Budżet na rower, ale potrzebuję kupić samochód, polecicie coś?

29 Mar 2022, 11:19

Hejcia. Wracam do was już z budżetem. Niestety bardzo niskim aczkolwiek musiałabym już kupić samochód.
Budżet na sam samochód:2500
Województwo kujawsko-pomorskie.
Proszę aby ktoś doradził mi jaki możnaby kupić w tym budżecie. Oraz na co patrzeć, o co pytać jak zadzwonię i jak będę na miejscu? :ok:

(Tak wiem że w tej cenie to rower ciężko kupić, no ale niestety nie mam więcej możliwości aby odłożyć.)
Asiola
Nowicjusz

29 Mar 2022, 11:32

W tej cenie to nie ma co oczekiwać wiele, większość to będzie jeżdżący śmietnik. Jeśli auto będzie skręcać, hamować, przyspieszać to już będzie dobrze.
Zwróć uwagę na opłaty i stan ogumienia, bo przy tej kwocie wydać od razu jeszcze ponad 1000 zł na ubezpieczenie i jakieś względne opony to słabo.

Jeśli się nie znasz kompletnie, to pojedź z kimś kto ma chociaż zielone pojęcie, na pewno warto zajechać na stację diagnostyczną i sprawdzić od spodu auto. Natomiast na pewno nie warto się wygłupiać i mierzyć 20 letnie auto czujnikiem lakieru :)

Szukaj auta z silnikiem benzynowym, diesla odpuść.
W każdym aucie będzie jakiś mankament. Ważne żeby nie było ewidentnych i ewentualnie drogich w naprawie rzeczy - Trudno opisać jak je zweryfikować osobie, która nie ma o tym zielonego pojęcia.

Aha no i nie napalaj się na jeden konkretny model. Raczej skup się na segmencie "rozmiarze" samochodu, a marka i model to sprawa drugorzędna przy takiej cenie.
Marki premium typu BMW, mercedes, Audi sobie odpuść.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Mar 2022, 11:36

[link do oferty na Olx wygasł]
A coś takiego?
Asiola
Nowicjusz

29 Mar 2022, 11:37

Dodałbym do tego ważny przegląd :D i tak jak kolega wyżej żadnego diesla bmw i wszystkiego co generuje koszty. Wszystko inne co będzie prosto jeździć odpalać i nie rozpadać się od patrzenia możesz brać pod uwagę
mrzielnik
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

29 Mar 2022, 11:40

Tak to wygląda.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Asiola
Nowicjusz

29 Mar 2022, 11:42

I jeszcze ta babka mi napisała 'jest po wymianie hamulców przód i tył,reszta całkowicie sprawna,po wizycie u mechanika jechałam na przegląd'
Asiola
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

29 Mar 2022, 17:27

Diesla bym od razu nie skreślał - fakt, statystycznie będzie mieć większy przebieg (a co za tym idzie auto będzie bardziej zużyte), ale jeśli trafi się jakiś mułek bez turbo i w fajnym stanie, to czemu nie?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2022, 17:36

Troszke za dużo sobie woła za to Seicento no chyba że jest w ładnym stanie to można się zastanowić i dopytaj o przebieg bo 9tys na pewno nie będzie miał.
Jak będziesz oglądać to na pewno zwróć uwagę w jakim stanie są progi,podłoga i tylna belka bo to lubi szybko gnić w Seju. Na plus rozrząd na łańcuchu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Mar 2022, 10:46

Tak jak przedmówcy plus względy wizualne całkowicie na boczny plan. Mechanik + stacja diagnostyczna inaczej będzie służyło jako doniczka na kwiatki za pół roku.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

30 Mar 2022, 12:28

Co myślicie? O co mam pytać jak zadzwonię?
Czy zgodzi się jechać na stację kontroli?
Jakie i kiedy były naprawy? Czy jest udokumentowane?
Coś jeszcze?
Asiola
Nowicjusz

30 Mar 2022, 12:39

Jedź z mechanikiem albo do mechanika. Nie kupuj oczami :cry:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

30 Mar 2022, 13:36

Moim zdaniem za 2-3k można kupić normalne auto, tylko trzeba szukać i polować, bo schodzą w ten sam dzień lub maksymalnie w kilka.

Czasy SC czy Matiza dla mnie minęły. Sprzedawałem za 2500 Megane z klimą, po wymianie tylnego zawieszenia i rozrządzie z nalotami rdzy. A tu SC droższe...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2022, 13:52

Ładny ten Matiz,ja bym obejrzał i też zwróć uwagę na stan podłogi i progów.

Na diagnostykę możesz jechać ale pamiętaj że to Ty wybierasz stacje a nie sprzedający i zależy na jakiego diagnostę trafisz bo może mniej więcej ocenić auto za darmo a może chcieć zapłaty (kwestia paru złotych i to Ty musisz zapłacić).

O przeprowadzone naprawy jak najbardziej zapytaj ale nie licz na to że będzie to udokumentowane bo mało ludzi w takich trupkach zbiera papierologie (ja w swoim Seju jestem wyjątkiem i nawet poprzedni właściciel tak samo :mrgreen: ).

Zapytaj co jest do zrobienia i w używanym aucie zwłaszcza w tym budżecie nie ma czegoś takiego jak NIC bo dużo sprzedających tak mówi a na oględzinach wychodzi co innego i sprzedający twierdzi a to się ostatnio stało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

30 Mar 2022, 22:13

Matiza już nie było po kilku godzinach...
Szkoda bo bardzo mi się podobał.

Zostały: [link do oferty na Olx wygasł]

Nie wiem... Co myślicie? Troche się podlamalam że mi sprzątnęli sprzed nosa tamtego...

Wogóle to warto brać pod uwagę od handlarza lub z komisu? :

Czy zostać przy klasycznym Seicento lub Daewoo? Obawiam się że na inne samochody mogę nie mieć funduszy na naprawy...
Asiola
Nowicjusz

30 Mar 2022, 22:52

Getz za 3k to trochę podejrzane, Panda niby ok ale ten komis (a właściwie skup aut) to trochę śmietnik, akurat mieszkam w okolicy :mrgreen: Saxo wydaje się ok. Polo wymęczone i butla się kończy.

Aż z ciekawości zerknąłem co można kupić za 2,5 tys w kuj-pomorskim

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? blacha wygląda ok, długie OC i przegląd, niedawno robiony rozrząd i oleje, wygląda na zadbany

[link do oferty na Olx wygasł] jeśli faktycznie tylko tłumik końcowy do zrobienia to można zobaczyć, a w tym budżecie to już dość cywilizowane auto. ale trzeba by zerknąć dokładniej, bo kilka rzeczy porobionych, 2 letnie opony, działająca klima, długi przegląd i OC, a cena dość niska?

[link do oferty na Olx wygasł] - mało konkretów w ogłoszeniu, ale jeśli mechanicznie jest ok to może być dobra opcja. sam taką miałem kilka lat temu, auto kupione za 1 tys i przez 2 lata włożyłem w nią może drugi tysiąc (nie licząc OC), pancerne auto chociaż już lekko przedpotopowe
grotx
Nowicjusz