Bus do 70 tyś

05 Lut 2022, 15:07

Cześć,
szukam busa do ok 70 000 PLN. Wielkość jak Opel Vivaro lub Renault Traffic. Ważne, aby był 5 lub 6-cio osobowy i miał pakę. Co byście mogli polecić? Może właśnie Vivaro lub Traffic? Jeżeli tak to jaki silnik i rok? Chyba, że macie coś innego do polecenia? Ważne by był jak najmniej awaryjny i nie drogi w serwisowaniu. Jezdzony będzie w większości po mieście.
Bac
Nowicjusz

05 Lut 2022, 17:33

Bac napisał(a):Ważne by był jak najmniej awaryjny i nie drogi w serwisowaniu.
juz te czasy się skończyły, teraz wszystko z gownolitu co ledwo 100 tys dojeżdża bez awarii silnika. Szczerze mówiąc nie wiadomo co polecić, wszystko na podobnym poziome więc poprostu należy kupić to co Ci odpowiada w jak najlepszym stanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lut 2022, 17:59

Hmm aż tak teraz się sypią? Może ktoś jeszcze z forum będzie miał coś do polecenia.
Bac
Nowicjusz

05 Lut 2022, 18:43

Bac napisał(a):Hmm aż tak teraz się sypią?

2 citroeny w firmie (bo tylko dwa wtedy przyjechały) miały grube awarie silnika przed 140kkm - w jednym wymienili silnik na regenerowany w ramach gwarancji a w drugim trzeba już było zrobić generalkę (rozleciał się 2 msc po gwarancji). Problemy z fap/adblue co chwila, głównie z adblue.

Weź sobie coś nowego w leasing a jeśli musisz kupić za gotówkę to szukaj czegoś starszego w bdb stanie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Lut 2022, 19:38

No ja akurat mam spory przemiał busów z niskimi przebiegami i tu się sprawdza jedna zasada, im starszy tym lepszy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lut 2022, 20:20

Bac napisał(a):Hmm aż tak teraz się sypią?

Ogólnie tak. Im więcej nowoczesności tym gorzej bo łączą się technologiczne głupoty ze starymi bolączkami.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi S8 "Samochodem roku 2013" na Ukrainie
    Audi S8 zdobyło prestiżowe wyróżnienie na Ukrainie. W klasie luksusowych limuzyn przyznano mu tytuł "Samochodu roku 2013". Werdykt podjęło jury składające się z ekspertów w dziedzinie motoryzacji i osób ...

05 Lut 2022, 20:30

No nie do końca tak jest, busy nie są jakoś szczególnie wyposażone w nowinki a i tak jest dramat, jest tak obniżona jakoś ze to nie ma prawa wytrzymywać. Miałem ostatnio trafika z przebiegiem 55 tys, fakt ze był ciezko traktowany a do roboty było całe zawieszenie włącznie z amorkami łożyskami a poza tym to fap i wtryski.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lut 2022, 09:57

Kao napisał(a):No nie do końca tak jest

Pogadaj z silnikówcami o nowym 2,0 ecosreko z Transita :D
Albo ostatnio trafiłem climatronic ...w boxerku jakiś taki dziwny wynalazek i ...gasił silnik po włączeniu chłodzenia :D

Ogólnie sądzę że nie ma co demonizować, warto mieć kogoś od skrzyń, silników i elektromechaniki najlepiej pod jednym dachem :ok: no i luźne z 15k w razie "W".
szybki
Moderator - Tuning

06 Lut 2022, 10:42

szybki napisał(a):Pogadaj z silnikówcami o nowym 2,0 ecosreko z Transita
nie potrzebuje, mam go w jednym palcu, na ostatnie 4 jakie miałem 2 miały silnik wymieniony na gwarancji, trzeci 2 miesiące po gwarancji padł (chodz tez nie do końca) męczę się z nim już półtora roku, każdy z nich ma stos faktur z forda na sprzęgła skrzynie i silniki kpl pompy adblue. I innych pierdół, Każdy z nich nie miał nawet 100 tys a najgorszy niespełna 60. Mój wniosek jest taki ze jest poprostu są mocno i obniżone jakościowo bo nowinek technologicznych tam nie ma bo takie rzeczy jak adblue czy wstępne pompy obiegowe to juz standard.
W tych czasach lepiej kupić sobie mastera 3 zrobić ew generale włącznie z łożyskami skrzyni i mieć spokojna głowę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lut 2022, 11:05

Kao napisał(a):Mój wniosek jest taki ze jest poprostu są mocno i obniżone jakościowo bo nowinek technologicznych tam nie ma bo takie rzeczy jak adblue czy wstępne pompy obiegowe to juz standard.

To tak. Bardziej mi chodzi o busy bo kiedyś miały być do roboty i zapewniać komfort w jakimś tam stopniu a nie tablety i klimatriniki potrzebne jak dziura w moście.

Kao napisał(a):tych czasach lepiej kupić sobie mastera 3 zrobić ew generale włącznie z łożyskami skrzyni i mieć spokojna głowę

Dokładnie tak.
szybki
Moderator - Tuning

06 Lut 2022, 12:02

Ok Panowie to w takim razie:
- jak nowy i w leasingu to co brać
- jeżeli używka to co brać
Bac