Budowa buggy dla poczatkujacego

22 Cze 2014, 17:53

Witam forumowiczów ,Chciałbym się was doradzić, czy z podzespołów np.Nissan Patrol badź Jeep Grand Cherokee dało by rade zmajstrować takie coś

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ewentualnie proszę o jakieś rady i uwagi i propozycje z góry dziękuję
Djkonti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2007
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: bmw
Silnik: 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Cze 2014, 20:27

Teoretycznie da się, coś w stylu starego RMPST tylko z inaczej zaprojektowanym nadwoziem (lub raczej samą klatką) i dużo większymi kołami + blokady w mostach. Można by pokusić się o jakąś ramoklatkę, do tego mosty z GR'a , coilovery, mocną skrzynię z wolnym reduktorem, i silnik jak coś w granicach 300KM to może jakieś BMW np. 5.0 V12 a jeśli budżet pozwala to coś z rodziny LS. Ale to nie jest raczej projekt na 10kzł :no:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

26 Cze 2014, 23:52

Taka rame mam juz mniej wiecej zaprojektowana teraz bardziej chodzi mi o serce takiego cacka .Odnosnie mostów nasówa mi sie pytanie czy wytrzymaja jak sie da koła około 40'' ewentualnie mozna by przerobic przegób kulowy np wsadzic od star 244 ale teraz czy grucha wytrzyma.jaka byscie proponowali skrzynie biegów z wolnym reduktorem.Odnosnie silnika myslałem tez nad BMW 745 V8 300km .Projekt jest przeznaczony na okres czasu 2 lata i mysle ze około 30k zł bede mógł wsadzic .
Djkonti
Nowicjusz

27 Cze 2014, 19:26

Fabryczne mosty z GR'a przy jeździe z głową ogarniają motor LS9, ja bym wziął też pod uwagę Volvo z racji zwolnic i wytrzymałości mostów, najlepiej by było przeszczepiać motor razem ze skrzynią i do tego osobny reduktor.
Jogi4x4
Stały forumowicz

27 Cze 2014, 22:34

konkretnie od jakiego volvo ten most(most bedzie poszerzony na 165 cm miedzy kolami wewnatrz)wiem tez ze w buggy zalaczonym w linku

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

sa mosty DANA60 po przerobkach, jaki silnik czy z motorem LS9 nie bedzie problemy z czesciami i kupnem takiego silnika i jaki reduktor przepraszam ze może pytam o to samo ale jestem laik z doborem materiałów bo nigdy nie miałem doczynienia z takimi rzeczami
Djkonti
Nowicjusz

30 Cze 2014, 18:25

Mosty Volvo to C303/C304/C306, silnik LS9 będzie drogi w zakupie to jednostka z nowej Corvetty, ale dobrze znane inne LSy można bez problemu adoptować tak samo jak duże Diesle V8 od GM, śmigają w PL najczęściej w Parchach, wiec z częściami nie powinno być aż takiej tragedii.
Jogi4x4
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...
    BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...

30 Cze 2014, 22:38

Mosty pierwsza klasa ale będą trudnościz kupnem a np. Tylny most od iveco Daily i przespawac przeguby od stara 244/266 . Własnie i teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie odnosnie silnika diesel czy benzynka .Czy reduktor od robur bedzie dobry .W tym roku chciałem narazie zrobic mosty i troche ramy a silnik zakupiony zostanie w nastepnym roku po uzbieraniu $$$
Djkonti
Nowicjusz

03 Lip 2014, 09:26

co do mostów z VLAP`a przełożenie mają ciut za wolne na reduktor ciut za szybkie bez reduktora
poza tym koszt z przerobieniem hamulców to około 14-16kpln, chba że kołą koło 50 cali :mrgreen: tylko po co Ci mosty ze zwolnicą do auta do rockcrawlingu :mrgreen:
mosty z patrola nie wytrzymują takich obciążeń, zwłaszcza przedni, do tego z blokadą :mrgreen:
ogólnie koszt takiego pojazdu to kilkadzisiąt tysi, w 20 w życiu się nie zamkniesz,
jeśli miały by być podzespoły z podanych pojazdów to można zaadaptować V8 z jeepa (dobry moment, niskoobrotowy silnik, prosty w naprawie i utrzymaniu, dostępne części) wraz z automatem, do tgo mocniejsza skrzynka rozdzielcza a mosty jak sobie stryjenka życzy, mosty z filmu to modyfikowane mosty z ciężarówki, maksymalnie odchudzone aby nadawału się do auta tego typu, poza tym sam koszt amortyzatorów (duży skok i wielka masa nieresorowalna pojazdu wymusza takie amory (coilover o dużym skoku))to kilkanaście tysi,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Lip 2014, 21:26

wiem ze trzeba bedzie troche zainwestowac w taki pojazd ale duzo rzeczy bede robił sam mam dostep do maszyn CNC tj laser itp.za darmo (tylko koszt materiału) . To jakie mosty zastosowac od jakiego auta dzisiaj widziałem most przedni od stara 244 i nie jest taki tragicznie duzy co sadzicie o zastosowaniu takiego mostu .
Djkonti
Nowicjusz

04 Lip 2014, 23:23

jeśli star nie jest dla ciebie duży to nie wiem....
ogólnie idziesz w masakryczną wagę ciężką, policz sobie ile to będzie ważyło,
bo masa takiego pojazdu powyżej 1,5 tony to mijanie się z celem
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Lip 2014, 19:30

to jaki most kupic lub przerobic a np dodge durango mocne ma mosty
Djkonti
Nowicjusz