Cadillac CTS - koszty eksploatacji

16 Sty 2022, 21:41

Cześć,

Zastanawiam się na zakupem Cadillaca CTS jednak nie wiem jak wygląda utrzymanie takiego samochodu. Aktualnie posiadam BMW E90 2.0 150KM ale jest już ze mną prawie 4 lata i totalnie mi się znudził. Ten cadillac chodzi mi po głowie już 2 miesiące.

Mam jednak parę obaw. Jak wygląda eksploatacja 3.6 V6? Czy to trwały silnik i jak z częściami jeśli coś się zepsuje? Jak to wygląda z eksploatacją V6 w porównaniu do R4 lub R6? Czy zawieszenie w tym jest takie samo jak w Insigni?

Ogólnie znajomy odradza mi to auto bo może być ciężko z dostępnością części, do tego jak coś poleci to koszty napraw w tak duży silniku też spore itd. Z drugiej strony w Internecie nie ma jakoś dużo negatywnych opinii o tym silniku i wygląda raczej na trwały samochód. Ja też jakoś bardzo auta nie eksploatuje z 5k-10k rocznie przebiegu.

Jeszcze myślę o MB E W212 z silnikiem 1.8 ale jest mniej ciekawy.

Jak sądzicie warto szukać i kupić czy dać sobie spokój z nietypowymi autami i wybrać jakąś bardziej dostępną w Polsce markę?
GwN90
Obserwowany

18 Sty 2022, 11:00

GwN90 napisał(a):Internecie nie ma jakoś dużo negatywnych opinii o tym silniku
To jest bardzo dobry silnik Pentastar 3.6 V6 zobacz w jakich samochodach i na jaką skalę jest do dzisiaj montowany. Prawidłowo eksploatowany nie przysparza problemów i potrafi zrobić naprawdę duże przebiegi. On był montowany w CTS II chyba że chodzi Ci o wersję pierwsza tego modelu to silnik 3.6 to zupełnie inna konstrukcja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Luksusowy crossover Lexus LF 1 Limitless
    Na targach North American International Auto Show w Detroit zadebiutuje koncepcyjny crossover Lexus LF-1 Limitless. Wyrafinowane linie nowego modelu mają potencjał, by kształtować przyszłość flagowego luksusowego crossovera ...