Bytom - Kołobrzeg

14 Lip 2019, 23:49

Dzień dobry,
wybieram się na urlop. Trasa jak w tytule, Bytom - Kołobrzeg.
Na moim GPSie wyświetlane są dwie sugerowane trasy:
pierwsza - przejazd autostradą A4 na zachód, w Legnicy odbicie na trasę E65 (S3), kawałek autostradą A6 i na koniec trasa E28 (S6)
druga - przejazd autostradą A1 (E75), przed Toruniem odbicie w lewo na S10 i końcówka DK11.

pierwsza trasa - 8 h 24 min - 701 km
druga trasa 8 h 50 min - 667 km
Super wielkie różnice to nie są.

Na pierwszej trasie mamy płatny odcinek na autostradzie :)
I tutaj jest moje pierwsze pytanie, ile musiałbym zapłacić za ten kawałek autostrady? Orientacyjnie chociaż. Czy to będzie na poziomie 3 zł, 15 zł czy 50 zł?

Drugie pytanie - W jakim stanie jest droga E75 (z drugiej trasy). Wiem, że autostrada A1 nie jest jeszcze w pełni gotowa. Czy to co widać na GPSie jest w ogóle jakoś możliwie przejezdne? Czy wyrzuci mnie gdzieś w miasto i przez 100 km będę się wlec 50 km/h?

Generalnie chyba bardziej bym się skłaniał jechać tą drugą trasą, przez A1, ale nie wypuszczam się zbyt często w te rejony. Czy możecie coś doradzić, która trasa będzie bezpieczniejsza, szybsza i tańsza... w tej kolejności?

Jeśli to ważne to wyjazd w czwartek :wink:
Za pomoc z góry dziękuję.
fart12
Nowicjusz

15 Lip 2019, 10:05

Proponuję pierwszą trasę.
Druga trasa będzie dłużej, ponieważ A1 dojedziesz tylko do Pyrzowic. Potem musisz zjechać na S1 i 1(E75). I potem musisz jechać przez Częstochowę, czego nie polecam. A za Częstochową kolejne korki, ponieważ buduje się A1.
Tutaj masz opłaty za autostrady. Musisz sobie wyliczyć kilometry i będziesz wiedział ile zapłacisz. Ale są to grosze. To nie A4 na Kraków.
Tutaj masz listę utrudnień. Porównaj sam którędy będzie lepiej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2019, 10:22

fart12 napisał(a):Jeśli to ważne to wyjazd w czwartek
Ważna jeszcze jest pora o której zamierzasz wyruszyć w trasę.

Moim zdaniem druga trasa będzie lepsza i ja bym pojechał jeszcze trochę inaczej z A1 odbił w lewo za Grudziądzem w miejscowości Warlubie https://goo.gl/maps/YzoutHx3tsWL7kFR8 Ja w zeszłym roku jechałem tym odcinkiem do Koszalina i jedzie się ok, może to nie jest ekspresówka ale raczej nie było na co narzekać jechałem tamtędy w ciągu dnia po godzinie 10. Minus jest taki że od Torunia do Warlubie będziesz miał odcinek płatny (ok. 15zł), a jak pojedziesz według trasy którą podałeś żeby przed Toruniem odbić w lewo to ominiesz ten odcinek ale dłużej będziesz jechał lokalnymi drogami.

Jadąc w czwartek nie powinno być korków, zatorów które z reguły zdarzają się w weekendy.

MotoAlbercik napisał(a):Potem musisz zjechać na S1 i 1(E75). I potem musisz jechać przez Częstochowę, czego nie polecam. A za Częstochową kolejne korki, ponieważ buduje się A1.
Ale jak by wyjechał gdzieś tak około 3 w nocy powinien Częstochowę przejechać bez korków i za nią tam gdzie budują A1 też nie powinno być większego problemu no ale tu nie jestem pewien bo dawno tamtędy nie jechałem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lip 2019, 18:31

Dziękuję za fantastyczne podpowiedzi :)
Planuję start około 4:00 rano. W zasadzie to jeszcze noc.

Jeszcze wieczorem poczytam o tych utrudnieniach.
Super jest ta stronka
fart12
Nowicjusz

15 Lip 2019, 23:21

Daj znać na jaką trasę się ostatecznie zdecydujesz no i dobrze by było jak byś napisał po przejechaniu trasy czy to był dobry wybór.
Ja życzę spokojnej i bezpiecznej jazdy :ok: oraz udanego urlopu, pogoda ma się poprawić nad morzem :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Lip 2019, 18:19

Ja jak jadę w kierunku Częstochowy, to zazwyczaj w Poczesnej jestem około 5:30. I powiem, że w ruch jest dość duży. Już na samej jedynce. Kiedyś jeździłem przez Częstochowę i potem na Kłobuck, to powiem, że nieciekawie się jechało - mnóstwo fotoradarów ( ograniczenia do 70 ) i mnóstwo świateł. Teraz skręcam w Poczesnej w lewo i jeżdżę na Blachownię i Wręczycę. Ale do samej Poczesnej ruch jest dość spory. Dlatego nie polecam.
Nie wiem jak wygląda pod tym kątem ta dryga trasa, ale jedzie się nią dość spory odcinek autostradą i ekspresówkami. A4 jeżdżę najczęściej na Wrocław, to powiem, że wolę jechać na Wrocław niż jedynką na Częstochowę. Zupełnie inne drogi, mimo, że dwupasmówki.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...

10 Sie 2019, 00:31

A więc tak. Wróciłem kilka dni temu.
Z Bytomia do Ustronia Morskiego jechałem trasą A1, a z powrotem jechałem przez Poznań na Wrocław i ostatnia prosta na A4.

Porównanie tych dwóch tras mnie mega zaskoczyło.
Podróż przez A1 to jakiś kiepski żart. Zanim w ogóle dotarłem do autostrady minąłem jakieś dziwne wykopki i teraz uwaga... trasa głównie z ograniczeniem 90 km/h, a w niektórych miejscach ograniczenie do 70 km/h i zaraz za tym taki perfidnie chamsko ustawiony fotoradar. Naustawiali tych radarów na gęsto. I jeszcze, żeby te ograniczenia były jakkolwiek uzasadnione to ok, ale to działa wyłącznie na zasadzie zarobkowania. Oczywiście zagadałem się z pasażerami i pod jeden fotoradar wjechałem z prędkością 92 km/h, czyli bardzo przyzwoicie, gdyby nie było wymuszonego ograniczenia do 70 km/h... Cena zdjęcia 100 zł i 4 pkt - nie ma tragedii, ale sam fakt jest dla mnie mega żenujący.
Podsumowując, trasa na A1 to jak podróż po safari. Jedziesz po dziurach, dookoła pełno kurzu i pyłu z placu budowy i jeszcze do tego musisz uważać na przyczajonego tygrysa w postaci fotoradaru. Dodam jeszcze, że prace nad budową autostrady też pozostawiały wiele do życzenia - grupki pracowników podpierających łopaty stoją i patrzą jeden na drugiego bezczynnie.
Dla mnie podróż po A1 to było cofnięcie się w czasoprzestrzeni o jakieś 40 lat. Widoki i stan drogi prawie jak za komuny.

Powrót A4 był znacznie przyjemniejszy. Na niektórych etapach (zwłaszcza jak wyjeżdżałem z Kołobrzegu na początku trasy) też zdarzały się place budowy, ale jakby wyglądało to znacznie normalniej. Na odcinku 700 km minąłem tylko jeden fotoradar i to też w całkiem uzasadnionym miejscu. Płatny odcinek na A4 w moim przypadku to ok. 15 zł. 4 osoby w aucie plus pełen bagażnik i na autostradzie poniżej 130 km/h praktycznie nie schodziłem. Jedynie na zwężeniach jak był znak 110 km/h to trochę popuszczałem z gazu :wink:

W obie strony jechałem za dnia.

A1 - około 670 km - czas 10 godzin samej jazdy + postoje na obiad i siku = razem 11,5 godziny
Dodam, że przy takim nudnym stylu jazdy osiągnąłem rekordowo niskie spalanie samochodu, nie wiedziałem że tak mało jest w ogóle możliwe. Za to nadrobiłem mandatem 100 zł.

