Auto 15-19k automat

29 Sty 2022, 12:49

Witajcie!

Szukam niewielkiego samochodu (segment C oraz pomniejsze z segmentu K) za 15-19 tysięcy. Rozważę nieco więcej, jeśli byłby to zadbany egzemplarz o wyjątkowo pewnej przeszłości. Patrzę głównie na auta krajowe.

Auto głównie do jazdy po dużym mieście (kilka – kilkanaście km dziennie) i co kilka tygodni wyjazdy ekspresówką lub autostradą (200 – 400 km).

Nie mam sportowego zacięcia, raczej docenię niskie koszty na co dzień i brak tendencji do korozji. Za to lubię auta, w których siedzi się nieco wyżej.

Ze względu na partnerkę w miarę możliwości szukam auta z automatyczną skrzynią. Jeśli już musi być manualna, to fajnie jakby miała 6 biegów. Którzy producenci mieli dobre automaty w latach 2008 – 2010, bo na tyle mi pewnie styka budżet?

Biorę pod uwagę:
• Citroen C3 Picasso 1.6 HDI 92 KM
• Citroen C4
• Ford C-MAX 1.6 125 KM
• Ford Focus II FL 1.6 100 KM
• Kia Cee’d 1.4 lub 1.6 lub 1.6 CRDi
• Kia Venga 1.4 CRDi
• Opel Astra 1.4 T lub 1.7 CDTI
• Peugeot 308 1.6 VTi lub 1.6 HDI 90 KM lub 2.0HDI 136 KM
• Renault Clio IV 1.4 lub 1.5 dCi
• Renault Megane III 1.6
• Seat Leon
• Skoda Yeti 1.6 TDI lub 2.0 TDI
• Suzuki SX4
• Toyota Auris 1.4 D4D lub 1.6 Valvematic
• VW Golf Plus 1.6 MPI lub diesel
• VW Golf VI 1.4 TSI lub 1.6 MPI lub 1.6 TDI

W zestawieniu mam nieduże auta z segmentu K, bo marzy mi się możliwość wożenia roweru po złożeniu siedzeń. Ale nie można mieć wszystkiego, jestem w stanie z tego zrezygnować.

Jestem z Pomorza i chciałbym znaleźć coś tutaj lub w województwach bezpośrednio obok.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!
arek00
Nowicjusz

29 Sty 2022, 17:52

Jeśli chcesz kupić niewielkie auto, gdzie priorytetem będzie automat to ścieżka poszukiwań jest troszkę inna

1. Sprawdzenie co w ogóle występuje na rynku z taką skrzynią
2. Zastanawianie się czy dana konfiguracja się do czegoś nadaje

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na otomoto 15 egzemplarzy z automatem w całym kraju, żadnego z tym silnikiem

[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ani jednego egzemplarza z automatem

Jedna sztuka z automatem na otomoto, w Katowicach

Także ten :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2022, 18:00

Dziękuję za odzew, franccc

Bo widzisz. Wymienione przeze mnie modele występowały z automatem, ale nie w każdej wersji silnikowej. Na przykład Kia Venga, dostępna z 4 silnikami, tylko wraz z benzynowym 1.6 125 KM była oferowana ze skrzynią automatyczną.

Nie mniej jednak - chętnie zebrałbym Wasze opinie którzy producenci w latach około 2008 - 2011 stosowali godne polecenia automaty :wink:
arek00
Nowicjusz

31 Sty 2022, 21:45

arek00 napisał(a):Którzy producenci mieli dobre automaty w latach 2008 – 2010, bo na tyle mi pewnie styka budżet?

Nie styka.
Dołóż kasy albo zmień wymagania.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Sty 2022, 22:51

Tak, jestem skłonny zejść z wymagań czy nieco dołożyć, natomiast dalej nie wiem na które automaty warto patrzeć, a które omijać.

Będzie super gdy hoderi145 i inni podzielą się wiedzą.
arek00
Nowicjusz

31 Sty 2022, 23:00

Przede wszystkim automaty będziesz miał w autach segmentu D/E. Potrzebne Ci takie duże auto do miasta?
Ja mogę polecić Hondę Accord VII 2.0 w automacie ale nie bardzo wpasuje się w twoje pierwotne wymagania.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...

31 Sty 2022, 23:35

Nie, zupełnie nie celuję w segment D i E. Większość aut z mojej listy występowało ze skrzyniami automatycznymi, choć nie w każdej wersji silnikowej. Stąd moje pytanie o opinie o tych skrzyniach.
arek00
Nowicjusz

01 Lut 2022, 06:38

I co z tego że występowało w konfiguratorze jeśli na rynku wtórnym nie występuje? Nikt nie kupował jakiejś kia venga bo jest idealnym autem tylko dlatego, że była tania (tak jak dzisiaj np. dacia) i kupując samochód za 50-60k dopłata kolejnych 10 do automatu robiła różnicę w napiętym budżecie. Najpierw znajdź w ogłoszeniach co w ogóle możesz kupić a później dyskutujemy, nie traćmy czasu
franccc
Stały forumowicz

01 Lut 2022, 08:33

arek00 napisał(a):Większość aut z mojej listy występowało ze skrzyniami automatycznymi

Czysta teoria, do tego jeszcze automat czy coś automato podobnego ?
Ostatnio szukałem Yarisa 1 w automacie i wersja 1,0 ma ustrojstwo automato podobne a automat jest tylko w wersji 1,3. Więc z ogólnie dostępnych 50 ofert yarisów 1 zrobiło się 5szt.w tym 1 szt. 1,3 z automatem i w cenie +70% w stosunku do manual.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lut 2022, 22:50

Wiem, że niedużych aut z automatem jest znacznie mniej niż z manualem. Natomiast dalej nikt nie odpowiedział na pytanie które z tych skrzyń są warte polecenia.

Kia Venga 1.6 benzyna, Peugeot 308 1.6 diesel, Ford Focus 2.0 diesel, i jeszcze kilka innych miały automat. Ale nie wiem czy dobry.

Rozwiązania automatopodobne jak Sensodrive w Citroenie - odrzucam. Celuję w silniki 1.4-2.0 jak widać.

Wiem że 20 lat temu panowało przekonanie: jak automat, to w 5-metrowym aucie z 3-litrowym silnikiem. Myślę, że trochę się od wtedy zmieniło :)
arek00
Nowicjusz

01 Lut 2022, 23:53

Ale co Ci po tym że dana wersja miała super automatyczna skrzynię skoro nie znajdziesz ich na rynku wtórnym?
Koledzy wyżej Ci wytłumaczyli a Ty dalej swoje.
Poza tym narzeczona brata brała citigo w automacie, to po prostu nie jeździło. Tzn jechało, ale słabo, nawet po mieście, lag niesamowity...
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)

02 Lut 2022, 07:23

To który egzemplarz kia venga w automacie chciałbyś kupić z tej listy?
https://www.otomoto.pl/osobowe/kia/venga?search%5Bfilter_enum_gearbox%5D=automatic&search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc

arek00 napisał(a):Wiem że 20 lat temu panowało przekonanie: jak automat, to w 5-metrowym aucie z 3-litrowym silnikiem. Myślę, że trochę się od wtedy zmieniło

Spoko, dzięki "przekonaniom" ludzie nie chcieli dopłacać 10k za automat w aucie kosztujacym 50 :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

02 Lut 2022, 21:39

Zdziwiły mnie komentarze o segmencie A czy silnikach 1.0, kiedy ja szukam segmentu C w okolicach 1.6...

Dzięki za link, franccc. Akurat Venga jest produkowana od 2010, więc nie zdziwiły mnie te wyniki.

Ale popatrz tutaj. Kilka takich codziennie wpada, mi się nie spieszy, może coś się wybierze po kilkunastu tygodniach zerkania:
https://www.otomoto.pl/osobowe/seg-compact/od-2007?search%5Bfilter_enum_gearbox%5D=automatic&search%5Bfilter_enum_damaged%5D=0&search%5Bfilter_enum_no_accident%5D=1&search%5Bfilter_float_price%3Ato%5D=20000

A jak nie, to jestem otwarty na propozycje. Może się mylę i doradzicie mi kompakt z jakimś prostym silnikiem i manualem.
arek00
Nowicjusz

02 Lut 2022, 22:12

Kup hybrydę i tyle. Prius Auris insight. Na pewno trzeba dorzucić do budżetu
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lut 2022, 21:00

Ciekawa propozycja, sisinho17. Jednak widzę, że hybryda bez pół miliona przebiegu czy bez 20 lat na karku to koszt bliżej 30k, w tym roku nie mogę tyle przeznaczyć.

W sumie nie spodziewałem się takiej reakcji tutaj. Jedni znajomi mają 308 w automacie, inni B-klasę, po mieście pełno hatchbacków VAGa z automatem pomyka, myślałem że idzie coś doradzić. Tak samo Focusy mk2 FL czy C4 z automatem w budżecie do 20k widuję.
arek00
Nowicjusz