Budowa własnego samochodu.

11 Lut 2010, 07:30

Witam! Ostatnio razem z synem myślimy na budową własnych czterech kółek, lub "poskładaniem" jakiegoś samochodu z części. Nie wiem jak mamy się za to zabrać... Pomocy, bo moje dziecko mnie zamęczy!!!!
intel1995
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

11 Lut 2010, 07:50

wszystko zależy co chcecie zrobić, czy tzw "Szajowóz" (plany dostępne w sieci za darmoche, oferowane też przez niektórych na alledrogo :mrgreen: ), czy może jakieś 4x4, tak czy siak samochód do zrobienia samemu to raczej rama+ reszta, wszystko zależy od funduszy, chęci i umiejętności mechanicznych,
jeśli nie umiesz dobrze spawać odpuść sobie temat :???:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lut 2010, 08:03

Spawać to nie problem, mamy dobrego sąsiada który nam pomoże. Myślałem raczej o czymś z napędem na przód. A może lepiej będzie kupić kompletne podwozie od np. Forda Mondeo, Hondy Civic czy Nissana Almery?
intel1995
Nowicjusz

11 Lut 2010, 08:20

z napędem na przód wiąże sie wiele problemów, jeśli to będzie 1 samochodzik proponuje jednak napęd na tył zawieszenie jak najprostsze, jeśli silnik z malczana to problem zawieszenia tyłu jest rozwiązany jeśli co innego to raczej pędzony tył, sztywny most z tyłu (łatwiej ci będzie na początek geometrię zrobić)
oczywiście jeśli jesteś ambitny to można próbować zrobić niezależne zawieszenie, ale to już wyższa jazda której nawet niektórzy mechanicy nie ogarniają :mrgreen: zrobić się da ale planowania i rysowania będziesz miał o wiele więcej, a zanim dojdzie do finału z 7 razy przerobisz zawiesznie :wink:
kompletne podwozie z osobówki ma jedną wadę, mały zakres regulacji i trzeba bardzo precyzyjnie ustawić wszystko przed spawaniem bo później będzie d..a
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lut 2010, 09:24

Hmm, zastanawiam się cały czas i nie mogę się zdecydować, wydaje mi się że najrozzsądniejszym wyjściem z sytuacji będzie kupno kompletnego zawieszenia z innego samochodu przeznaczonego na części. Znalazłem już kilka ogłoszeń samochodów sprowadzonych z Anglii przeznaczonych na części lecz mam wątpliwości co do tego czy to zawieszenie będzie przystosowane do kierownicy po lewej stronie. :mrgreen:
intel1995
Nowicjusz

11 Lut 2010, 15:55

jeśli masz wątpliwości co do tego czy zawieszenie z anglika będzie sie różnić od innego, i na spawanie będziesz wołać sąsiada to od razu odpuść sobie ten projekt bo i tak ci się nie uda, no chyba że twój syn jest taki zdolny i będzie nadrabiał, szkoda mi jedynie że kolega pocieszny, tyle się napisał próbując pomóc
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

19 Maj 2010, 18:02

I co jak tam projekt?
dicappo

06 Lip 2010, 13:03

Upadł, jak praktycznie wszystkie z tej kategorii, zapewne. Też się przymierzam do budowy własnego autka, ale pewnie to dopiero w przyszłym roku. Na razie od prawie miesiąca projektuję ramę do niego i co chwilę coś mi nie pasuje.

Zawieszenie projektuję sam i nie bawię się w zakup części z innego auta (pewnie będą to tylko sworznie i łożyska, oraz oczywiście amorki ze springami).

Od razu mówię, że sama chęć nie wystarczy do tego. Chyba, że chcesz pojmować konstrukcję od podstaw.
Saiti
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Lip 2010, 14:45

Jeżeli chcesz kupić samochód w częściach i go samemu złożyć to polecam Ci Pana Bartosza Cielucha. Kiedyś z Ciekawości zadzwoniłem do nich żeby się dowiedzieć ile wyniesie budowa takiego samochodu i wszystko mi wytłumaczyli bardzo dokładnie. Zadzwoń dowiedz się wszystkiego i zastanów czy lepiej będzie samemu budować i spawać wszystko czy tylko poskładać gotowe elementy w całość. Powodzenia.

http://t-c.pl/index.php?option=com_cont ... Itemid=163
Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem.
Kostucha Drang
Nowicjusz

Miejscowość: ???