Buczenie sprężarki klimatyzacji przy jej wyłączaniu - Kia Cerato 2004

17 Kwi 2020, 17:42

Witam.
Mam pewien problem z klimą (Kia Cerato 2004 r.). Po jej wyłączeniu słychać ewidentne buczenie, które trwa może z 5 sekund i jest spokój. Problem występuje tylko i wyłącznie podczas wyłączania klimatyzacji.
Sprężarka jest nowa, osuszacz, skraplacz, zawór rozprężny także. Sprężarka została też zalana nowym olejem, sprawdzona została szczelność, uzupełniona czynnikiem. Nie bardzo wiem, czego to może być wina skoro właściwie wszystko (oprócz parownika) zostało wymienione w układzie klimatyzacji. Ma ktoś jakiś pomysł?
Zamieszczam tutaj link do filmiku (końcówka najważniejsza, polecam ustawić głośność na wysoki poziom bo słabo słychać)
https://wrzucplik.pl/pokaz/2011021---vpxc.html
Pozdrawiam
bartek16
Nowicjusz

Zdjęcia: 7

18 Kwi 2020, 09:06

Zrób inaczej bo w tej chwili nie wiesz czy to sprężarka czy wentylator nawiewu. Wyłączając wentylator nawiewu wyłącza się też klimatyzacja ale musisz to rozgraniczyć żeby sprawdzić czego dotyczy problem.

Ustaw nawiew na pozycję pierwszą. Klimatyzacja powinna być włączona następnie przyciskiem od klimatyzacja (AC) wyłącz ją i zobacz czy odgłos pojawi się.

Druga opcja wyłącz klimatyzację przyciskiem, ustaw wentylator na pozycję 4 i wyłącz tak jak to robiłeś na filmiku. Obserwuj czy dźwięk występuje.

Daj znać w którym przypadku on się pojawi :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Kwi 2020, 15:34

Dźwięk słychać w pierwszym przypadku.
bartek16
Nowicjusz

Zdjęcia: 7

15 Maj 2020, 11:08

bartek16 napisał(a):Dźwięk słychać w pierwszym przypadku
Wygląda na to że problem jest w układzie klimatyzacji i tu układ wentylacji nie ma nic do rzeczy. Skoro masz prawie wszystko nowe to podjechałbym do serwisu gdzie wymieniali Ci te części i niech sprawdzą czy jest wszystko ok i prawidłowe ciśnienie w układzie. Jeżeli odgłos buczenia dochodzi ze sprężarki będzie na pewno to słychać pod maską.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!