C5, Insignia czy Astra - kombi do 45 000

13 Gru 2014, 13:28

Hej,

Jestem nowy na forum. Poczytałem sporo postów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Szukam kombi rodzinnego do 45 000 PLN. Diesel. Uszczegółowiłem poszukiwania do 3 samochodów.

Opel Insignia 2.0 CDTI
Opel Astra 1.7 CDTI
Citroen C5 HDI.

Samochód ma mi w miarę sprawnie służyć około 5 lat. Nie może być starszy niż 2010 rok. Kupno w zasadzie na 90% z salonu lub po leasingu. Na 10% od prywatnego właściciela jeśli znajdę coś fajnego.
I teraz meritum pytania. Czy warto pchać się w C5, które w tym budżecie będzie miało 2x większy przebieg od Astry? Udało mi się znaleźć kilka Astr z przebiegiem około 50-60 000 km czyli praktycznie nówki. C5 poniżej 100 000 km pewniaka trudno znaleźć. Jaka jest wasza opinia?
SZU
Nowicjusz

Auto: Toyota

13 Gru 2014, 13:50

Co to w ogóle za sposób szukania?
min 2010 rok? Rocznikiem się nie jeździ
Astra po leasingu będzie często po flocie, więc totalny złom więc na co Ci się zda niski przebieg? Pewnie kręcony..
Przebiegiem też się nie jeździ.
Masz 45 tysięcy więc szukaj zadbanego auta po prostu.
Diesel w Niemczech w ciągu 2 lat potrafi zrobić 200 tysięcy..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Gru 2014, 13:55

45k-v50-astra-j-kombi-focus-octavia-vt80158-15.htm#p491402
Masz tu temat gdzie jest wszystko napisane
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

13 Gru 2014, 17:57

Chodzi mi raczej o oferty tego typu:

[link do opeluzywane.pl wygasł]

Opel używane czyli jakiś tam ich program, gdzie jest w miarę pewna historia auta. Jak widać przebieg bardzo nieduży.

C 5 w tej cenie będzie miało przebieg przynajmniej 2 x wyższy (na szybko znalazłem tylko 1.6 hdi):
Powyższe samochodty to tylko szybki przykład. Więc nie krzyczcie na mnie za nie.

Chodzi mi o to, że przy tym przebiegu ceny eksploatacji rosną, zaczynają się pierwsze wymiany elementów. Dodatkowo całość jest bardziej zużyta.

Pytanie więc czy się w takie coś pchać. Oczywistym jest, że to stan decyduje o tym czy samochód będzie ok czy nie. Jednak zarówno rok, jak i przebieg w miarę istotnie na niego się przekładają. Astra z leasingu rzeczywiście może być zjechana przez przedstawicieli. Z drugiej strony, jeśli ma 50-60k przejechanych kilometrów to przedstawiciel raczej nią nie jeździł. W sumie sercem brałbym c5, ale rozum podpowiada mniejszy, nowszy.
SZU
Nowicjusz

13 Gru 2014, 18:02

moja taka mała sugestia te samochody z tymi silnikami co podałeś to nie będą jechać tylko się toczyć.....
matheo789
Początkujący

Miejscowość: Białystok

13 Gru 2014, 18:20

matheo789 napisał(a):moja taka mała sugestia te samochody z tymi silnikami co podałeś to nie będą jechać tylko się toczyć.....

Przecież napisał że to oferty przykładowe.
Ja bym został przy c5. Jednak dla mnie compact kombi to nie kombi i nigdy nie będzie tak wygodny i komfortowy jak choćby citroen. Dodatkowo c5 dużo wygodniejsze. A przebieg? Nie mów mi że w dieslu 100 tysi to dużo i będą wymiany bo to głupota. Szczególnie w c5 gdzie są świetne diesle. Z resztą w benzynie jest podobnie. Jakie robisz przebiegi roczne? Spójrz jeszcze na mondeo 2.0 tdci
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...

14 Gru 2014, 12:51

Rocznie około 30 000 km w tym sporo po trasie (czasem z pracy + dojazdy do rodziców na weekend czasami). Ford odpada, fajny samochód, ale sporo się tymi nowymi w poprzedniej pracy najeździłem. Dodatkowo mieliśmy z nimi przygody więc mam do nich urazę. W grę wchodzą tyllko 3 powyższe.
SZU
Nowicjusz

14 Gru 2014, 13:12

Jaka przygodę, z ciekawości pytam? :) Dlaczego tylko te 3? Jest jeszcze sporo fajnych autek, choćby laguna czy moze peugeot 508. Jesli jednak tamte 3 tylko to c5 z 2.0 hdi i będziesz bardzo zadowolony.
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 13:28

AR 159 też jest udana i ma dobre diesle :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2014, 13:41

W sumie niby pierdoły były z tymi mondziakami, ale dla mnie to wystarczy. Były dwa, jeden kombi, drugi liftback, titanium 1.8 tdci. W biurze służyły jako poolowe samochody, czyli każdy mógł brać jak był projekt. Mieliśmy je od nowości - około 70 k przejechane. W tym czasie oba były na 3-4 ponadnormatywnych wizytach w serwisie. Szczegółów niestety nie znam, bo mi się to nie trafiło. Do mnie docierała tylko informacja, że trzeba brać swój bo mondziak stoi w serwisie. Mi osobiście spadła jakaś linka od maski przedniej i zaiwaniałem A1 na awaryjnych poboczem z niedomkniętą maską. :) Może to i był pierdoły, ale ja przy swoim obecnym samochodzie takich rzeczy nie mam. Wychodzę z założenia, że do samochodu to się wsiada i jeździ. Raz na rok porządny przegląd, olej, filtry i musi jeździć.

Pozostałe samochody wstępnie też brałem pod uwagę. Przedstawione to efekt odrzucania innych pojazdów z uwagi na różne cuda wyczytane w necie.
SZU
Nowicjusz

14 Gru 2014, 13:43

Ale nie ma co dramatyzować. Na flocie każdy samochód ulega awarii bo się o nie nie dba..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Gru 2014, 14:02

To ja od siebie dorzucę Honde Accord która ma też bardzo dobrego diesla i Fiata Crome
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

14 Gru 2014, 14:06

Oba niestety odpadają. Honda jest sporo droższa, a Cromy mam w firmie - używane raczej spokojnie bo trzeba nimi jezdzić aż do ich naturalnej śmierci. Przy 150 k przebiegu w obu jest 50% szans na wrzucenie 1 zamiast 3.

Tak jak pisałem. Wybór zawęziłem tylko do tych 3 pojazdów.

http://aukcje.efl.pl/SzczegolyAukcji.aspx?id=75413
http://aukcje.efl.pl/SzczegolyAukcji.aspx?id=75428#
http://aukcje.efl.pl/SzczegolyAukcji.aspx?id=75419#

Powyższe są bardzo fajne i nawet bym się zdecydował. Był ktoś może, widział. Jak się czyta opis rzeczoznawcy, to wszystkie chyba przejechały przez puszczę białowieską na przełaj. Pęknięcia, rysy itp. Technicznie wszystkie zdają się być ok. Zdjęcia okrutne jakościowo
SZU
Nowicjusz