Mazda 6 1.8 + LPG - falujące obroty jałowe

23 Lis 2014, 21:01

Witam,
dzisiaj pojawiła się u mnie taka przypadłość. Wszystko ok, pojechałem zatankować gaz na Sta*oil, miałem w zbiorniku może z 10L, weszło mi jeszcze około 25L. Jak odpaliłem na stacji, odrazu przełączył się na gaz i słyszę po głosie, że nierówno pracuje, ale jeszcze obroty nie falują. Jadę dalej, zatrzymuje się na światłach i obroty stabilizują się na poziomie 750obr/min. Po kilku sekundach zaczynają falować z w zakresie 600-800obrotów, raz mi zgasł. Generalnie obroty falują jak chwile silnik popracuje na jałowych obrotach. Jak przełączyłem na benzynie, jest znacznie lepiej, w sumie raz dwa razy mi sie zdarzyło, że obroty lekko zafalowały.
Co to może być? Kiepskiej jakości gaz? Komputer się przez to przeregulował/przestawił i nie może dobrać parametrów? Może coś innego?

Z góry dzięki za porady i sugestie ;)
berrrcik29
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 2003
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8 benzyna
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Lis 2014, 06:08

Skoro objaw pojawił się po ostatnim tankowaniu,to najpierw wyjeździłbym ten gaz. Nie zaszkodzi przeczyścić krokowca.
Ważne jest czy aby na pewno falowanie tez pojawia się na benzynie. Może tylko na gazie??? Jeśli problem dotyczy tylko gazu,to trzeba przepatrzyć wszystkie wężyki od dolotów powietrza czy nie ma spękań i nieszczelności. Musisz wiedzieć,że na zakłócenia w dolocie powietrza,lewe powietrze i problemy z wężykami od podciśnienia najpierw będzie usterka występować na gazie. Na gazie bowiem jest wrażliwszy na wszelkie zakłócenia w obrębie dolotu powietrza.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nooteboom Trailers - innowacje w DNA
    Uczestniczyliśmy w dniach otwartych zorganizowanych przez Nooteboom Trailers – holenderskiego producenta naczep specjalistycznych wykorzystywanych w transporcie nienormatywnym. W 2016 r. rodzinna od pokoleń firma Nooteboom ...