Sedan - 100k PLN

01 Kwi 2022, 01:12

Cześć,

Co sądzicie o tych autach?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Budżet: około 100k PLN max 120PLN na samo auto
Nadwozie: sedan ewentualnie SUV
Automat i benzyna. Możecie polecić jakieś auto?

Czy ten Peugeot ma 1.6 THP czy to już inny silnik?
aNsi
Nowicjusz

01 Kwi 2022, 08:50

aNsi napisał(a):Czy ten Peugeot ma 1.6 THP czy to już inny silnik?

PureTech, przecież masz nawet w opisie

A tak serio - ponad 100k za 4 letniego passata z przebiegiem 200k? Ponad 100k za 5 letnie A4? 100k za 6 letniego mercedesa?
Jakimi w ogóle kryteriami kierujesz się przy wyborze?Bo obawiam się, że przy awaryjności i problemach jakie sprawiają świeże samochody to nie ma to za wiele wspólnego z rozsądkiem (a gdyby wybór byłby stricte podyktowany "sercem" to gdzie z passatem :mrgreen: )

Bez wahania schodziłbym z segmentu i szukał nowej corolli (suzuki swace) albo megane (jeśli sedan, wyrobisz się do 120) czy tam tucson/sportage/vitara/scross.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Kwi 2022, 09:41

Tu jeszcze ta Camry jest do zaakceptowania, a le Passat z takim przebiegiem :shock: raczej sobie odpuść takie samochody.
franccc napisał(a):Bez wahania schodziłbym z segmentu i szukał nowej corolli (suzuki swace) albo megane (jeśli sedan, wyrobisz się do 120)
To bardzo rozsądne podejście :ok:
franccc napisał(a):czy tam tucson/sportage
Te też polecam choć nowego nie kupisz ale taki lekko używany już tak i na pewno będziesz zadowolony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Kwi 2022, 11:14

Ogólnie to za bardzo nie chce schodzić z segmentem. Tydzień temu sprzedałem BMW F10 528i i szukam czegoś nowszego. Celowałem G30 albo W213 ale od 120k to się dopiero zaczynają oferty więc i tak już zszedłem segment niżej.

Ja rocznie robię 10k km max. Widzę to w ten sposób, że jeżeli dużo nie jeżdżę to lepiej mieć fajny większy wóz niż kupować małą nówkę.

Może używany od dealera?
https://www.mercedes-benz.pl/passengerc ... 62306af4c5
https://www.mercedes-benz.pl/passengerc ... 76bc1b26ff
https://www.audi.pl/pl/web/pl/wyszukiwa ... 3MDI=.html
https://www.audi.pl/pl/web/pl/wyszukiwa ... 2MTE=.html
aNsi
Nowicjusz

01 Kwi 2022, 11:35

aNsi napisał(a):Ja rocznie robię 10k km max. Widzę to w ten sposób, że jeżeli dużo nie jeżdżę to lepiej mieć fajny większy wóz niż kupować małą nówkę.

Jeżeli camry podchodzi Ci wizualnie to nie zastanawiaj się. Nic fajniejszego w tym segmencie pod względem ekonomii i stabilności użytkowania nie znajdziesz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Kwi 2022, 12:09

aNsi napisał(a):Ja rocznie robię 10k km max. Widzę to w ten sposób, że jeżeli dużo nie jeżdżę to lepiej mieć fajny większy wóz niż kupować małą nówkę.

No to twój punkt widzenia jest całkowicie odmienny od tego powszechnie przyjętego. Tak naprawdę jeśli mało się jeździ można "zrozumieć" dwa podejścia:
1. Kupujesz proste auto, które nie będzie sprawiało problemów. Nieważne czy nowe czy używane, po prostu dupowóz jakiemu nie trzeba poświęcać większej uwagi, wsiadasz i jedziesz
2. Jesteś miłośnikiem motoryzacji, kupujesz coś ciekawego co zawsze chciałeś mieć bo koszty eksploatacji pokroju okresowych wymian, przeglądów czy spalania nie są jakoś wybitnie istotne

Ty za to chcesz wydać sporo kasy na auto, które będzie drogie w użytkowaniu, płacić stosunkowo dużo za serwis, brać na klatę utratę wartości a jeździć passatem czy innym audi a4 :mrgreen: A to wszystko na 10kkm rocznie, gdzie nawet nie jesteś w stanie zauważyć przewag np. passata nad golfem

E: nie idąc już w jakieś egzotyki, randomowe linki
franccc
Stały forumowicz

01 Kwi 2022, 13:49

Jeżeli camry podchodzi Ci wizualnie to nie zastanawiaj się. Nic fajniejszego w tym segmencie pod względem ekonomii i stabilności użytkowania nie znajdziesz.
:ok: Sprawdzę ten samochód.

A co sądzicie o tym modelu?

Ty za to chcesz wydać sporo kasy na auto, które będzie drogie w użytkowaniu, płacić stosunkowo dużo za serwis, brać na klatę utratę wartości a jeździć passatem czy innym audi a4 A to wszystko na 10kkm rocznie, gdzie nawet nie jesteś w stanie zauważyć przewag np. passata nad golfem
Wydaje mi się, że żadne z tych aut nie będzie droższe w serwisie niż F10. Przewaga passat nad golfem jest taka, że po prostu ma ładniejszą budę więc bardziej mi się podoba. Poza tym jaka jest różnica w serwisie między a4, passatem i golfem kiedy tam są wsadzane te same silniki. Przecież przy takim rocznym przebiegu nie muszę co chwilę remontować silnika i zawieszenia. Utrata wartości takiego auta również nie większa niż w nowym samochodzie gdzie i tak kupując kilkuletnie auto największą utratę wartości mam już za sobą.

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-salon-polska-pierwszy-wlasciciel-piekna-gulia-turbo-benzyna-ID6Ewvs5.html
Czy takie auto to nie jest ten sam poziom co A4?
aNsi
Nowicjusz

01 Kwi 2022, 14:16

Utrata wartości takiego auta również nie większa niż w nowym samochodzie gdzie i tak kupując kilkuletnie auto największą utratę wartości mam już za sobą.

Kupując teraz kilkuletnie auto jesteś w obszarze, gdzie auta najbardziej podrożały przez sytuację na świecie

aNsi napisał(a):Czy takie auto to nie jest ten sam poziom co A4?

Jest. Ale ma RWD i jest po prostu ciekawym samochodem
franccc
Stały forumowicz

01 Kwi 2022, 14:20

aNsi napisał(a):A co sądzicie o tym modelu?
Mazda 6 jak najbardziej z tym silnikiem jest do rozważenia to jedna z lepszych propozycji które wyżej zostały wymienione.
aNsi napisał(a):Czy takie auto to nie jest ten sam poziom co A4?
Alfa Romeo to trochę inna bajka to nie jest jak typowy VAG. Co do wielkości to podobnie jak A4, BMW 3 czy Mercedes klasy C.

Tak sobie myślę jeszcze... w sumie to nie sedan ale może warto pomyśleć nad taką Kią Stinger [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Moim zdaniem to bardzo ciekawe auto.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35