Calibra problem z olejem niestety

04 Cze 2011, 20:14

Witam mam problem z calibra juz kilka razy pisalem i jeszcze raz musze teraz a mianowicie wyglada to tak mam calibre 2,0 8v 115km i mi olej ginie gdzies mam caly silnik w oleju wyciek zaczyna sie od swiec w tej okolicy i leci w caly dol i mi kopci strasznie i wiem ze woda mi ubywa z chlodnicy czy to wina uszczelki pod glowica ? czy moze pierscienie ? i czy warto wql robic silnik ? oraz czy samemu na kanale dam rade wymeinic z podnosnikiem ?
brudeki1
Nowicjusz

Miejscowość: tczew

05 Cze 2011, 10:13

Wymienić co? uszczelkę pod głowicą samemu jak nigdy tego nie robiłeś? Jak masz trochę smykałki do mechanikowania i trochę narzędzi to trzymając się porad dasz rade.
Co do wycieku to umyj porządnie silnik i wtedy bedziesz wiedział skąd leci czy spod pokrywy rozrządu czy spod podstawy wałka, czy z głowicy.
Płyn ubywa z chłodnicy a węże robią się twarde? silnik się nie przegrzewa?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

05 Cze 2011, 10:39

no z kolega ktory sie zna troche bede wymienial. a co do wycieku to leci wlasnie mi miedzy uszczelka ta nad swiecami a uszczelka pod nimi najlepiej te 2 wymienic pewnie plyny czyli wody mi ubywa tylko ja mam w korku od wody dzirke i nie wiem czy ona nie paruje przez ta dziurke woda normalnie w chlodncy jest a weze sa miekkie i jak nacisne je to slysze powietrze przy korku takie jakby powietrze dostawaalo sie tamtendy
brudeki1
Nowicjusz

Miejscowość: tczew

05 Cze 2011, 14:00

Korek masz uszkodzony, i płyn przez niego ucieka. Ciekawe czy popsuł się sam czy ktoś nie przebił go specjalnie żeby ciśnienie w układzie nie rosło, bo np uszczelka pod głowicą jest uszkodzona..
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki