VW Crafter 2019 chłodząca klima mimo wyłączenia

07 Maj 2020, 11:12

Witam, ujeżdżam Crafter'a jak wyżej. Zauważyłem dziwna rzecz. Przy obecnych temperaturach wystarczy mi nawiew zimnego powietrza z dworu.

Gdy włączam nawiew na szybę bo tak lubię to włącza się również a/c. Gdy wyłączę AC to i tak przy nawiewie na szybę dalej czuć że klimatyzacja chodzi dopiero jak zmienię nawiew na nogi czy kabinę to czuć że powietrze robi się cieplejsze.

Czy to normalne w VW? Dołączam fotkę panelu sterującego

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

AnWi303
Nowicjusz

07 Maj 2020, 11:24

Jak wyłączysz klimę, to nie tak od razu poleci ci cieplejsze powietrze. Troszkę to potrwa. Tak samo jak ją włączysz, to nie od razu leci ci zimne.
Przy włączeniu nawiewu na szybę, może być tak, że klima się włącza z automatu, żeby szybę odparować. Trzeba ją wtedy ręcznie wyłączyć.
Tylko po co wyłączasz wogóle tą klimę? Jak jest ci chłodno, to zwiększ temperaturę. Klima osusza powietyze i usuwa z auta wilgoć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2020, 11:49

Tutaj jest taki problem że gdy mam nawiew na szybę i nawet odkliknę klimatyzację to ona i tak działa dopóki się nie przełączę nawiewu np na nogi
AnWi303
Nowicjusz

12 Maj 2020, 19:27

AnWi303 napisał(a):Tutaj jest taki problem że gdy mam nawiew na szybę i nawet odkliknę klimatyzację to ona i tak działa dopóki się nie przełączę nawiewu np na nogi
Na pokrętłach przy minimalnej temperaturze ma równierz oznaczenie AC. Sprawdź czy jak trochę zwiększysz temperaturę czy dalej w pozycji na szybę będzie ona włączona. Na pewno powinna być informacja o tym w instrukcji jak tak to jest rozwiązane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...