Buczenie po skręcie w lewo.. Które łożysko wymienić?

07 Paź 2020, 15:53

Witam, przychodzę do Was z takim nietypowym problemem.

Otóż miesiąc temu kupiłem samochód mitsubishi lancer 1.6 98 km. Od początku podczas jazdy przy prędkości powyżej 50-60km/h słyszalny był lekki szum, nasilający się podczas skrętu w lewo tak, że przechodzi w buczenie a całkowicie zanikający przy skręcie w prawo. Udałem się więc do mechanika i diagnosty na po zakupowy „przegląd”, którzy zgodnie stwierdzili, że raczej są to początkowe objawy zepsutego łożyska, ale opon czy felg też nie można wykluczyć w 100%, bo były w naprawdę kiepskim stanie dlatego kupiłem komplet nowych, ale szum przy skręcie w lewo dalej nie ustał.

Czyli raczej winowajcom jest łożysko tylko teraz jest problem.. Które?

Postanowiłem zrobić jakiś testy z forum, podniosłem przednią oś i najpierw obróciłem kilkukrotnie koło i trzymając sprężynę amortyzatora, próbowałem wyczuć jakieś drgania, jednak nie były one zbytnio wyczuwalne, a jeśli już to po stronie pasażera, jako że zbytnio ten test nie pomógł, postanowiłem wypróbować drugi, czyli odpalić samochód, rozpędzić na trzecim biegu, zgasić, po czym nasłuchiwać jakichś dziwnych dźwięków dochodzących z kół no i poza tym, że lekki szum był od strony kierowcy (ale chyba to normalne od tarcz, przegubów itp.) to od strony pasażera szum ten był jakiś taki bardziej wyrazisty.

A więc zwracam się do Was z pytaniem.. Które łożysko Wy byście wymienili na moim miejscu, czy spotkaliście się z takim problemem, jakiej firmy łożysko polecacie. Słyszałem, że łożyska FAG są niezłe to prawda?

Dodam, że samochód ma 195 tysięcy przebiegu. A i wewnątrz pojazdu też wydaje się, że szum dochodzi z prawej strony, ale ktoś mi mówił, że jak słyszy się z prawej strony, to na pewno będzie z drugiej, przez to kompletnie się pogubiłem. :?
Quadro
Nowicjusz

Miejscowość: Konin
Prawo jazdy: 02 11 2002
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Paź 2020, 18:30

Quadro napisał(a): nasilający się podczas skrętu w lewo tak, że przechodzi w buczenie a
Sprawa prosta jak budowa cepa :D a mianowicie:
1/ jak skręcasz w prawa to lewa str.zostaje dociązona a prawa odciążona i "buczenie"znika.....
2/ jak skręcasz w lewo to lewa str.jest odciążona a prawa dociążona i "orkiestra" :D w postaci buczenia się nasila.
Z tego co opisałeś/jasnowidzem nie jestem/ to łożysko prawa str.przód do wymiany..... :!:
Pracowałem na SKP i takich tematów było trochę do przetrawienia typu:stuka,trzeszczy,buczy itp.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

07 Paź 2020, 18:35

Tak myślałem, tylko pogubiłem się przez to, że gdzieś wyczytałem, że, jak słyszę z lewej, to do wymiany jest prawe no i kolega też tak mówił :/ dlatego wolałem tutaj jeszcze zapytać..

Dzięki za pomoc a co myślisz zamówić z firmy fag czy jakieś inne do mitsubishi?
Quadro
Nowicjusz

Miejscowość: Konin
Prawo jazdy: 02 11 2002
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

07 Paź 2020, 18:50

Quadro napisał(a): a co myślisz zamówić z firmy fag czy jakieś inne do mitsubishi?
Tu Ci nie powiem nic gdyż w naprawy się nie bawiłem... :( Myślę że inni koledzy coś w tym temacie podpowiedzą...... :P
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...