A4 - około 700 km + 15 zł za płatny odcinek - czas 8 godzin samej jazdy + postoje = razem 9,5 godziny. Z takim balastem i prędkością spalanie nie było już takie wdzięczne, więc cenowo wyszło drożej, gdyby nie brać pod uwagę mandatu z A1.

W przyszłym roku pojadę A4 w obie strony i nie będę się wygłupiał A1, bo takie żarty mnie nie bawią.
Przykra sprawa, ale ewidentnie na zachodzie drogi są lepsze, żeby niemcom było wygodnie przyjechać do polski na wczasy za pół ceny, a polaka można walić w dupsko fotoradarami... Starzeję się chyba i robię się marudny. Wybaczcie.
fart12
Nowicjusz

10 Sie 2019, 23:04

Powiem tak - o utrudnieniach mogłeś przeczytać, bo podałem ci listę utrudnień na A1 i na A4 oraz pozostałych drogach krajowych. Na A1 jest remont przez 17 km. i piszą o tym. Jest tam ograniczenie do 60 i całkiem uzasadnione.
Co do fotoradarów, to jedyny fotoradar na polskiej autostradzie jest na zjeździe z A1 na A4 i tam jest w pełni uzasadniony. O innych fotoradarach na autostradach w Polsce nie słyszałem. Jak możesz to podaj, w których miejscach są te fotoradary. Bo to ciekawe jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Sie 2019, 00:32

Kiedyś jeździłem przez Częstochowę i potem na Kłobuck, to powiem, że nieciekawie się jechało - mnóstwo fotoradarów ( ograniczenia do 70 ) i mnóstwo świateł.

W zasadzie sam to napisałeś :)
Dokładnie w którym miejscu stały fotoradary to Ci nie powiem. Na pewno na tej trasie jak wskazywał GPS przez A1, ale to było tuż pod Częstochową zanim w ogóle dojechałem do A1. Jadąc ode mnie odnosiłem wrażenie, że autostrada zaczęła się strasznie daleko, a nawet jak już się zaczęła to podróż nie przypominała jazdy po autostradzie. Tak więc ta granica, gdzie zaczyna się autostrada była raczej mało odczuwalna.

Lokalizacja zdjęcia z fotoradaru - Koziegłowy.

A co do utrudnień to rzuciłem okiem na ten link, który podałeś.
W zasadzie na obu tych trasach występowały jakieś utrudnienia, dlatego zdecydowałem się najpierw jechać jedną trasą, a z powrotem drugą.
Utrudnienia rzeczywiście były, ale organizacja przy tej dezorganizacji różniła się diametralnie. Jak już wspomniałem, nawet robotnicy na budowie zachowywali się zupełnie inaczej. Przy A1 panowie stali z rękami w kieszeni i nawet nie próbowali ukrywać tego jak się opierniczają. Przy A4 roboty pewnie nie szły jakoś znacząco szybciej, ale panowie przynajmniej stwarzali pozory, a jak już musieli się opie...ać to nie tak oficjalnie na widoku.
fart12
Nowicjusz

12 Sie 2019, 10:26

fart12 napisał(a):Lokalizacja zdjęcia z fotoradaru - Koziegłowy.

No i to mi wiele powiedziało. W Koziegłowach, nie ma autostrady...Ja pisząc zacytowany przez ciebie fragment, nie pisałem o A1...Wogóle w Częstochowie nie ma A1. Pomyliłeś nazwy i numeracje dróg. Przez Koziegłowy przebiega droga krajowa numer 1 ( DK1 ), inaczej zwana E75 ( droga międzykrajowa ). DK1 ( E75 ) jest w remoncie w kilku miejscach, ponieważ jest zamieniana na autostradę A1. W kilku miejscach zamiast DK1 jest już A1. Ale to wszystko dopiero daleko daleko za Częstochową - pierwszy odcinek zamienionej DK1 na A1 jest pod Piotrkowem Trybunalskim. Miejsca o których piszesz, to droga DK1 ( E75 ). Nie autostrada. Jadąc zwracaj uwagę na znaki. Nie obserwujesz drogi, nie patrzysz na jakiej drodze jesteś, nie wiesz więc z jaką prędkością jechać. I stąd mandat.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika