić!!!Jesli oczywiscie kupisz od własciciela a nie mordownika!!!Jak to sprawdzisz?Bierz ze soba dobrego mechanika,nie kupuj sama!!!Gdy juz kupisz bedziesz zaskoczona mile jaki to fajowy samochodzik.Naturalnie Fiat ,no coz ,wiecej pali,jakos w tym wypadku nie wiem czemu ale nie potrafie ci go polecić,chociaz ja mam o nim dobre zdanie .Jeden moj brat ma ClioII,drugi Bravo.Clio silniki ma bezproblemowe,ja mam Clio I,ma 180kkm,procz wymiany rozrzadu nie było robione przy silniku jeszcze nic!!! Skrzynia biegów tez elegancko chodzi,cóz ja Tobie polecam Clio w tym wypadku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Lut 2009, 21:40

Ach pytasz benzyna czy diesel?Benzynka,jest bezproblemowa,na trasie spali troche ponad 4 l,cichutenko chodzi a na dalsze trasy Clio nadaje sie wysmienicie,ja po kupnie wracalem az z Monachium do Nowego Sącza,zaskoczony bylem doza frajdy jaka dała mi jazda ta fajowa bryczka!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 09:56

W kosztach eksploatacji oba auta będą się kształtowały podobnie.Jednak tak jak napisał mój szanowny przedmówca,łatwiej ci będzie kupic Clio w niezajechanym stanie,niż Bravo w dieslu...Poza tym choc nie jestem entuzjastą marek francuskich,to Clio jak na swoje gabaryty jest przestronne w środku i... świetnie pasuje do atrakcyjnej dziewczyny!
Staraj się kupic auto z pierwszych rąk i kupione w Polsce.Spokojnie jest to możliwe! Polecam ogłoszenia w lokalnej gazecie.
Pozdro
ps.A zastanawiałaś się może nad Seatem Ibizą 1,4 lub Nissanem Almerą w benzynie?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2009, 10:56

Oczywiscie ze kupowac tylko w Polsce z pewnych rak,ja bylem w Niemczech tylko raz po samochod i ostatni!!!Nawet nie moglem zrobic jazdy probnej :twisted: bo Policja jezdzila tam i z powrotem.Moglem tylko zapalic silnik a samochodem ruszyc dopiero po zaplaceniu za niego i ubezpieczeniu!!! :twisted: :twisted: :twisted: To paranoja,że Policja poluje na ciebie i czeka abys tylko znalazl sie jednym kolem na ulicy!!!Sprowadzanie samochodow zlecajmy fachowcom ktorzy wiedza jakie tam zasady panuja!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 17:16

PhantomASA1 napisał(a):Oczywiscie ze kupowac tylko w Polsce z pewnych rak,ja bylem w Niemczech tylko raz po samochod i ostatni!!!Nawet nie moglem zrobic jazdy probnej :twisted: bo Policja jezdzila tam i z powrotem.Moglem tylko zapalic silnik a samochodem ruszyc dopiero po zaplaceniu za niego i ubezpieczeniu!!! :twisted: :twisted: :twisted: To paranoja,że Policja poluje na ciebie i czeka abys tylko znalazl sie jednym kolem na ulicy!!!Sprowadzanie samochodow zlecajmy fachowcom ktorzy wiedza jakie tam zasady panuja!!!

To masz przykre doświadczenia kolego. Jak ja kupowałem tam auto to normalnie jazda probna 10km, negocjacja i dopiero ewentualne kupno
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...

11 Lut 2009, 17:22

hmm... nie zastanawiałam się nad seatem ani nissanem anie niczym innym, bo od początku nabiłam sobie głowę clio albo bravo.. nissany jakoś źle mi się kojarzą, nie wiem dlaczego. chyba raczej skłonię się w kierunku clio. dziekujęza pomoc :o
viki
Nowicjusz

11 Lut 2009, 18:04

To jest najlepszy pomysl,japonce nie sa złe ale???Moj kolega chwalil Mazde jak diabli do czasu dopoki nie szczeliło mu wspomaganie kierownicy!!!Zna sie na mechanice rozebrał to ustrojstwo,gdy zobaczył co tam jest to zbaraniał!!!I dobrze,ze ten wyraz twarzy ustąpil po kilku dniach :lol: bo lokalny baca zaczal sie nim interesować :lol: :lol: :lol: ,nie byloby problemu tylko musial troche sie pobujac nim to kupil.Francuzow czy Niemcow jest skolko godno na to patrzcie gdy kupujecie bryki!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 18:11

