Budżet 25-35 tyś 60%miasto

Wczoraj, 14:24

Witam serdecznie, przymierzam sie do zmiany auta na nowsze i szukam czegoś w rocznikach od 2013, obecnie uzytkuje auto bardziej na dojazdy na treningi 4-8 km i jakies zakupy, w weekend wieksze wypady okolo 30 km i więcej. Mam zagwostke czy diesel czy benzyna, wiem ze chcialbym auto wygodne i wiadomo ekonomiczne ,nie zależy mi na jakis osiagach sportowych 130km/h na trasie mi wystarczy. Czytam opinie i zdania sa podzielne, benzyny po 2012 roku biorą olej co dla mnie jest minusem nie do przejścia maja problemy z nagarem a silniki na podmianę kosztują po 10 tys zł, diesel jak diesle bolączki wiadome i fakt ze raz na weekend go przedmucham powinno byc ok z eksploatacja... Przykladowe wybory
508 2.0 hdi, octavia 3 1.4 tsi, astra k 1.4 150 km, megane 4 1.5 dci, seat leon 3 tsi
Za każdą rade z góry dziekuje gdyż nastały czasy gdzie naprawde juz nie bazuje sie na wygladzie auta tylko liczy sie z potrzebami i kosztami, wiem że do miasta wypadaloby benzyne ale teraz obecnie czy te benzyny sa tańsze w eksploatacji??? Można podyskutować
Kris3646
Obserwowany

Wczoraj, 15:59

Kris3646 napisał(a):Czytam opinie i zdania sa podzielne, benzyny po 2012 roku biorą olej co dla mnie jest minusem nie do przejścia maja problemy z nagarem a silniki na podmianę kosztują po 10 tys zł

Ale jak możesz powiedzieć że po 12r silniki biorą okej albo mają nagar ? Równie dobrze można powiedzieć że auta czerwone po 15r są szybsze od zielonych :D
Do tego co Cię przeraża w kwocie 10k ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

Wczoraj, 20:27

Nie no szybki bez jaj, jak ma wymienić silnik za 10k to lepiej kupić nowe auto i po gwarancji wymieniać na następne. Spadek wartości będzie się rownał kosztom utrzymanie starego śmiecia :D. Już niedługo u nas będzie dokładnie tak jak w zachodniej Europie, poważniejsza awaria, lekka stłuczka i naprawa stanie się nie opłacalna. Będzie więcej nowych Clio, yarisow etc :)

Nie jeździsz dużo, sporo krótkich odcinków, może wystarczyłby Co zwykły wolnossak? Kup jakąs corolle/aurisa i będziesz miał spokojna jazdę
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

Wczoraj, 20:57

sisinho17 napisał(a):Nie no szybki bez jaj, jak ma wymienić silnik za 10k to lepiej kupić nowe auto

Za 10k.nowe auto :mrgreen: ? Chyba że nowe już 40raz :ok:

Zadałem to pytanie ponieważ pada propozycja 1,5 dCi meg4 (pomijam że chyba się numerki modelu pomyliły)
I zróbmy symulację : wymieniamy wtryskiwacze i dwumase że sorzęgłem.
Jak wtryskiwacze po regeneracji i sprawdzone to około 2,5k.pln + dwumasa 1,6 k.pln. + robota 1k.pln. Masz już 5k.a reszta jak coś ? I to na regenerowanych wtryskiwaczach a nie nowych gdzie zakładam że wyjdą bez problemu. A jak będzie problem to robota + xxx % + uszkodzenia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

Wczoraj, 21:21

Nie koszt zakupu, utrata wartości pojazdu w ciągu roku, jest dalej dopisane. A dlaczego zapytałeś to wiem, zawsze się też można napalic na "fajne" audi/BMW i wymienić rozrząd za 5-8k :D. Starszego skomplikowanego auta się nie kupuje, chyba, że ktoś się zna na temacie i sam ogarnie
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...