Cała prawda o zachodnich autostradach

10 Sty 2011, 21:00

Jak wygląda jazda autostradami na zachodzie głównie Niemcy, Francja, Hiszpania czy Włochy. Czy tam też autostrady są płatne? Ile one kosztują? ilu pasmowe one są? U nasz wszyscy wiedzą jak drogie są autostrady, nie mówiąc już o ich ilości i jakości co niektórych. Nie jeździłem nigdy po zachodnich trasach więc chciałbym się dowiedzieć czy tylko nasz "kochany" Rząd chce za wszelką cenę zarobić na unijnych pieniądzach. Bo nie czarujmy się gdyby nie unia to nawet tyle tych autostrad byśmy nie mieli.
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Sty 2011, 15:02

Z racji swojego zawodu robię sporo zachodu. Anglia, Francja, Hiszpania, Niemcy.
mirko50 napisał(a):Czy tam też autostrady są płatne? Ile one kosztują? ilu pasmowe one są?

We Francji np. opłata pobierana jest przy wyjeździe z płatnego odcinka. Wysokość ustala operator autostrady i na tą opłatę składa się kilka czynników:
Przejechana odległość, rodzaj pojazdu, od pory dnia.
Aha no i generalnie na autostradach bardziej obciążonych ruchem opłaty są wyższe.
We Francji sieć autostrad jest bardzo dobrze rozwinięta no i są bardzo dobrze oznakowane.
Z pasami jest różnie, ale przeważnie normą są 3, 4 pasy. Są też miejsca gdzie są 2 a i takie, że jest 5 pasów.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Sty 2011, 16:00

W Niemczech wszystkie drogi są darmowe dla samochodów osobowych. Wyjątkiem jest przejazd 800 metrowym tunelem pod rzeką Warnow koło Rostoku. Kiedyś kosztowało to 1,5 ojro. Nie wiem jak jest cena na dzisiaj.
W Hiszpani za autostrady się płaci. Opłata jest zależna od przejechanego odcinka oraz kategorii pojazdu ( tak jak u nas ).
We Włoszech tak samo jak wyżej. Opłaty reguluje się albo gotówką albo kartami magnetycznymi Viacard ( najpopularniejsza ) oraz Bancomat, Fastpay (o zasadach zbliżonych do Viacard) i Tele-Pass o wartosciach 25, 50 i 75 ojro. Karta Viacard nie jest honorowana na Sycylii. Ponadto pobierane są też opłaty za przejazd tunelami: Mont Blanc (Włochy - Francja) , Frejus (Włochy - Francja), Grand St.Bernard (Włochy - Szwajcaria) i Munt la Schera (Włochy - Szwajcaria).

A co do jakości trycy dróg i Autostrad, to jest dokładnie tak jak u nas - jedne są lepsze drugie gorsze, są też oczywiście remonty ( tyle tylko, że nie tak uciążliwe i długotrwałe jak u nas ). Są też...korki. Najczęściej na takie korki można natknąć się na autostradach ..Niemieckich...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2011, 21:23

czyli nie tylko nasz rząd dorabia się na naszych pieniądzach ale też zachód tak robi. Ale nie powiedzieliście do końca ile to kosztuje bo taka trasa jak mnie głównie interesuje za X lat czyli Rzeszów-Kraków (250km) ma kosztować z tego co pamiętam ok 90zł w jedną stronę (ale nie dam głowy). Czy to nie za wysoka cena? Tak że chcąc pojechać autostradą tam i spowrotem trzeba by zapłacić 180zł!!!!!!!!!!!!!!!! + paliwo w moim przypadku kolejne 90zł czyli taka wycieszka kosztowała by mnie ok 270zł!!!! a jadąc droką K4 zapłacił bym tylko za paliwo + ok 1,5-2 godz jazdy.
Więc pytam komu oni to budują?! Bo nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci im 270zł kiedy może zapłacić tylko za paliwo...
mirko50
Początkujący

22 Sty 2011, 21:27

Dużo gadania, a mało czynów. Nie wierzę, żeby odcinek autostrady kosztował 90zł. Bo wtedy wszyscy by jeździli bocznymi drogami...
O cenach niestety Ci nie powiem nic bo robię tylko wschód...
Gabriel520i
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Sty 2011, 21:51

nie wiem może i 90zł w obie stromy ale to i tak zbyt dużo jeśli kosztowało by to 50 zł to myślę że mało kto by się pchał na krajówkę skoro za 5 dych mógłby pojechać cywilizowanie i zaoszczędzić 2godz jazdy.
Polukałem ile kosztuje przejazd na A2 i będzie to kosztować o d marca 0,24gr za km czyli na 250km będzie to 60zł ale w jedną stronę czyli 120 z obie :???: i znów pojawia się pytanie czy się opłaca?
mirko50
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kompleksowa modernizacja jednostek napędowych u Opla
    W latach 2012–2016 Opel wprowadzi trzy nowe rodziny silników i trzynaście nowych jednostek, co jest związane z odnowieniem oferty w tej dziedzinie w 80%. W tym samym okresie firma zaprezentuje również ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...

23 Sty 2011, 10:41

mirko50 napisał(a):Polukałem ile kosztuje przejazd na A2 i będzie to kosztować o d marca 0,24gr za km czyli na 250km będzie to 60zł ale w jedną stronę czyli 120 z obie :???: i znów pojawia się pytanie czy się opłaca?

Zależy czym jedziesz, dokąd i w jakim celu. Pamiętaj, że z autostrad korzystają ciężarówki i cały tranzyt. Nikt się nie bawi w boczne drogi jadąc 40 tonowym składem. Już sam fakt, że drogi krajowe mogą być odciążone od dużych gabarytów przez autostrady jest na plus.

Jeżeli jedziesz turystycznie, to ja zakładam, że Ci się nie spieszy. Można więc poruszać się mniejszymi drogami. Na pewno autostrady w przeliczeniu na to, ile zarabiamy są bardzo drogie. Jedyna rada na dzień dzisiejszy to więcej zarabiać.

Ja cieszę się z powodu otwarcia każdego odcinka autostrady, bo jak wspomniałem odciążają ruch i na drogach krajowych jest mniejszy tłok. Co prawda nawet gdyby się udało stworzyć dobrą sieć autostrad, to na drogach krajowych nie uświadczymy pustki, która panowała np. w latach 60, ale wg. mnie najbardziej w trasie ruch utrudniają ciężarówki, mimo, że ich kierowcy dobrze jeżdżą, są życzliwi i pomagają, to nie są w stanie przeskoczyć tego, że jadą wielkim klockiem, który wolno się rozpędza, zasłania osobówce całą drogę i nie pojedzie szybciej niż 90 km/h, do tego ma kilkanaście metrów i trzeba się przybierać, aby toto wyprzedzić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 12:09

mirko50 napisał(a):...Rzeszów-Kraków (250km)]...

Hmmm, z Krakowa do Rzeszowa jest około 155 km, a nie 250...

mirko50 napisał(a): ...ma kosztować z tego co pamiętam ok 90zł w jedną stronę (ale nie dam głowy)...

Gabriel520i napisał(a):...Nie wierzę, żeby odcinek autostrady kosztował 90zł...

Ja sądzę, że taki oscinek między Krakowem a Rzeszowem nie będzie kosztował więcej niż jakieś 40 zł. Napewno nie będzie tego miała Autostrada Wielkoposka SA, więc ceny będą "normalne". Aczkolwiek jakby to miała ww spółka, to jak teraz jest 16 zł za 50 km, to za trasę Kraków-Rzeszów zapłaciło by się niecałe 50 zł. Więc ni epowinno być źle.

mirko50 napisał(a):...a jadąc droką K4

Nie ma w Polsce dróg z literką K, nie ma więc drogi K4 :wink: Podejrzewam, że chodziło ci o DK4, która będzie alternatywą A4 - A4 na tym odcimku i dalej aż do granicy będzie całkiem nową drogą, a nie tak jak w przypadku między Krakowem a Kątami Wrocławskimi cześcią DK4( E40), ponieważ między tymi miastami są drogi alternatywne, a na wspomnianym wyżej odcinku ( między Krakowem a granicą w Korczowej ) nie ma niestety żadnego alternatywnego odcinka. Dlatego więc A4 będzie całkiem nowa i nie będzie na tym odcinku częścią żadnej DK.