Za to szczeliło(strzeliło) przepraszam,ale tak sie u nas mowi slangiem!!!Natomiast do kolegi przedmówcy,nie ma regul ja pojechalem tam na pale i kupowalem clio z komisu ,nie miala ubezpieczenia,a nie bylo to na peryferiach tylko w centrum Monachium,Turkowie są cwani a Policja jeżdzi tam i spowrotem,jak myslisz dlaczego??? :wink: Nie jestem podejrzliwy ale cóż życie to życie! :lol:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 23:47

Za te pieniądze kolego możesz dostać Fiata bravo 1,2 16V. Mało to pali, ma 82 km, fajnie wygląda i jak będziesz o to dbał to będziesz jeździł i jeździł :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

12 Lut 2009, 06:46

bartek_remix napisał(a):Za te pieniądze kolego możesz dostać Fiata bravo 1,2 16V. Mało to pali, ma 82 km, fajnie wygląda i jak będziesz o to dbał to będziesz jeździł i jeździł :)

Chyba jeździła kolego :P bo o poradę pyta przedstawicielka płci pięknej :oops: Ale do rzeczy, ze swojej strony poleciłbym koleżance Nissana Micre za ok 10 tys można dostać naprawdę świeży rocznik np 2000 z niedużym przebiegiem, a co za tym idzie taki samochód naprawdę długo Ci posłuży. Rozrząd ma na łańcuszku więc nie musisz się bać, że pasek się zerwie. Jest bardzo ekonomiczny a silnik 1.0 całkiem dobrze sobie radzi z tym małym autkiem. Bolączką Micry są dosyć szybko zużywające się przegubu.

Tutaj masz przykładowy egzemplarz :

[link do oferty na Allegro wygasł]

:wink:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2009, 09:30

Clio fajnie się prowadzi i jest godne polecenia. Co do tych japońców kolego Phantom to się nie zgodzę ale nie będę robił offtopa 8)
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

12 Lut 2009, 09:33

Koledzy ja sie zgadzam z kazdym z was.Nic do Fiata Bravo nie mam,do Nissana też,ja tylko radze co ja bym kupil gdybym byl na miejscu tej Pani.Wybor nalezy do Niej.Natomiast Wy Panowie kupilibyscie inne samochody,kto z nas ma rację?.Ten ktoryby kupil lepszy samochod ale co znaczy lepszy?Jesli mnie np.nie spodoba sie bryla to samochodu nie kupie i juz,po prostu nie kupie!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Lut 2009, 09:39

Ach a jesli chodzi o łancuszek widzisz akurat wiem,że w tych Nissanach to niezbyt trwała rzecz,potrafia peknac! :shock: Ja w Renault Clio wymienialem rolke i pasek sam,nie majac zadnego doswiadczenia,porobilem sobie na wszelki wypadek swoje znaki i samochod hula,nieduzo z tym roboty i dosyc prosta sprawa i co?Za grosze mam spokoj przez 5 lat,mechanik za taka usluge nie wzialby duzo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Lut 2009, 09:51

Ok. Ale powiem jeszcze tak broniąc troszkę fiata. Łańcuszek nie jest dożywotni. Każdy mechanik to powie, że jak jest źle eksploatowany to też się niszczy. Wiadomo, że trzeba pilnować przejechanych kilometrów na danym oleju. Nie ma co przesadzać.

A teraz kwestia samochodu. Niech sobie zainteresowana osobo zobaczy jak wyglądają dwa wymieniane samochody. Bravo (może byc też brava) lub nissan micra. Ja bym wolał mieć samochód o rok starszy ale większy i bardziej komfortowy w środku. Jak się jedzie małym samochodem samemu to jest fajnie a jak są pasażerowie to naprawdę jest ścisk.

Moim zdaniem nie patrzy się tylko na rocznik samochodu al na komfort i wyposażenie, a w komforcie i charakteryzacji micra do tych dwóch fiatów napwno się chowa :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn