(C-D) BMW F31 2.0D, Mondeo MK5 2.0D, Octavia III Diesel - automaty

14 Lis 2020, 19:58

Dzień dobry
Stoję przed zakupem samochodu.
Wymagania:
-FVAT23%
-Automatyczna skrzynia
-kombi lub liftback/hatchback
-rozsądne spalanie

Po przejrzeniu ogłoszeń z okolicy i z podanymi parametrami wytypowałem trzy auta:
Ford Mondeo MK5 2,0TDCI Powershift (rocznik ok 2015-2015 i przebieg 100-140kkm)
Skoda Octavia III 1,6TDI DSG (rocznik 2016 lub 2017 czyli przedlift albo polift przebieg ok 120kkm)
BMW 3 F31 318D A/T (rocznik 2015, przebieg ok 130kkm salonowy)

Pytanie o różnice w kosztach utrzymania i przewidywalności eksploatacji.
Dla wielu te auta mogą wydawać się bardzo różne ale dla mnie każdy z nich ma coś w sobie i każdym z nich mogę jeździć.

Mam problem z określeniem ewentualnych punktów zapalnych.
Czy faktycznie bać się marki BMW? (miałem X5 e53 ale 10lat starszy - podstawowe rzeczy wcale drogie w naprawie nie były, wyeksploatowania było drogie :) ). Bać się premium?
W każdym z tych aut jest DPF, EGR, Turbo, Wtryski dieslowskie itp. Co może być gorszego w BMK niż w pozostałych?
Tak, w silnik BMW N47 bywają problemy z rozrządem. Za to w Skodzie jest DSG a tutaj chyba trudniej zadbać o skrzynię niż o sam rozrząd jak w BMW (większa losowość usterki skrzyni niż rozrządu).
A jak z Fordem? Silnik super, wnętrze i zewn też. A co z powershiftem? W Fordzie mi mówili, że wymieniają olej w skrzyni co 60kkm, czego VAG nie robi - czy dzięki temu spodziewać się lepszej trwałości?
Bo o skrzynię w BMW marki ZF akurat mogę być chyba spokojny - oczywiście zepsuć się zawsze może ale ryzyko chyba nie jest tak wysokie...

Eksploatacja 3-4lata albo i lepiej. Które auto będzie najdroższe (nie licząc paliwa).

Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Marcys298
Nowicjusz

15 Lis 2020, 16:51

Budżet?
Napisałeś tak długą (i niepotrzebną) rozkminę, nie podając najważniejszych rzeczy :ok: jak jeździsz, ile km rocznie, bardziej miasto czy trasa, j.w budżet etc.

Porównanie Octavii z BMW - odważnie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2020, 19:54

Po co Ci widzieć ile robię km rocznie? Czy napisałem, że szukam auta za 60kzł? Po prostu mam konkretne pytania na które szukam konkretnej odpowiedzi i tyle :)

Tak samo jak porównaniu BMW i Octavii - czytałeś w ogóle mój pierwszy post? Napisałem wyraźnie, że dla wielu może modele nie do porównania.. jednak dla mnie jak najbardziej - podobny budżet, inny rocznik - więc pytanie jaka może być różnica w eksploatacji.

Nie porównuję przecież X5 czy 7er do Fabii tylko auta podobnej wielkości, z silnikami o podobnej mocy i pojemności.

Dziękuję za odpowiedź mimo wszystko :)
Marcys298
Nowicjusz

15 Lis 2020, 22:12

1. Budżet - potrzebny jest po to, aby ew uświadomić Cię, że nie masz kasy na dobry egzemplarz;
2. Roczne przebiegi - dość kluczowe aby określić, które auto będzie dla Ciebie najlepsze, ze względu na ich różny charakter.
3. Te auta owszem, są do porównania - diesel i automat. Reszta to zupełnie co innego.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lis 2020, 08:50

Panie moderatorze. Czy jest Pan w stanie odpowiedzieć na moje precyzyjne pytania czy będziesz tylko Offtop prowadzić?

Nie mam problemu z określeniem stanu auta w budżecie jaki posiadam.
Nie mam też problemu z wyborem tych aut ze względu na przebieg - stąd ekonomiczne w zużycie diesle a nie duże benzyny.

Jeśli reszta to zupełnie co innego to zapraszam do rozmowy - o to mi chodziło. Bo na razie to nic konkretnego od Ciebie nie usłyszałem.
Marcys298
Nowicjusz

16 Lis 2020, 11:26

Po doborze samochodów widać, że masz problem z wyborem, bo nie wiesz, czego chcesz. Obecnie pytanie brzmi mniej więcej tak, jakbyś wszedł do odzieżowego i zapytał co wybrać - t-shirt, szalik czy kalesony. Moje pytania mają na celu ustalenie Twoich potrzeb i doradzenie, co będzie dla Ciebie najlepsze.

Chociaż patrząc jakie masz podejście, masz rację - szkoda mojego czasu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...

16 Lis 2020, 11:33

Nigdy bym nie pomyślał, że taka osoba jest moderatorem jakiegokolwiek forum z takim podejściem.

