Bus 9 osobowy - wakacyjna podróż dookoła Europy

25 Lip 2016, 15:37

Cześć, chcę w końcu wcielić w życie marzenie, które zalega mi w głowie od długiego czasu. Mianowicie chcę przejechać początkowo Europę "wszerz i wzdłuż" a kto wie z czasem może i dalej.. Zafascynowany wyczynami ekip pokroju Busem przez Świat nadszedł czas aby zdecydować jakie auto do tego celu będzie nadawało się najlepiej. Nie ukrywam, że mają to być podróże budżetowe.
Jakie powinno być ów auto :
- 9 osób ładowności
- na prawko kat. B
- jak najmniej awaryjne
- MUSI MIEĆ KLIMĘ
- takie, które bujnie się do 130-140km/h i będzie w miarę ekonimiczne ( mam dylemat, diesel czy benzyna+LPG ).
- w miarę komfortowe ( dużo godzin będzie w nim spędzone - jazda, pewnie po części spanie ).

Budżet jakim dysponuję oscyluje w granicach 10-12k. Jak się zepnę zamknę go na 15k ( ale tylko jeśli będzie warto dołożyć do auta ).

Tak że od razu z góry dzięki za pomoc i mam nadzieję, że coś mi doradzicie.
destrothai
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Passat B5
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Lip 2016, 18:26

Polecam Odyseyke miałem taką ale 06r i to było najlepsze auto jakie miałem w zyciu. Zjeździłem nim kawał kraju i troche europy.
Warto. Awaryjność bardzo niska. 190km/h leci na spokojnie, spalanie gazu 14litrów do 130km/h.
Auto jest duze i wygodne nie meczy. 8 osób jedzie wygodnie do tego bagaznik ok 700litrów z kompletem pasażerów.
Jeżeli nie chcesz tłuc się dostawczakiem to jedz i obadaj na allegro widze ze właśnie ktos sprzedaje ody
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
To 5 stówek urwiesz spokojnie nawet zawalcz o więcej w Polsce ciężko jest sprzedać takie auto.
Alternatywa.
Hyundai H-1, Opel Vivaro, Toyota Previa.
W budach z dieslem licz przebieg rzędu 400-500tys km.
Do tego do roboty zapewne rozrząd nie wiadomo jak turbo i wtryski.
Ewentualnie do listy dorzuc VW T4.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Lip 2016, 20:11

Piszesz, że w Odyseyce 8 osób leci wygodnie a w linku jest, że auto 6 osobowe?
9 osób to priorytet, mam zwartą paczkę ludzi i nikogo nie mogę/NIE CHCĘ wykruszyć z wyjazdu :) A skupiając się na busach pokroju Vivaro i T4 - jakie wozidło znajdę z dobrym benzynowym silnikiem lubiącym się z gazem?
Lub te powyższe, które silniki trwałe?
destrothai
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Passat B5
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999

26 Lip 2016, 01:43

Super pomysł, na pewno zaliczycie wyjazd życia. A jeśli chodzi o takiego busa, to na pewno nie opłaca się kupować nowego. Najlepiej sprawdź ofertę w [reklama] bo wiem, że często mają właśnie takie małe samochody. Życzę Wam powodzenia i zazdroszczę przygody.
Roman77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi Q5

26 Lip 2016, 09:43

Ody ma 5,1m długosci 8 osób wchodzi moje miałem zarejestrowane na 8 osób i tyle miałem foteli wraz z srodkowym.
Zazwyczaj wiekszosc Odyseyek jest 7 osobowe (bez środkowego fotelika w drugim rzędzie) który to handlarze chetnie zabierają i sprzedaja osobno.
Rozumiem czyli chodzi o ilość osób dokładnie 9. W takim razie pozostaje Ci szukać VWT4 najlepiej długiego z kanapą z tyłu i ławką z przodu. Na wygodę nie liczcie ale przynajmniej jest duzy i ma bagaznik.
Z silników znalezienie benzyny w busach to trudne zadanie.
Nie polecam VR6 bo beda problemy.
Pozostają więc diesle. 2.5 lub 1.9 oczywiście z turbiną.

Najlepiej tego 2.5TDI 102KM. Popatrz za multivanami i caravella lub T4.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lip 2016, 14:41

Jeśli wymogiem jest 9 miejsc, to w T4 jest mały problem- miejsce koło kierowcy z przodu jest mało wygodne na dłuższe trasy. Lepszym rozwiązaniem był by long w układzie 2-2-2-3, ale ciężko takiego kupić. Po za tą niedogodnością, T4 to całkiem dobry pomysł na taką podróż. Koniecznie z 2.5TDI, bo z tym silnikiem ten samochód już jedzie normalnie. 1.9TD nie będzie dobrym pomysłem na taką trasę..
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

28 Lip 2016, 01:16

Nie wiem czy temat dalej aktualny ale wnioskuję, że tak więc z miłą chęcią polecę ci kolego Mercedesa Vito W638:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bardzo fajne, przyzwoite auto, miałem przyjemność takim się przejechać i nie powiem całkiem fajnie to jeździ a i jest całkiem wygodny jak na takie auto :yes: Silnik 2.2 CDI jest całkiem okey i nadaje się do tej budy, można fajnie tym przyspieszać i nawet nie ma problemu z wyprzedzaniem takim autem.
VW T4 też dobry wybór z silnikiem 2,5 TDI albo 2,8 benzyna jakbyś trafił i nada się to do gazu a jedzie przyzwoicie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

28 Lip 2016, 10:59

Krzychu napisał(a):miłą chęcią polecę ci kolego Mercedesa Vito W638:
który prędzej zgnije niż objedzie Europę :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

28 Lip 2016, 14:48

mike napisał(a):który prędzej zgnije niż objedzie Europę

Oj mike nie przesadzaj ja widzę jedno Vito cały czas i nie licząc kilku drobnych uszkodzeń to jest blacharsko prawie idealne rdzy raczej nie ma, a jak kupisz egzemplarz ze zdrową blachą to przejedziesz Europę na luzie i nie zgnije ci :mrgreen: Wiadomo miśki dość mocno korodują ale VW T4 też nie ma idealnej blachy bo, np. do 1996 roku nie miał nic z ocynku, potem dół a dopiero po 2000 roku całe nadwozie w ocynku. Mesiek jak w dobrym stanie to warto wziąć wg. mnie. :)
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lip 2016, 15:06

Ja bym zachował bardzo duzą ostrożność z Vito. Znacznie więcej jest z nim problemów niz tylko korozja. Bezpieczniej moim zdaniem bedzie uderzyc w T4.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lip 2016, 15:07

Zgadza się, T4 też nie jest idealna, lubi sobie pognić, ale nie ma tego co porównywać do Vito. To auto gnije w oczach jak regularnie się tego nie konserwuję i nie poprawia. Sam samochód też nie grzeszy bezawaryjnością. Plusem jest to, że jest to dość wygodny samochód.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

28 Lip 2016, 15:17

noisy napisał(a):Ja bym zachował bardzo duzą ostrożność z Vito. Znacznie więcej jest z nim problemów niz tylko korozja. Bezpieczniej moim zdaniem bedzie uderzyc w T4.

Wiesz co całkiem możliwe, ja tylko napisałem, że na taką wakacyjną podróż całkiem fajnie się nada bo jest dość wygodny, nawet za kierownicą i ma całkiem fajne przyspieszenie, co do awaryjności to może być nie wiem jak to dokładnie wygląda lecz fakt faktem może mój błąd polecając Vito choć mówię z jakiego powodu go poleciłem. W sumie może faktyczne T4 będzie mniej problematyczna w takiej podróży niż Mercedes. No nic całkiem możliwe, że mój błąd :oops:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika