C5 vs mondeo mk4

11 Sty 2022, 10:00

Witam wszystkich, pora zamienić Kia Optima ( potrzebuje kombi) w grę wchodzą dwa samochody Citroen C5 III vs Mondeo MK4 diesle 2.0 i kombi. Autem będzie jeździła żona i jednym z jej warunków jest automatyczna skrzynia, pytanie do was, użytkowników która z tych skrzyń lepsza w C5 czy w Mondziaku ? Rocznie robimy ok 20tys km 50/50 trasa/miasto. Budżet do 40tys zł. Szukam auta z jak najlepszym wyposażeniem na ale mam dylemat co chodzi o automaty, kompletnie się na nich nie znam , dużo czytałem ale wiadomo i zdania są podzielone. Z drugiej strony wszystko zależy od tego jak dbał poprzedni właściciel. Co widzicie o tych dwóch modelach?
suharek13
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Passat CC 2009r
Silnik: 2.0TDI 140KM CR
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Sty 2022, 10:17

Mondeo :ok: pod każdym względem bije na głowę C5
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Sty 2022, 12:44

A jak z tym skrzyniami PowerShift ? Myślę że w tym budżecie znajdę coś poliftowego.
suharek13
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Passat CC 2009r
Silnik: 2.0TDI 140KM CR
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Sty 2022, 13:07

C5 wygodniejsze i ciekawsze ale za to droższe w utrzymaniu od prostszego mondeo.
W C5 masz klasyczny automat, a powershift to dwusprzęgłowa skrzynia ze wszystkimi wadami i zaletami tego rozwiązania.

Jeśli zależy ci na trwałym automacie to zerknąłbym w kierunku laguny (hydrokinetyczne jatco) albo insigni (aisin, może do ideału mu daleko ale w serwisie tańszy niż Powershift)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Sty 2022, 13:52

franccc napisał(a):C5 wygodniejsze i ciekawsze
totalnie się nie zgadzam. Z mojego pkt widzenia calkiem odwrotnie, powiedz nam o tych ciekawszych rzechach w C5 względem Mondeo

W mk4 przed lifcie tez siedzo AISIN potem wjechał powershift ale i to lepiej, ta skrzynia z reguły jedt bezproblemową pomimo się na hasło dwusprzeglowa nasuwa się myśl o DSG i jej awaryjności. Nie ma czego się obawiać jak ktoś ją serwisował zgodnie ze sztuką.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sty 2022, 14:45

Oczywiście że mondeo. C5 wydaje sięfajny, teściowie kupili to wkurzało ich "jak kierownica się kreci to przyciski zostają w miejscu". Teściu nawet potrafił sobie łapę w to wkręcić. I w sumie nie jest to jakoś ergonomiczne rozwiązanie.

Mondeo z Powershiftem (durashift też chyba nie przetrwał tych lat) heh, jak nie masz udokemntowanej solidnie wymiany oleju w skrzyni równie częstej jak w silniku to lepiej odrazu uzbieraj na regeneracje jeśli ktoś ten szajs lepi.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai podejmuje współpracę z 4mobility - carsharing
    Hyundai przekazał flotę samochodów i30 nowej generacji, w ramach kontraktu z firmą 4Mobility, oferującą usługi wynajmu samochodów w systemie carsharing. Rozbudowanie floty o samochody marki Hyundai wpisuje się ...
    Skoda Kodiaq 4x4 dojechała na metę Rajdu Dakar
    W stawce samochodów, które wyruszyły na trasę tegorocznej, 40. edycji kultowego Rajdu Dakar pojawiła się ŠKODA KODIAQ. SUV pokonał liczącą prawie 10 000 km trasę wiodącą po pustyniach i bezdrożach Ameryki ...

11 Sty 2022, 15:45

lasagne napisał(a): I w sumie nie jest to jakoś ergonomiczne rozwiązanie.
Przecież to "créative technologies" :mrgreen:

lasagne napisał(a):jak nie masz udokemntowanej solidnie wymiany oleju w skrzyni równie częstej jak w silniku to lepiej odrazu uzbieraj na regeneracje jeśli ktoś ten szajs lepi.
no widzisz a ja mam trochę inne doświadczenia z tymi skrzyniami a tak naprawdę ich nie mam bo nigdy mi się nie trafiła popsuta a przewijało się trochę tego przez ręce. Może też kwestia ze w Pl auta mają 200 300 400+ a na liczniku wciąż 200-
Kao
Moderator
Awatar użytkownika