Nowe auto dla 2+1 70 tys

10 Sty 2022, 14:25

Zmęczony użeraniem się z używanymi autami podjąłem decyzję kupna nowego samochodu - 50% za gotówę i reszta na raty.
Budżet to 70 tys, leciutko do nagięcia

Aktualnie patrzyłem i byłem na jeździe próbnej Dacią Duster 1.0 tce + lpg w wersji prestige. Jestem pozytywnie zaskoczony, fajne wygodne auto. Na co dzień by mi wystarczyło.

Z wymogów to segment C z bagażnikiem 400l+, oszczędny silnik i niezła trwałość bo z autem na pewno będę się żenił na co najmniej 5 lat.

Na co byście jeszcze zwrócili uwagę? Autka typu Clio, Fabia są za małe dla mnie.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

10 Sty 2022, 18:03

Jeśli ci mocy wystarczy to i30 z 1.5dpi
A kwestię kredytu branego teraz to bym porządnie przemyślał a najlepiej poczekał jakieś pół roku i wtedy decydował (to już mówię jako magister finansów :ok: )
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Sty 2022, 19:07

Tylko, że w tej cenie kupię golasa a Dacia na wypasie no i bardziej praktyczna i z lpg.
hoderi145
Aktywny

10 Sty 2022, 19:23

To już sam musisz zdecydować na czym ci zależy. Dla mnie ekran w dusterze, który działa jak smartfon sprzed 10 lat "wypasem" nie jest.

Kumpel ma dustera w takiej konfiguracji, tzn odebrał w czerwcu/lipcu więc przedlift, 1.0 z lpg w prestiżu (on ma napęd fwd, nie dało się przedlifta mieć 4x4 w tej wersji, teraz nie wiem), tylko hak sobie dorzucił względem podstawy. W miarę to jedzie jak na taki silnik, pali sobie 8 lpg w cyklu mieszanym (gość na wsi mieszka i do najbliższego miasta 100k ma może 20km). Jeśli ktoś ma małe wymagania to spoko, ja bym nie jeździł, tego ekranu bym nie przełknął :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

10 Sty 2022, 19:29

Duster jest OK. Ja przesiadłem się z Outlandera i nie płaczę, za to mniej płacę :lol: Wczoraj pojechałem na Mazury i z powrotem-550km i żyję, a paliwa spalił za 130zł :mrgreen:
franccc napisał(a):Kumpel ma dustera w takiej konfiguracji, tzn odebrał w czerwcu/lipcu więc przedlift, 1.0 z lpg w prestiżu (on ma napęd fwd, nie dało się przedlifta mieć 4x4 w tej wersji, teraz nie wiem),
tego ekranu bym nie przełknął

Teraz też nie można. W polifcie ekran jest dużo lepszej jakości, a i kamerka niezła.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sty 2022, 19:43

yeti65 napisał(a):W polifcie ekran jest dużo lepszej jakości,

No właśnie doszły mnie słuchy, że miał być lepszy a nie do końca jest, tzn. wygląda lepiej ale działa tak samo. Ale to info od znajomego co się do tego przymierzał/przymierza, sam nie sprawdzałem
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne reflektory LED
    Dzięki zastosowaniu diod LED, reflektory mogą być o wiele mniejsze i mieć praktycznie dowolny kształt. Ze względu na niski pobór mocy, niższe jest również zużycie paliwa. W zależności od zastosowanych rozwiązań, ...

10 Sty 2022, 20:34

franccc napisał(a):doszły mnie słuchy

Ty oceniasz na ekran na słuch :lol: a ja patrzę na niego codziennie :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Sty 2022, 21:13

To, że jest ok jest wyłącznie twoją, subiektywną opinią. Każdy ma inne wymagania co do sprzętu jakiego używa.
franccc
Stały forumowicz

11 Sty 2022, 08:00

franccc napisał(a):To, że jest ok jest wyłącznie twoją, subiektywną opinią. Każdy ma inne wymagania co do sprzętu jakiego używa.

To jest oczywiste, ale jeśli ktoś oczekuje wodotrysków w najbardziej budżetowej marce jaka jest na rynku, to jest co najmniej... dziwny :mrgreen:
Jazdy próbne miałem przedliftem i tam jakość wyświetlacza była naprawdę marna. W polifcie skok jakościowy jest widoczny już na pierwszy rzut oka.
I twierdzenie, że jest niewiele lepiej, to po prostu wprowadzanie w błąd.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2022, 09:28

yeti65 napisał(a):Ty oceniasz na ekran na słuch a ja patrzę na niego codziennie

Ekrany nawet w markach premium to żart i działają często gorzej od smartfona za tysiąc złotych. Nigdy nie potrafiłem zrozumieć tego fenomenu. Nie widziałem tego w Dusterze, ot takie przemyślenie.

Autorze, skoro kupujesz nowe auto to idź do salonów i sprawdź. Duster chyba jest najtańszą opcją, jak spełnia Twoje wymagania (czyli takie że auto ma jeździć i być tanie) to lepszego nie znajdziesz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

11 Sty 2022, 11:11

franccc napisał(a):A kwestię kredytu branego teraz to bym porządnie przemyślał a najlepiej poczekał jakieś pół roku i wtedy decydował

A myślisz, że co się zmieni za pół roku?
Tyle to pewnie na auto będę czekał :D

Dacia mi pasuje i nie wiem czy ma jakąś konkurencję.
Reszta jest mniej praktyczna i droższa.
hoderi145
Aktywny

11 Sty 2022, 13:57

hoderi145 napisał(a):A myślisz, że co się zmieni za pół roku?

Będziemy mieli jasność w jaki sposób ten śmieszny rząd ma w planie walczyć z inflacją. Albo rpp podnosi stopy procentowe do poziomu akceptowalnego przez rynek w cywilizowanym kraju czyli 4-5pp i staramy się walczyć z inflacją ograniczaniem wydatków (czyt. przede wszystkim tniemy socjal) albo podnosimy stopy w nieskończoność jak Turcja, drukujemy kasę i w końcu bankrutujemy bo nasza waluta nie będzie nic warta.

Sprawdź czy dacia ogarnia kredyty ze stałym oprocentowaniem (zwykle na max 5 lat). Jeśli tak to brać jak najszybciej. Zmienne oprocentowanie to dzisiaj proszenie się o kłopoty
franccc
Stały forumowicz

11 Sty 2022, 14:06

Dzięki za objaśnienie :ok:
hoderi145
Aktywny

11 Sty 2022, 14:31

Leasing w Dacii jest na pewno na stałym oprocentowaniu, kredyt chyba też.
Galakty, postęp w telefonach jest bardzo szybki, nowy model co pół roku.
A jak auto było wprowadzone, czy miało lifting 5 lat temu, to i system multimedialny nie może być młodszy, a z reguły jest pewnie jeszcze ze 2 lata starszy(start projektu).
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika