Cadillac CTS - koszty eksploatacji

16 Sty 2022, 22:41

Cześć,

Zastanawiam się na zakupem Cadillaca CTS jednak nie wiem jak wygląda utrzymanie takiego samochodu. Aktualnie posiadam BMW E90 2.0 150KM ale jest już ze mną prawie 4 lata i totalnie mi się znudził. Ten cadillac chodzi mi po głowie już 2 miesiące.

Mam jednak parę obaw. Jak wygląda eksploatacja 3.6 V6? Czy to trwały silnik i jak z częściami jeśli coś się zepsuje? Jak to wygląda z eksploatacją V6 w porównaniu do R4 lub R6? Czy zawieszenie w tym jest takie samo jak w Insigni?

Ogólnie znajomy odradza mi to auto bo może być ciężko z dostępnością części, do tego jak coś poleci to koszty napraw w tak duży silniku też spore itd. Z drugiej strony w Internecie nie ma jakoś dużo negatywnych opinii o tym silniku i wygląda raczej na trwały samochód. Ja też jakoś bardzo auta nie eksploatuje z 5k-10k rocznie przebiegu.

Jeszcze myślę o MB E W212 z silnikiem 1.8 ale jest mniej ciekawy.

Jak sądzicie warto szukać i kupić czy dać sobie spokój z nietypowymi autami i wybrać jakąś bardziej dostępną w Polsce markę?
GwN90
Obserwowany

18 Sty 2022, 12:00

GwN90 napisał(a):Internecie nie ma jakoś dużo negatywnych opinii o tym silniku
To jest bardzo dobry silnik Pentastar 3.6 V6 zobacz w jakich samochodach i na jaką skalę jest do dzisiaj montowany. Prawidłowo eksploatowany nie przysparza problemów i potrafi zrobić naprawdę duże przebiegi. On był montowany w CTS II chyba że chodzi Ci o wersję pierwsza tego modelu to silnik 3.6 to zupełnie inna konstrukcja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nie śpij za kierownicą podczas jazdy!
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...