04 Lip 2010, 13:23
Dużo nie mogę Ci pomóc, ale powiem, że obijałem Alcantarą wnętrze auta. Mianowicie była to Xsara z 2002 roku. Robota jest nadto ciężka, efekt - świetny.
Nie wiem, na jakie się dzieli, gdyż ja swoją Alcantarę dostałem (biała). Znalazł się chłopak, który chciał tym obić plastiki wnętrza (cała konsola, boczki, podsufitka). Miałem jej ponad 40 m2. Bardzo dużo? Zostało mi chyba z 10 metrów z tej roboty. Strasznie dużo się uszkodziło (a efekt miał być wzorowy), a to nie tak przycięte, a to naderwane itp. Nadcinałem w niej podbicia, znalazłem typka, który ją świetnie zmiękczał, dzięki czemu dało się ją jako tako formować. Ale powiem Ci, że robota jest bardzo ciężka. Dogadałem się z gościem, że sama konsola środkowa (nawiewy, radio i przyciski) będzie pomalowana czarnym lakierem, spolerowana oraz oklejona folią do przyciemniania, na moje szczęście się zgodził, bo obicie tego byłoby wręcz niemożliwe.
Powiem tak - ja z tego zdjęć nie pokażę, gdyż zleceniodawca zastrzegł się, że chce zrobić niespodziankę na Zlocie Xsary w przyszłym roku oraz pokazywać ją na różnych przedsięwzięciach, przez co poprosił mnie o zachowanie poufności.
Ale nie jest to niemożliwe do zrobienia. W sumie samą konsolę przygotowywałem mu około tygodnia (plus 10-12 godzin na wszelkie nawiewy i plastiki które malowałem na czarny połysk i oklejałem). Za robociznę dostałem 2,000 zł plus ekwiwalent 200 za zakup klejów, farb i folii, ale alcantara była w cenie tych 2k, którą otrzymałem po starej pracowni tapicerskiej. Facet był wniebowzięty końcowym efektem, a ja bardzo dumny ze swojej roboty.
Jeśli chodzi o obicie Twojej Fabii - dasz radę, jeśli masz trochę technicznego i stylizacyjnego smaku w rękach.
Dam Ci kilka rad:
Obijaj na zdjętej konsoli (może i głupie, ale słyszałem, że są tacy, który z tym na żywca jadą).
Nie obijaj poduszki! Ja zaryzykowałem, ale oczywiście wyciąłem samodzielny szablon na poduszkę pasażera + zrobiłem nacięcie PRZEZ CAŁY PRZEKRÓJ OBUDOWY PODUSZKI, a nie tylko tyle, co na fabryczym plastiku.
Gdy się zdecydujesz na wyjęcie konsoli, powypinaj z niej wszystko co możesz - wszelkie nawiewy, konsolę środkową, zapalniczkę, regulację świateł, odepnij schowek itp.
Klej oczywiście tapicerski, inny Ci może przesiąknąć, chociaż zależnie, jakie obicie dorwiesz. Zresztą inny tego tak nie utrzyma raczej.
Spoleruj oklejane plastiki na gładź! Nie ma prawa tam być chropowatej powierzchni. Na początku tylko zmatowiłem - alcantara mi jeździła po desce.
Polecam też delikatnie zagęścić klej, dłużej schnie, ale łatwiej się okleja.
Zdaj relacje z ewentualnych pracy. Pozdro!