Budowa buggy nowe

16 Lut 2011, 19:09

Witam nie wiem czy pisze w dobrym dziale jeśli nie to proszę przenieść do odpowiedniego mam zamiar zbudować buggy z napędem 4x4 do lekkiego terenu układ napędowy chce wsadzić od jakiegoś subaru buggy ma być 2 lub 4-5 osobowe w tym sensie ze z tylu ma być kanapa z samochodu i teraz moje pytania:
a)jakie mogą być koszta budowy takiego potwora?
b)czy napęd który chce zastosować będzie dobry?
c)czy mógł bym prosić o plany buggy oczywiście zwykle które potem sam przerobie na własne potrzeby chodzi mi o orientacyjne wymiary ramy itp.
d)co Wy sadzicie o moim "genialnym" pomyśle? pozdrawiam
pozdrawiam [scroll]mlodyZ[/scroll]
mlodyZ
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

16 Lut 2011, 21:27

a) od 10 do 20 tysięcy w zależności czy chcesz rejestrowac, robic samemu rame, cen części itp.

b) jeśli to ma byc buggy w lekki teren napęd z subaru powinien dac rade

c) narazie posiadam tylko plany piranhi (edga 1 osobowa) jak będe miał 4x4 to dam link

d) pomysł bardzo dobry
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

17 Lut 2011, 09:06

jeśli chodzi o ilość osób
2 to max
do tego dobre fotele najlepiej kubełki z dobrymi pasami (3punktowe to minimum)
pamiętajcie że bugy nie ma poszycia i jedyne co was będzie chronić to klatka i fotel i na tym nie warto oszczędzać :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Lut 2011, 15:15

Nie no akurat u mnie to teren jest taki ze w żadne drzewo nie przyp,ierdo*e bo nawet nie mam w jakie jedyne co to spore koleiny w poprzek drogi polnej, ja sadze ze cenowo to zmieszczę się w niecałych 4 tysiącach według moich wyliczeń. możesz mi podesłać link tej piranhi?
mlodyZ
Nowicjusz

17 Lut 2011, 16:35

Piranha buggy

miłej roboty i jak zrobisz to daj zdjęcia na forum
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

18 Lut 2011, 18:15

mlodyZ, trochę myślisz na skróty, to że nie przyłożysz w drzewo to nic, ale na tych koleinach autko może niezłego orła wywinąć (jest lekkie a przez to mało stabilne) uwierz mi warto wydać trochę kasy i zrobić to porządnie :wink:
poza tym dobra klatka zwiększa możliwości dobrego wkomponowania zespołu napędowego i zbalansowania pojazdu, a to przy szybkich zabawach ma duuuuże znaczenie ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schemat kostki ISO - podłączenie przewodów
    Jak podłączyć kostkę ISO? Zapewne sporo Was zastanawia się nad tym od czego są poszczególne piny w zespolonej kostce. Postaram się to wyjaśnić i wrzucić schemat (jest on już na forum ale ciężko go w tej chwili znaleźć) ...

18 Lut 2011, 19:04

Może i masz racje że myślę na skróty i nie myślę tylko i wyłącznie o bezpieczeństwie ale zawieszenie nie ma być sztywne tylko "aktywne" czyli nie za twarde żeby nie był to wóz drabiniasty ale nie za miękkie żeby buggy nie skakało jak piłeczka kauczukowa. Koleiny maja wysokość od 1 cm do 4 cm tak na oko poza tym w tym miejscu gdzie są te koleiny nie mam zamiaru jeździć powyżej 40km/h bo więcej się nie da bo dziury w drodze na to nie pozwalają. Wiec sądzę ze dam rade.
mlodyZ
Nowicjusz

18 Lut 2011, 19:46

też tak kiedyś myślałem :mrgreen: :mrgreen: :twisted:
z doświadczenia Ci powiem skończy się na prędkościach rzędu 120-130 bo tyle nie jest problem buggym osiągnąć i lataniu na żyletki między drzewami, ściganiu się z kolegami, a po co psuć dobrą zabawę? a po co ciągle przebudowywać główne elementy? :wink:
stwierdzisz że potrzebujesz większych kół, lepszego zawiasu, będą większe obciążenia, a konstrukcję będziesz już miał pod to przygotowaną :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Lut 2011, 22:09

W tych warunkach nie ma mowy o prędkościach 120-140km/h wierz mi co mowie bo w tym miejscu jadać nawet 80km/h byś już latał a przy prędkościach które Ty podajesz to nawet najlepsza konstrukcja uległa by zniszczeniu i na 100% byś się zabił a ja chce jeszcze trochę pożyć, następna sprawa ściganie się z kolegami nie wchodzi w gre bo oni sie nie odważą zbudować buggy bo sie boja a poza tym nie maja żadnej wiedzy na temat motoryzacji tylko ja jestem taki "dziwny" i w wieku lat 14 umiem naprawić sobie samochód interesuje się motoryzacja i wiem o czym mowie jeśli chodzi o motoryzacje w moich okolicach nie znam 2 tak obeznanego w temacie chłopaka, który jest w moim wieku.
mlodyZ
Nowicjusz

18 Lut 2011, 22:15

zaczynałem konstruować szajowozy (tak się to wtedy zwało) w wieku ok 15 lat :wink:
podstawą był silnik z malczana, i uwież mi te pojazdy rozwijają szybkości rzędu 120-130 km/h
dlatego mówie o zrobieniu na prawde dobrej klatki, nie jest to ani trudne ani bardzo pracochłonne ;) a po co robić sobie krzywdę :wink:
zwłaszcza że robisz częściową czy te 4 rurki więcej to taki problem?? :wink:
wiem że gięcie rur nie jest proste, ale od czegoś trzeba zacząć, spawanie też nie jest mega łatwą sprawą, ale też na czymś trzeba poćwiczyć ;) a grubościenna bezszwowa rurka nadaje się do tego idealnie ;) masz 2 w jednym :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Lut 2011, 10:56

Ja wiem ze te pojazdy rozwijają takie prędkości tylko ze u mnie nie ma gdzie się rozpędzić raczej do tej prędkości, klatka nie ma być zrobiona z 2 rur tylko z tylu ile bd potrzebnych do tego klatka bd taka ze jeżeli uznam ze tak a wystarczy to wstawię jej zdj na forum i ocenisz ale na pewno nie bd to tak że rura co 5 cm i wstawione w bezsensownych miejscach.
mlodyZ
Nowicjusz

19 Lut 2011, 13:38

:wink: lux ;) jak dla mnie nie musisz foty wstawiać ;)
jeśli nawet zrobisz to jak na planach tej Pirany (czy jak się to zwie) to będzie git :wink:
a jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś ciekawego o budowie i wyginaniu i jak najprościej to zrobić, to tu masz link ;)
http://www.126fan.pl/www/klatka.htm
nie sugeruj się tym że to do 126p :wink: zasada i ogólne założenia są wszędzie takie same, do tego jest tam kilka dobrych podpowiedzi jak to robić żeby miało ręce i nogi, zwłaszcza jak to robisz 1 raz, to czy klatka jest wewnątrz czy na zewnątrz nie ma w zasadzie różnicy ;) i w twoim przypadku może służyć (a raczej na pewno będzie ) również jako element nośny pojazdu, zwłaszcza jak chcesz włożyć 2 fotele ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Lut 2011, 15:41

Ok wielkie dzięki za link do tej stronki ale ja raczej nie będę się bawił w gięcie rur tylko raczej albo na kant będę robił albo kolanka hamburskie się zobaczy z czasem.
mlodyZ
Nowicjusz

19 Lut 2011, 16:07

no jak chcesz, aczkolwiek wytrzyamłość kolanek jest mocno dyskusyjna :mrgreen:
kuż lepiej na kant spawane z zastrzałem ;)
a gięcie.. hmm fajna zabawa ;) jak się ma dużo czasu i zrobioną giętarkę :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Lut 2011, 18:51

To zależy jak się łączy przy tych kolankach ale czas pokaże jak zrobię.
mlodyZ
Nowicjusz