(C-D) BMW F31 2.0D, Mondeo MK5 2.0D, Octavia III Diesel - automaty

14 Lis 2020, 20:58

Dzień dobry
Stoję przed zakupem samochodu.
Wymagania:
-FVAT23%
-Automatyczna skrzynia
-kombi lub liftback/hatchback
-rozsądne spalanie

Po przejrzeniu ogłoszeń z okolicy i z podanymi parametrami wytypowałem trzy auta:
Ford Mondeo MK5 2,0TDCI Powershift (rocznik ok 2015-2015 i przebieg 100-140kkm)
Skoda Octavia III 1,6TDI DSG (rocznik 2016 lub 2017 czyli przedlift albo polift przebieg ok 120kkm)
BMW 3 F31 318D A/T (rocznik 2015, przebieg ok 130kkm salonowy)

Pytanie o różnice w kosztach utrzymania i przewidywalności eksploatacji.
Dla wielu te auta mogą wydawać się bardzo różne ale dla mnie każdy z nich ma coś w sobie i każdym z nich mogę jeździć.

Mam problem z określeniem ewentualnych punktów zapalnych.
Czy faktycznie bać się marki BMW? (miałem X5 e53 ale 10lat starszy - podstawowe rzeczy wcale drogie w naprawie nie były, wyeksploatowania było drogie :) ). Bać się premium?
W każdym z tych aut jest DPF, EGR, Turbo, Wtryski dieslowskie itp. Co może być gorszego w BMK niż w pozostałych?
Tak, w silnik BMW N47 bywają problemy z rozrządem. Za to w Skodzie jest DSG a tutaj chyba trudniej zadbać o skrzynię niż o sam rozrząd jak w BMW (większa losowość usterki skrzyni niż rozrządu).
A jak z Fordem? Silnik super, wnętrze i zewn też. A co z powershiftem? W Fordzie mi mówili, że wymieniają olej w skrzyni co 60kkm, czego VAG nie robi - czy dzięki temu spodziewać się lepszej trwałości?
Bo o skrzynię w BMW marki ZF akurat mogę być chyba spokojny - oczywiście zepsuć się zawsze może ale ryzyko chyba nie jest tak wysokie...

Eksploatacja 3-4lata albo i lepiej. Które auto będzie najdroższe (nie licząc paliwa).

Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Marcys298
Nowicjusz

15 Lis 2020, 17:51

Budżet?
Napisałeś tak długą (i niepotrzebną) rozkminę, nie podając najważniejszych rzeczy :ok: jak jeździsz, ile km rocznie, bardziej miasto czy trasa, j.w budżet etc.

Porównanie Octavii z BMW - odważnie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2020, 20:54

Po co Ci widzieć ile robię km rocznie? Czy napisałem, że szukam auta za 60kzł? Po prostu mam konkretne pytania na które szukam konkretnej odpowiedzi i tyle :)

Tak samo jak porównaniu BMW i Octavii - czytałeś w ogóle mój pierwszy post? Napisałem wyraźnie, że dla wielu może modele nie do porównania.. jednak dla mnie jak najbardziej - podobny budżet, inny rocznik - więc pytanie jaka może być różnica w eksploatacji.

Nie porównuję przecież X5 czy 7er do Fabii tylko auta podobnej wielkości, z silnikami o podobnej mocy i pojemności.

Dziękuję za odpowiedź mimo wszystko :)
Marcys298
Nowicjusz

15 Lis 2020, 23:12

1. Budżet - potrzebny jest po to, aby ew uświadomić Cię, że nie masz kasy na dobry egzemplarz;
2. Roczne przebiegi - dość kluczowe aby określić, które auto będzie dla Ciebie najlepsze, ze względu na ich różny charakter.
3. Te auta owszem, są do porównania - diesel i automat. Reszta to zupełnie co innego.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lis 2020, 09:50

Panie moderatorze. Czy jest Pan w stanie odpowiedzieć na moje precyzyjne pytania czy będziesz tylko Offtop prowadzić?

Nie mam problemu z określeniem stanu auta w budżecie jaki posiadam.
Nie mam też problemu z wyborem tych aut ze względu na przebieg - stąd ekonomiczne w zużycie diesle a nie duże benzyny.

Jeśli reszta to zupełnie co innego to zapraszam do rozmowy - o to mi chodziło. Bo na razie to nic konkretnego od Ciebie nie usłyszałem.
Marcys298
Nowicjusz

16 Lis 2020, 12:26

Po doborze samochodów widać, że masz problem z wyborem, bo nie wiesz, czego chcesz. Obecnie pytanie brzmi mniej więcej tak, jakbyś wszedł do odzieżowego i zapytał co wybrać - t-shirt, szalik czy kalesony. Moje pytania mają na celu ustalenie Twoich potrzeb i doradzenie, co będzie dla Ciebie najlepsze.

Chociaż patrząc jakie masz podejście, masz rację - szkoda mojego czasu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

16 Lis 2020, 12:33

Nigdy bym nie pomyślał, że taka osoba jest moderatorem jakiegokolwiek forum z takim podejściem.

Zadałem wyraźnie pytania - jak ze skrzyniami powershift i dsg... jakie mogą być różnice w trwałości, awaryjności i kosztach utrzymania.

Oraz jakie są różnice w BMW w stosunku do innych w kosztach utrzymania?

Jak nie potrafisz odpowiedzieć, to się nie odzywaj, proste prawda?

Nie mam problemu z wyborem modelu samym sobie. Każde z tych aut mi się podoba, potrzebuje tylko informacji na temat skrzyń - stąd temat z wyszczególnieniem automaty.

Ale oczywiście, Pan moderator ma zawsze racje i jeszcze się obraża.
Marcys298
Nowicjusz

16 Lis 2020, 12:50

Marcys298 napisał(a):jak ze skrzyniami powershift i dsg... jakie mogą być różnice w trwałości, awaryjności i kosztach utrzymania.
jak często zmieniasz olej, to pojeżdżą, ale na wytrzymałość większą niż 200k bym nie liczył. Remont 10k.

A wyrośnięty kompakt, największe auto segmentu D i ciasne premium z RWD to faktycznie to samo :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lis 2020, 13:04

Dlaczego wciskasz mi "w usta" coś czego nie powiedziałem, czemu się pogrążasz?

Nie twierdze, że to to samo. Twierdzę, że wszystkie spełnią moja wymagania (automat i rozsądne spalanie). Różnią się:
BMW świetnie się prowadzi.
Mondeo duże i piękne, ale przez to ciężkie
Octavia, lekka więc nawet mały silnik ją napędzi. Z wyglądu mi się podoba, bagażnik duży, wybór aut duży.

A odpowiedź remont 10k i tyle to żadna odpowiedź niestety, tyle to wszędzie idzie się dowiedzieć, ale dziękuję że po kilku wiadomościach w końcu odpowiedziałeś na temat :) :ok:
Marcys298
Nowicjusz

16 Lis 2020, 13:20

Przychodzisz na forum, na którym są pewne zasady i jak zajrzysz do podwieszonego tematu to zobaczysz co jest wymagane w każdym poście. I te wymagania są po to, żeby Ci doradzić i nie ciągnąć tematu na 3 strony tylko dostaniesz od razu konkretne odpowiedzi i propozycje.

Oceniając powyższe auta:
1. Ford Mondeo MK5 2.0 TDCI - odpuściłbym automat PowerShift w tym aucie, bo póki jeździ to jest fajnie, ale późniejsze jego naprawy są skomplikowane i czasem nie udaje się doprowadzić skrzyni do poprawnej pracy.
2. Skoda Octavia III 1.6 TDI - w tej wersji jest słabszy automat DSG (do 250Nm) z suchymi sprzęgłami, mniej trwały, a równie drogi w naprawach co w mocniejszych silnikach. Jeśli już to szukałbym 2.0 TDI + DSG
3. BMW będzie zdecydowanie najdroższe w naprawach, chociaż o samym automacie nie krążą jakieś złe opinie. Za to silnik 2.0d lubi się zapalić podczas jazdy (wadliwą chłodnicą EGR).

Więc z powyższych aut poleciałbym warunkowo Octavię 2.0 TDI. Dorzucił bym jakieś inne typy, ale nie wiem ile km robisz rocznie, ile autostrada, ile w mieście, jaki masz budżet, więc mogę tylko zgadywać, że dobrym wyborem byłby Golf/Leon/Passat 2.0 TDI, Peugeot 308 SW...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

16 Lis 2020, 13:36

Dziękuję ossy
Inne typy mnie nie interesują. Interesowały mnie skrzynie automatyczne. Na to pytanie odpowiedziałeś w odróżnieniu od moderatora.

W sumie i tak nie spodziewam się po tym forum jakiś odpowiedzi biorąc pod uwagę poziom moderatora ale jestem ciekaw...

Jaką różnicę Ci zrobi, jaki mam roczny przebieg skoro pytam stricte o awaryjnosć i koszty napraw skrzyń automatycznych?
Albo gdzie jeżdżę czy po mieście czy na trasie skoro interesuje mnie trwałość automatów?
Co za różnica czy to będzie Passta/Golf/Seat skoro interesuję mnie różnice między Mondeo Octavią i BMW?

O EGR w BMW N47T wiem. Jest to ryzyko. Jednak jaki jest koszt załatwienia tego problemu? Bo coś mi się wydaje, że i tak niższy niż naprawy skrzyń dwusprzęgłowych.

Bardzo dobra uwaga na temat skrzyń DSG w silnikach 1,6tdi i 2,0tdi. To dla mnie dużo i w końcu coś konkretnego na moje pytanie :)

Zamiast się na mnie rzucać po prostu przeczytajcie post i tyle. Tam jest zawarte to na co chcę odpowiedzieć na pytanie. Jak to dla Was za trudne to omijajcie post albo w ogóle skasujcie. Gdzie indziej ludzie o bardziej otwartych umysłach już mi sporo podpowiedzieli :)
Marcys298
Nowicjusz