mirko50 napisał(a): Ale nie powiedzieliście do końca ile to kosztuje

Trudno ci tu zamieszczać opłaty za autostrady np. we Francji - tam tych autostrad jest ponad 11 tys km z czego prawie 8,5 tyś jest płatnych, do tego jest całe mnóstwo płatnych mostów i tuneli. A ceny wcale nie są takie małe. Np. za przejazd samochodem do 3,5 t autostradą A4 Strasburg - Paryż ( 470 km ) trzeba zapłacić 33 ojro, czyli licząc, że ojro kosztuje 3,80 zł, to zapłacić trzeba niecałe 130 zł, co daje nam 30 gr za km. Za przejazd tunelem MONT BLANC ( ponad 11 km ) za samochód o wysokości mierzonej przy przedniej osi nie wyższej lub równej 1,30 m a wysokość całkowita nie przekracza 2 m kosztujeponad 33 ojro, czyli prawie 50 zł. A jadąc tym tunelem i nie stosując się do prędkości 70 km/h i odległości między pojazdami nie mniejszej niż 150 m od samochodu poprzedzającego, dodatkowo zapłaci się dość wysoki mandat. W całym tunelu jest monitoring i mandat płaci każdy, kto te zasady złamie - jest to podyktowane bardzo srogimi przepisami bezpieczeństwa. Mandat płaci się przy wyjeździe z tunelu. Oprócz tego płaci sie za przejazd tunelami i waiduktami.
Z kolei w Hiszpani za przejazd autostradą AP41 Madryt Toledo ( około 50 km ) trzeba zapłacić za samochód osobowy prawie 7 ojro, czyli około 6 zł, a to daje nam za 1 km około 50 goszy.
Tak więc w Polsce z opłatami za drogi wcale nie ma tak źle.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sty 2011, 10:37

Najwięcej za autostrady wychodzi we Francji, przykładowo za autostrady z Warszawy do Barcelony zapłacisz około 321zł wdg viamichelin:
VIA Michelin

Owszem w polsce jest tragicznie z autostradami, Francja ma ich multum, i praktycznie zawsze w 100% przejezdne są, u nas nie dość że mało to ciągle remonty, i jak A2 do granicy drugiej dociągną to te dwa pasy będą 90% czasy zapchane przez tiry o nawierzchni nie wspominając.
error106
Początkujący

25 Sty 2011, 14:08

Prawda jest taka, że autostrady na zachodzie są super, zwłaszcza jak się człowiek wydostanie w końcu z polskich dróg, ale jednak bardzo drogie. Kierowców na zachodzie stać na takie opłaty, ale przy polskich zarobkach są to zawrotne sumy. Niestety nawet po cenach za autostrady widać jak daleko nam jeszcze do Europy...
Autko! Autko! Autko!
mariano99
Początkujący

25 Sty 2011, 14:30

Belgia, Niemcy czy Holandia autostrady mają idealne wręcz i darmowe, na płatnych Francuskich plusem jedynie jest to że są świetnie przygotowane pod mobilne domy (Camper itd). Ale jak już mówiłem, dwa pasy na A2 to śmiech na sali, 3 minimum być powinny bo przecież ma ona łączyć wschód z zachodem...
error106
Początkujący

25 Sty 2011, 20:53

Francuskie autostrady tez wystepuja w dwoch pasach i co najlepsze autostrady (np A4) wyposazone sa w radary.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

25 Sty 2011, 21:49

moje niderlandy<Holandia>SĄ BEZPŁATNE,ALE TYLKO DO 120KM/H niektóre od tego roku 130 :cool:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag

01 Lut 2011, 16:46

A jak jest na południu Europy? Wiecie jakie sa opłaty we Włoszech lub na Bałkanach? Będę wdzięczny za info...
Autko! Autko! Autko!
mariano99
Początkujący

01 Lut 2011, 19:16

O włoszech masz napisane wyżej.
A z kolei np. Bułgaria ma również płatne drogi, a cena zależy od kategorii pojazdu. Ciekwe jest to, że wjeżdżajac do Bułgarii każdy samochód poddawany jest dezynfekcji i koszt tego to od 3 do 9 euro w zalezności od pojazdu - im większy tym opłata większa.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika