C4, Megane II czy Grande Punto do ok 20.000zł

16 Paź 2011, 15:53

Witam .
Szukam "nowego" samochodu z silnikiem benzynowym (przebieg ok 10.00km rocznie)Miałem zamiar kupić Grande Punto z silnikiem co najmiej 1.4 95KM lub 1.4T 120KM ale jest on trudno dostępny i praktycznie wszystkie samochody z tym silnikiem sa sprowadzone a podstawowy 1.4 77KM nie ma ani niskiego spalania ani jakich kolwiek osiągów :(
Znajomy zaproponował abym rozejrzał się za samochodami francuskimi. Wpadły mi w oko Renault megane II sedan z silnikiem 1.6 115KM i Citroen c4 5D 1.6 110KM. Francuzy są łatwiej dostępne z dynamicznymi silnikami i często od pierwszego właściciela z polskiego salonu. Nie miałem do czynienia z tymi modelami więc na razie oprę się na waszych opiniach. Co myslicie o tych modelach ,który jest najlepszy waszym zdaniem ?
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

16 Paź 2011, 18:53

Citroen C4.
Proste zawieszenie, sprawdzone silniki, dobra jakość.
Ogólnie lepiej dopracowane auto niż Megane z początkowych lat produkcji.
A GP to klasa niżej.
Największa wada to słaba oferta rynkowa w przypadku aut francuskich, znacznie łatwiej będzie Ci kupić niemieckie lub japońskie auto w dobrym stanie, unikaj aut sprowadzonych.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2011, 21:29

Przeglądając alegro i inne podobne to Meganke z polskim rodowodem z 1.6 aż tak trudno nie jest znależć , gożej jest z c4 bo tu większość jest sprowadzana. Punto tez z mocniejszymi benzynami praktycznie wszystkie z importu. Moim zdaniem większośc niemieckich i japońskich samochodów jedzie po prostu na stereotypach/renomie z przed lat i ich ceny nie są adekwatne do tego co oferują. Ciekawie zapowiadają się koreańczyki ale na te nowe mnie nie stać.
P.s. Dlaczego mam unikać aut sprowadzonych( czy masz na myśli samochody od dziadka z niemiec i inne naciągactwo ?)
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...