"Buczenie" na wolnych obrotach

23 Lis 2014, 20:16

Witam, mam Peugeota 106 z 1994 roku, silnik 1.5D, natomiast mam taki problem, iż gdy silnik jest zimny słychać STRASZNE buczenie czy nie wiem już jak to nazwać, po dodaniu gazu ustaje, tak samo jak i po nagrzaniu silnika, w aucie to jest frustrujące, a jak już się wyjdzie to stać przy aucie się nie da, taki jest to głośny dźwięk, dodatkowo dodam, że pod maską sprawdzałem, ale dźwięk jest bardziej słyszalny pod autem, jakby od strony sprzęgła, myślałem, że to może być łożysko oporowe, ale z drugiej strony, gdy naciskam sprzęgło to dźwięk się nie zmienia, co o tym myślicie? Z góry dzięki za pomoc.
Sharky
Nowicjusz

Auto: Peugeot 106
Rok produkcji: 1994

26 Lis 2014, 05:14

Moim zdaniem nieszczelność gdzieś przy wydechu lub najprędzej pęknięty kolektor. Łożysko prędzej szumi niż buczy.
Oczywiście może być też zupełnie inna przyczyna tego dźwięku,pochodząca z jakiejś pompy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...