Zadałem wyraźnie pytania - jak ze skrzyniami powershift i dsg... jakie mogą być różnice w trwałości, awaryjności i kosztach utrzymania.

Oraz jakie są różnice w BMW w stosunku do innych w kosztach utrzymania?

Jak nie potrafisz odpowiedzieć, to się nie odzywaj, proste prawda?

Nie mam problemu z wyborem modelu samym sobie. Każde z tych aut mi się podoba, potrzebuje tylko informacji na temat skrzyń - stąd temat z wyszczególnieniem automaty.

Ale oczywiście, Pan moderator ma zawsze racje i jeszcze się obraża.
Marcys298
Nowicjusz

16 Lis 2020, 11:50

Marcys298 napisał(a):jak ze skrzyniami powershift i dsg... jakie mogą być różnice w trwałości, awaryjności i kosztach utrzymania.
jak często zmieniasz olej, to pojeżdżą, ale na wytrzymałość większą niż 200k bym nie liczył. Remont 10k.

A wyrośnięty kompakt, największe auto segmentu D i ciasne premium z RWD to faktycznie to samo :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lis 2020, 12:04

Dlaczego wciskasz mi "w usta" coś czego nie powiedziałem, czemu się pogrążasz?

Nie twierdze, że to to samo. Twierdzę, że wszystkie spełnią moja wymagania (automat i rozsądne spalanie). Różnią się:
BMW świetnie się prowadzi.
Mondeo duże i piękne, ale przez to ciężkie
Octavia, lekka więc nawet mały silnik ją napędzi. Z wyglądu mi się podoba, bagażnik duży, wybór aut duży.

A odpowiedź remont 10k i tyle to żadna odpowiedź niestety, tyle to wszędzie idzie się dowiedzieć, ale dziękuję że po kilku wiadomościach w końcu odpowiedziałeś na temat :) :ok:
Marcys298
Nowicjusz

16 Lis 2020, 12:20

Przychodzisz na forum, na którym są pewne zasady i jak zajrzysz do podwieszonego tematu to zobaczysz co jest wymagane w każdym poście. I te wymagania są po to, żeby Ci doradzić i nie ciągnąć tematu na 3 strony tylko dostaniesz od razu konkretne odpowiedzi i propozycje.

Oceniając powyższe auta:
1. Ford Mondeo MK5 2.0 TDCI - odpuściłbym automat PowerShift w tym aucie, bo póki jeździ to jest fajnie, ale późniejsze jego naprawy są skomplikowane i czasem nie udaje się doprowadzić skrzyni do poprawnej pracy.
2. Skoda Octavia III 1.6 TDI - w tej wersji jest słabszy automat DSG (do 250Nm) z suchymi sprzęgłami, mniej trwały, a równie drogi w naprawach co w mocniejszych silnikach. Jeśli już to szukałbym 2.0 TDI + DSG
3. BMW będzie zdecydowanie najdroższe w naprawach, chociaż o samym automacie nie krążą jakieś złe opinie. Za to silnik 2.0d lubi się zapalić podczas jazdy (wadliwą chłodnicą EGR).

Więc z powyższych aut poleciałbym warunkowo Octavię 2.0 TDI. Dorzucił bym jakieś inne typy, ale nie wiem ile km robisz rocznie, ile autostrada, ile w mieście, jaki masz budżet, więc mogę tylko zgadywać, że dobrym wyborem byłby Golf/Leon/Passat 2.0 TDI, Peugeot 308 SW...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

16 Lis 2020, 12:36

Dziękuję ossy
Inne typy mnie nie interesują. Interesowały mnie skrzynie automatyczne. Na to pytanie odpowiedziałeś w odróżnieniu od moderatora.

W sumie i tak nie spodziewam się po tym forum jakiś odpowiedzi biorąc pod uwagę poziom moderatora ale jestem ciekaw...

Jaką różnicę Ci zrobi, jaki mam roczny przebieg skoro pytam stricte o awaryjnosć i koszty napraw skrzyń automatycznych?
Albo gdzie jeżdżę czy po mieście czy na trasie skoro interesuje mnie trwałość automatów?
Co za różnica czy to będzie Passta/Golf/Seat skoro interesuję mnie różnice między Mondeo Octavią i BMW?

O EGR w BMW N47T wiem. Jest to ryzyko. Jednak jaki jest koszt załatwienia tego problemu? Bo coś mi się wydaje, że i tak niższy niż naprawy skrzyń dwusprzęgłowych.

Bardzo dobra uwaga na temat skrzyń DSG w silnikach 1,6tdi i 2,0tdi. To dla mnie dużo i w końcu coś konkretnego na moje pytanie :)

Zamiast się na mnie rzucać po prostu przeczytajcie post i tyle. Tam jest zawarte to na co chcę odpowiedzieć na pytanie. Jak to dla Was za trudne to omijajcie post albo w ogóle skasujcie. Gdzie indziej ludzie o bardziej otwartych umysłach już mi sporo podpowiedzieli :)
Marcys298
Nowicjusz